Kynuté jahodové knedlíky vařené na páře

Kynuté jahodové knedlíky vařené na páře

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4469 kcal
Bílkoviny 153 g
Cukr 544 g
Tuky 176 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynuté tvarohové těsto je velmi jemné, a proto se knedlíky vaří v páře položené na utěrce. Ta je chrání před srážející se párou, takže knedlíky jsou pak dokonale nadýchané.

Suroviny

droždí čerstvé 10 g
mléko 250 ml
vlažné
moučkový cukr 1 PL
máslo 70 g
změklé
vejce 2 ks
tvaroh měkký 125 g
mouka pšeničná polohrubá 500 g
+ na vál
sůl
jahody 400 g
větší, čerstvé
K podávání
tvaroh měkký 250 g
zakysaná smetana 125 ml
mléko 4 PL
moučkový cukr 80 g
máslo 80 g
rozpuštěné
jahody 250 g
na ozdobu

1 Droždí, polovinu vlažného mléka, polovinu cukru a lžičku mouky promíchejte v misce a nechte v teple vzejít kvásek.

2 Změklé máslo utřete se zbylým cukrem do pěny a zapracujte vejce i tvaroh. Přidejte prosátou mouku, zbylé mléko, špetku soli a kvásek. Vypracujte ne příliš tuhé těsto a nechte ho 30 minut kynout.

3 Těsto rozválejte na plát o síle 5 mm a rozkrájejte na čtverce o hraně 8–10 cm. Do každého dílu zabalte jednu či více jahod, podle velikosti, a utvořte kulaté knedlíky. Rozložte je na pomoučněný vál a nechte ještě 20–30 minut kynout.

4 Široký kastrol naplňte maximálně do třetiny vodou, postavte dovnitř pařák a do něj položte čistou utěrku. Přiveďte vodu k varu a vložte knedlíky na pařák tak, aby se vzájemně nedotýkaly (ještě nabudou). Vařte asi 10 minut, pak knedlíky přendejte na talíř a potřete je rozpuštěným máslem.

5 Knedlíky přelijte vyšlehaným tvarohem s kysanou smetanou, mlékem a cukrem podle chuti a zakapejte máslem. Podávejte s pomačkanými čerstvými jahodami a posypané cukrem.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit