Kynuté tvarohové těsto je velmi jemné, a proto se knedlíky vaří v páře položené na utěrce. Ta je chrání před srážející se párou, takže knedlíky jsou pak dokonale nadýchané. Recept na kynuté jahodové knedlíky vařené na páře je náš oblíbený.
Suroviny
Postup
Droždí, polovinu vlažného mléka, polovinu cukru a lžičku mouky promíchejte v misce a nechte v teple vzejít kvásek.
Změklé máslo utřete se zbylým cukrem do pěny a zapracujte vejce i tvaroh. Přidejte prosátou mouku, zbylé mléko, špetku soli a kvásek. Vypracujte ne příliš tuhé těsto a nechte ho 30 minut kynout.
Těsto rozválejte na plát o síle 5 mm a rozkrájejte na čtverce o hraně 8–10 cm.
Do každého dílu zabalte jednu či více jahod, podle velikosti, a utvořte kulaté knedlíky. Rozložte je na pomoučněný vál a nechte ještě 20–30 minut kynout.
Široký kastrol naplňte maximálně do třetiny vodou, postavte dovnitř pařák a do něj položte čistou utěrku. Přiveďte vodu k varu a vložte knedlíky na pařák tak, aby se vzájemně nedotýkaly (ještě nabudou).
Vařte asi 10 minut, pak knedlíky přendejte na talíř a potřete je rozpuštěným máslem.
Knedlíky přelijte vyšlehaným tvarohem s kysanou smetanou, mlékem a cukrem podle chuti a zakapejte máslem. Podávejte s pomačkanými čerstvými jahodami a posypané cukrem.