Jahodová zmrzlina s balzamikovým octem

Jahodová zmrzlina s balzamikovým octem

4 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 1200 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3901 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 249 g
Tuky 283 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle nenápadná růžová kráska skrývá překvapivé tajemství... Balzamikový ocet! Geniální trik, který vám pomůže z jahod doslova vytáhnout to nejlepší. Jemná textura, výrazná chuť a vůně výsledné zmrzliny vám zaručeně učarují.

Suroviny

jahody 450 g
odstopkované a nakrájené
krupicový cukr 3 PL
balzamikový ocet bílý 1.5 PL
(viz Něco navíc)
mléko 180 ml
s 1,5% tuku (polotučné)
smetana ke šlehání 470 ml
krupicový cukr 150 g
žloutek 4 ks

1 Zahřejte na středním plameni nízký nerezový rendlík nebo pánev a vsypte do něj jahody, cukr a ocet. Vařte a průběžně míchejte asi 8 minut, dokud se jahody nerozvaří a nepustí šťávu. Odstavte z ohně, rozmixujte a dejte zcela vychladnout.

2 V hrnci smíchejte mléko, smetanu a většinu cukru, menší část cukru vsypte do větší misky a přidejte k ní žloutky a krátce je prošlehejte s cukrem. Oslazenou mléčnou směs pozvolna zahřívejte těsně pod bod varu. Pak opatrně jednu horkou naběračku mléčné směsi vlijte ke žloutkům s cukrem a zamíchejte. Zopakujte ještě s několika naběračkami, natemperujete tak vejce, aby se v mléce nesrazila. Následně přelijte ohřátou vaječnou tekutinu do mléčné a za stálého míchání na mírném ohni vařte, dokud směs nezačne houstnout a konzistencí připomínat řídký pudink.

3 Přelijte přes sítko (zachytí případné sraženiny ze žloutků) do čisté mísy a nechte zcela vychladit, nejlépe přes noc.

4 Do vychlazené směsi vlijte studené rozmixova- né pyré, dobře promíchejte a vlijte do zmrzlinovače. Umíchanou zmrzlinu můžete servírovat hned (bude mít konzistenci točené zmrzliny) nebo ji nechte ještě pár hodin ztuhnout v mrazáku.

NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete bílý balzamikový ocet, použijte klidně i tmavý, zmrzlině to neuškodí, pouze získá tmavší odstín. S balzamikovým krémem bude chuť ještě intenzivnější a barva tmavší.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit