Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynuté jahodové knedlíky vařené na páře
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 84
Do 75 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4544 kcal
Bílkoviny 153 g
Sacharidy 544 g
Tuky 185 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynuté tvarohové těsto je velmi jemné, a proto se knedlíky vaří v páře položené na utěrce. Ta je chrání před srážející se párou, takže knedlíky jsou pak dokonale nadýchané. Recept na kynuté jahodové knedlíky vařené na páře je náš oblíbený.

Související recepty

Suroviny

droždí čerstvé 10 g
mléko 250 ml
vlažné
změklé
vejce 2 ks
sůl
jahody 400 g
větší, čerstvé
K podávání
nebo víc, podle chuti
rozpuštěné
jahody 250 g
na ozdobu

Postup

1

Droždí, polovinu vlažného mléka, polovinu cukru a lžičku mouky promíchejte v misce a nechte v teple vzejít kvásek.

2

Změklé máslo utřete se zbylým cukrem do pěny a zapracujte vejce i tvaroh. Přidejte prosátou mouku, zbylé mléko, špetku soli a kvásek. Vypracujte ne příliš tuhé těsto a nechte ho 30 minut kynout. 

3

Těsto rozválejte na plát o síle 5 mm a rozkrájejte na čtverce o hraně 8–10 cm.

4

Do každého dílu zabalte jednu či více jahod, podle velikosti, a utvořte kulaté knedlíky. Rozložte je na pomoučněný vál a nechte ještě 20–30 minut kynout.

5

Široký kastrol naplňte maximálně do třetiny vodou, postavte dovnitř pařák a do něj položte čistou utěrku. Přiveďte vodu k varu a vložte knedlíky na pařák tak, aby se vzájemně nedotýkaly (ještě nabudou).

6

Vařte asi 10 minut, pak knedlíky přendejte na talíř a potřete je rozpuštěným máslem.

7

Knedlíky přelijte vyšlehaným tvarohem s kysanou smetanou, mlékem a cukrem podle chuti a zakapejte máslem. Podávejte s pomačkanými čerstvými jahodami a posypané cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/6

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...