0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jahodová zmrzlina s balzamikovým octem

Jahodová zmrzlina s balzamikovým octem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jahodová zmrzlina s balzamikovým octem

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 1200 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3901 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 249 g
Tuky 283 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle nenápadná růžová kráska skrývá překvapivé tajemství... Balzamikový ocet! Geniální trik, který vám pomůže z jahod doslova vytáhnout to nejlepší. Jemná textura, výrazná chuť a vůně výsledné zmrzliny vám zaručeně učarují.

Suroviny

jahody 450 g
odstopkované a nakrájené
krupicový cukr 3 PL
balzamikový ocet bílý 1,5 PL
(viz Něco navíc)
mléko 180 ml
s 1,5% tuku (polotučné)
smetana ke šlehání 470 ml
krupicový cukr 150 g
žloutek 4 ks

Postup

1

Zahřejte na středním plameni nízký nerezový rendlík nebo pánev a vsypte do něj jahody, cukr a ocet. Vařte a průběžně míchejte asi 8 minut, dokud se jahody nerozvaří a nepustí šťávu. Odstavte z ohně, rozmixujte a dejte zcela vychladnout.

2

V hrnci smíchejte mléko, smetanu a většinu cukru, menší část cukru vsypte do větší misky a přidejte k ní žloutky a krátce je prošlehejte s cukrem. Oslazenou mléčnou směs pozvolna zahřívejte těsně pod bod varu.

3

Pak opatrně jednu horkou naběračku mléčné směsi vlijte ke žloutkům s cukrem a zamíchejte. Zopakujte ještě s několika naběračkami, natemperujete tak vejce, aby se v mléce nesrazila.

4

Následně přelijte ohřátou vaječnou tekutinu do mléčné a za stálého míchání na mírném ohni vařte, dokud směs nezačne houstnout a konzistencí připomínat řídký pudink.

5

Přelijte přes sítko (zachytí případné sraženiny ze žloutků) do čisté mísy a nechte zcela vychladit, nejlépe přes noc.

6

Do vychlazené směsi vlijte studené rozmixova- né pyré, dobře promíchejte a vlijte do zmrzlinovače. Umíchanou zmrzlinu můžete servírovat hned (bude mít konzistenci točené zmrzliny) nebo ji nechte ještě pár hodin ztuhnout v mrazáku.

NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete bílý balzamikový ocet, použijte klidně i tmavý, zmrzlině to neuškodí, pouze získá tmavší odstín. S balzamikovým krémem bude chuť ještě intenzivnější a barva tmavší.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč