0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kynuté jahodové knedlíky vařené na páře

Kynuté jahodové knedlíky vařené na páře
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kynuté jahodové knedlíky vařené na páře

4.1 / 5. Počet hodnocení: 66
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4469 kcal
Bílkoviny 153 g
Sacharidy 544 g
Tuky 176 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynuté tvarohové těsto je velmi jemné, a proto se knedlíky vaří v páře položené na utěrce. Ta je chrání před srážející se párou, takže knedlíky jsou pak dokonale nadýchané.

Suroviny

droždí čerstvé 10 g
mléko 250 ml
vlažné
moučkový cukr 1 PL
máslo 70 g
změklé
vejce 2 ks
tvaroh měkký 125 g
mouka pšeničná polohrubá 500 g
+ na vál
sůl
jahody 400 g
větší, čerstvé
K podávání
tvaroh měkký 250 g
zakysaná smetana 125 ml
mléko 4 PL
moučkový cukr 80 g
máslo 80 g
rozpuštěné
jahody 250 g
na ozdobu

Postup

1

Droždí, polovinu vlažného mléka, polovinu cukru a lžičku mouky promíchejte v misce a nechte v teple vzejít kvásek.

2

Změklé máslo utřete se zbylým cukrem do pěny a zapracujte vejce i tvaroh. Přidejte prosátou mouku, zbylé mléko, špetku soli a kvásek. Vypracujte ne příliš tuhé těsto a nechte ho 30 minut kynout. 

3

Těsto rozválejte na plát o síle 5 mm a rozkrájejte na čtverce o hraně 8–10 cm.

4

Do každého dílu zabalte jednu či více jahod, podle velikosti, a utvořte kulaté knedlíky. Rozložte je na pomoučněný vál a nechte ještě 20–30 minut kynout.

5

Široký kastrol naplňte maximálně do třetiny vodou, postavte dovnitř pařák a do něj položte čistou utěrku. Přiveďte vodu k varu a vložte knedlíky na pařák tak, aby se vzájemně nedotýkaly (ještě nabudou).

6

Vařte asi 10 minut, pak knedlíky přendejte na talíř a potřete je rozpuštěným máslem.

7

Knedlíky přelijte vyšlehaným tvarohem s kysanou smetanou, mlékem a cukrem podle chuti a zakapejte máslem. Podávejte s pomačkanými čerstvými jahodami a posypané cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/6

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
K čemu pít růžové víno
  • Tipy a triky

K čemu pít růžové víno

Růžové víno neboli rosé je lehký svěží nápoj, který se dokonale snoubí s lehkými pokrmy jídly. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů a zejména v letě je zkrátka neodolatelné. ...

Obchod Apetit