Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahodová zmrzlina s balzamikovým octem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 1200 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3901 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 249 g
Tuky 283 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle nenápadná růžová kráska skrývá překvapivé tajemství... Balzamikový ocet! Geniální trik, který vám pomůže z jahod doslova vytáhnout to nejlepší. Jemná textura, výrazná chuť a vůně výsledné zmrzliny vám zaručeně učarují.

Suroviny

jahody 450 g
odstopkované a nakrájené
balzamikový ocet bílý 1,5 PL
(viz Něco navíc)
mléko 180 ml
s 1,5% tuku (polotučné)

Postup

1

Zahřejte na středním plameni nízký nerezový rendlík nebo pánev a vsypte do něj jahody, cukr a ocet. Vařte a průběžně míchejte asi 8 minut, dokud se jahody nerozvaří a nepustí šťávu. Odstavte z ohně, rozmixujte a dejte zcela vychladnout.

2

V hrnci smíchejte mléko, smetanu a většinu cukru, menší část cukru vsypte do větší misky a přidejte k ní žloutky a krátce je prošlehejte s cukrem. Oslazenou mléčnou směs pozvolna zahřívejte těsně pod bod varu.

3

Pak opatrně jednu horkou naběračku mléčné směsi vlijte ke žloutkům s cukrem a zamíchejte. Zopakujte ještě s několika naběračkami, natemperujete tak vejce, aby se v mléce nesrazila.

4

Následně přelijte ohřátou vaječnou tekutinu do mléčné a za stálého míchání na mírném ohni vařte, dokud směs nezačne houstnout a konzistencí připomínat řídký pudink.

5

Přelijte přes sítko (zachytí případné sraženiny ze žloutků) do čisté mísy a nechte zcela vychladit, nejlépe přes noc.

6

Do vychlazené směsi vlijte studené rozmixova- né pyré, dobře promíchejte a vlijte do zmrzlinovače. Umíchanou zmrzlinu můžete servírovat hned (bude mít konzistenci točené zmrzliny) nebo ji nechte ještě pár hodin ztuhnout v mrazáku.

NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete bílý balzamikový ocet, použijte klidně i tmavý, zmrzlině to neuškodí, pouze získá tmavší odstín. S balzamikovým krémem bude chuť ještě intenzivnější a barva tmavší.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín