Recepty na nejlepší těstoviny
Od receptu na špagety aglio olio přes tagliatelle s boloňským ragú a zapečené lasagne s bešamelem po kolínka s rajskou omáčkou – všechny recepty na nejlepší těstoviny, ať už vařené nebo zapečené – u nás najdete pěkně pohromadě. Všechny jsou vyzkoušené a několikrát prověřené.
...Těstoviny jsou správná volba pro každou příležitost
Jejich přesný původ neznáme, víme však, že těstoviny se z Arábie dostaly na Sicílii už v 8. století. Od té doby v Itálii více než zdomácněly. A nejen tam. Kouzlo těstovin spočívá v jednoduchosti přípravy a v jejich takřka univerzálním použití. Díky tomu si získaly srdce dětí i dospělých po celém světě a vznikla na ně dlouhá řada receptů.
Těstoviny můžete kombinovat prakticky s čímkoli, od kečupu s eidamem, po plátky lanýžů. Hodí se:
- do salátů
- jako příloha
- hlavní jídlo
- do polévky
V Itálii se pak „pasta“, jak místní těstoviny nazývají, podává často před hlavním jídlem. Italové ji připravují „al dente“ neboli „na skus“. Znamená to, že když do těstoviny kousneme, je uvnitř ještě malinko nedovařená.
Druhy těstovin podle složení
S těstovinami se můžeme setkat jak v čerstvé (pasta fresca), tak sušené (pasta secca) variantě. Těsto na ně se skládá z:
- hladké mouky nebo semoliny (mouky z tvrdé pšenice případně jejich kombinace)
- vody
- soli
- případně vajec
Těstoviny můžete připravit doma, nejlépe s pomocí strojku na těstoviny. Domácí těstoviny se nejčastěji připravují z vajec, jde tedy o těstoviny vaječné. V obchodech lze sušené vaječné těstoviny také koupit, častěji však můžeme narazit na sušené těstoviny bezvaječné.
Vedle těchto variant se můžete setkat také s těstovinami:
- bezlepkovými, vyrobenými z rýže, čočky, kukuřice
- celozrnnými, ty mají nižší glykemický index než klasické pšeničné těstoviny
- barevnými, obarvenými sépiovým inkoustem, špenátovou, rajčatovou nebo třeba řepnou šťávou, což ocení hlavně děti.
Druhy těstovin podle příležitosti
Těstoviny stačí pouze uvařit a přidat k nim jen pár kvalitních ingrediencí.
- Jedním z nejoblíbenějších a zároveň nejjednodušších receptů jsou Spaghetti Aglio Olio con Peperoncino. Slané díky parmazánu, štiplavé po čili a česneku a svěží díky hladkolisté petrželce.
- Celosvětovou oblibu si získaly těstoviny carbonara, do kterých patří slanina, parmezán a syrové vejce.
- Pokud máte víc času, můžete zkusit zapéct některý z plněných druhů těstovin. Sem patří ravioly a tortellini.
- V neposlední řadě vám těstoviny dobře poslouží, potřebujete-li zahustit polévku. Podávat je můžete i jako přílohu, třeba ke kuřeti na paprice.
Neplněné těstoviny
Přemýšlíte-li jaké neplněné těstoviny uvařit, je vždy vhodné řídit se ostatními ingrediencemi a konkrétní příležitostí. Ač asi nejoblíbenějšími těstovinami na světě jsou špagety. V obchodě vybírejte ty “chlupaté”, tedy s drsným hrubým povrchem, lépe nasáknou omáčku. Jejich pojídání však může být zejména pro děti trochu obtížné.
V tom případě volte raději penne, fusilli (vřetena) nebo farfalle (motýlky). Pokud chcete uvařit těstoviny jako přílohu, dobře vypadají třeba širší nudle tagliatelle nebo fettuccine.
Plněné těstoviny
Se v našich zeměpisných šířkách vyskytují jako ravioli či ravioly a tortellini, patří sem i pelmeně. Jsou to kapsičky z těsta, které ukrývají masovou, zeleninou nebo sýrovou náplň. Nejlepší jsou v jednoduché úpravě vařené jen přelité máslem či olivovým olejem, s pestem nebo (v případě pelmení) se zakysanou smetanou.
Zapečené těstoviny
Výhodou zapékaných těstovin je, že je nemusíte podávat hned. Přestože by nikdy neměly být rozvařené, neočekáváme od nich pevnost al dente. Lze je podle potřeby ohřívat a vždycky budou chutnat skvěle. Českým evergreenem mezi zapečenými těstovinami jsou šunkofleky. Předurčené k zapékání jsou lasagne nebo canelloni, zapékat lze ale všechny těstoviny. Důležitou složkou a společným jmenovatelem všech lahodných zapečených těstovin je pořádná dávka sýry.
Naplněné těstoviny
Naplněné a zapečené těstoviny připravte třeba k nedělnímu obědu. Jsou trochu pracnější a poměrně syté. Přijde tedy vhod, následuje-li po nich chvilka odpočinku.
Boloňské lasagne jsou klasika, která skvěle chutná i pokud si je připravíte dopředu a zamrazíte. Plněné canelloni se špenátem a ricottou zaujmou i vegetariány a takové žloutkové ravioli, ty už potrápily nejednoho šéfkuchaře, ale rozhodně stojí za to je vyzkoušet. Aby se na vašem menu neopakovaly stejné těstoviny příliš často, podívejte se do naší studnice nápadů na omáčky k těstovinám.
Polévkové těstoviny
Těstoviny jsou oblíbené také jako vložka do polévek. V tomhle ohledu je dobrou volbou například těstovinová rýže orzo, conchigliette (mušličky), orecchiette (ouška) nebo klasické domácí nudle v podobě vaječných vlasových nudliček po vzoru našich babiček.
Celý popis