Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynuté jahodové knedlíky vařené na páře
Kynuté jahodové knedlíky vařené na páře
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kynuté jahodové knedlíky vařené na páře

4.1/5 Počet hodnocení: 78
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4469 kcal
Bílkoviny 153 g
Sacharidy 544 g
Tuky 176 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynuté tvarohové těsto je velmi jemné, a proto se knedlíky vaří v páře položené na utěrce. Ta je chrání před srážející se párou, takže knedlíky jsou pak dokonale nadýchané.

Suroviny

droždí čerstvé 10 g
mléko 250 ml
vlažné
změklé
vejce 2 ks
sůl
jahody 400 g
větší, čerstvé
K podávání
rozpuštěné
jahody 250 g
na ozdobu

Postup

1

Droždí, polovinu vlažného mléka, polovinu cukru a lžičku mouky promíchejte v misce a nechte v teple vzejít kvásek.

2

Změklé máslo utřete se zbylým cukrem do pěny a zapracujte vejce i tvaroh. Přidejte prosátou mouku, zbylé mléko, špetku soli a kvásek. Vypracujte ne příliš tuhé těsto a nechte ho 30 minut kynout. 

3

Těsto rozválejte na plát o síle 5 mm a rozkrájejte na čtverce o hraně 8–10 cm.

4

Do každého dílu zabalte jednu či více jahod, podle velikosti, a utvořte kulaté knedlíky. Rozložte je na pomoučněný vál a nechte ještě 20–30 minut kynout.

5

Široký kastrol naplňte maximálně do třetiny vodou, postavte dovnitř pařák a do něj položte čistou utěrku. Přiveďte vodu k varu a vložte knedlíky na pařák tak, aby se vzájemně nedotýkaly (ještě nabudou).

6

Vařte asi 10 minut, pak knedlíky přendejte na talíř a potřete je rozpuštěným máslem.

7

Knedlíky přelijte vyšlehaným tvarohem s kysanou smetanou, mlékem a cukrem podle chuti a zakapejte máslem. Podávejte s pomačkanými čerstvými jahodami a posypané cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/6

Apetit magazín