Z mouky, vajec a vody vypracujeme tuhé nudlové těsto. Vodu přidáváme podle potřeby tak, aby výsledná konzistence těsta byla taková, aby se dalo strouhat na struhadle. Těsto necháme 5 minut odpočinout a nastrouháme ho na hrubém struhadle. Strouháme přímo na plech, aby se strouhání nelepilo do příliš velkých hrudek. Uvedené množství nastrouháme na 2 až 3 plechy – podle velikosti. Rozpálíme troubu na cca 180 stupňů Celsia a necháme strouhání upražit (až dostane růžový nádech). Vytáhneme, necháme vydechnout a rozdrobíme. Dále připravujeme tarhoňu ve větším jako rýži. Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme upražené strouhání a ještě minutu smažíme. Potom zalijeme vodou, osolíme, přidáme hřebíček a necháme vařit, až se voda vstřebá.
Tarhoňa je příloha a báječně se hodí například ke kuřeti na paprice. Uvedené množství by mělo stačit pro 5-6 osob, ale ze zkušenosti vím, že ani pro 4 nemá smysl vařit menší množství.
Tip 1: Pokud se vám těsto špatně strouhá, dejte ho na chvíli do mrazáku. Tip 2: Upražené strouhání lze skladovat v uzavřené nádobě i několik měsíců - ale tak dlouho nám nikdy nevydrží :o))
Tarhoňa je příloha a báječně se hodí například ke kuřeti na paprice. Uvedené množství by mělo stačit pro 5-6 osob, ale ze zkušenosti vím, že ani pro 4 nemá smysl vařit menší množství.
Tip 1: Pokud se vám těsto špatně strouhá, dejte ho na chvíli do mrazáku. Tip 2: Upražené strouhání lze skladovat v uzavřené nádobě i několik měsíců - ale tak dlouho nám nikdy nevydrží :o))