Jak péct jen se špetkou droždí a co dělat, aby byla kůrka pokaždé křupavá? Pojďme se podívat, jak se peče z kvásku. Jak ho založit, uchovávat i krmit. Přidáme i recepty na chleba a slané i sladké kváskové pečivo.
...
Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...
Souboj mezi za studena lisovaným a rafinovaným olejem jako by na celé čáře vyhrával lisovaný. Jde to však jednoznačně určit? Výběr oleje by měl odrážet, k čemu ho v kuchyni hodláte využít. Smažením se totiž ničí zdraví prospěšné látky,...
Zní to trochu hi-tech, ale ve skutečnosti je to velmi snadné a užitečné. Absence vzduchu a podtlak umějí dělat divy a v kuchyni vám ušetří práci i suroviny. Zavakuované potraviny mají delší trvanlivost, zabírají méně místa v...
Mazagran je dokonalý parťák pro horké letní dny. Unikátní spojení kávy a limonády přináší osvěžující a povzbuzující chuťový zážitek. Tento nápoj původem z Alžírska je dnes čím dál oblíbenější i v Evropě. Co dělá mazagran tak výjimečným a...
Jestli už jste někdy opékali buřty u táboráku společně s dětmi, pravděpodobně jste také vyzkoušeli opečené marshmallows, které v Americe dotáhli k dokonalosti. Tam totiž z teplých maršmelounů připravují dezert zvaný s'more – a i když první...
Sezamový olej se vyrábí ze semínek sezamu indického a je známý nejen pro svou výraznou chuť a aroma, ale také pro své zdravotní benefity. Používá se především v asijské kuchyni, ale jeho popularita stále roste i v západním světě. Pojďme se...
Dříve se slupky z kávových zrn považovaly za odpad, v současnosti se z nich připravuje lahodný nápoj. Typickou chuť kávy ale nečekejte. Cascara stojí na rozhraní mezi kávou a čajem.
...
V minulé éře patřily sušenky Lucie mezi nejoblíbenější, dokonce bývaly součástí pohoštění pro návštěvy. Jemné, křehké pečivo jste mohli koupit ve dvou variantách: kakaové a vanilkové. Lákavý byl tvar sušenek, který připomínal květiny....
Přemýšlíte, co připravit rodině k obědu nebo večeři, a nechce se vám stát hodiny v kuchyni? Vyzkoušejte rychlý a snadný recept na kuřecí nudličky v hořčičné omáčce, ke kterým si kromě pečených brambor můžete udělat třeba rýži, těstoviny...
Už staří mistři umění malířského dokázali velmi sugestivně ztvárnit různé suroviny i pokrmy. Na obrazech zachycovali všemožné chody, zeleninu i ovoce, které svým realistickým pojetím doslova nutí k ochutnání. V průběhu let najdeme...
Francouzská studená omáčka, která dokáže vylepšit grilování a dochutit mnohá jídla — tím vším je majonéza. Její obliba je v česku velmi vysoká, doma si ji ale dělá jen málokdo. Přitom příprava majonézy z vařených vajec není vůbec složitá. ...
Metoda sous vide je revoluční způsob vaření, během něhož potraviny zahříváte zabalené bez přístupu vzduchu. Díky tomu se zachovají všechny živiny, které se při běžném vaření ničí. Výsledkem je chutnější a zdravější pokrm, s nímž uděláte...
Kopi Luwak aneb cibetková káva, je jednou z nejdražších a nejkontroverznějších káv na světě. Tato unikátní káva pochází z jihovýchodní Asie, konkrétně z oblastí jako Indonésie, Vietnam a Filipíny. Její výjimečnost spočívá ve způsobu...
Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...
Lanýžový olej s výraznou vůní a chutí je považován za luxusní ingredienci, která může proměnit obyčejný pokrm na gastronomický zážitek. Jeho výroba a složení jsou však často předmětem diskuzí. Pojďme se podívat na to, jak se olej vyrábí, a...
Koktejl Negroni je alkoholický míchaný nápoj, jehož základ tvoří gin, vermut a bitter. Koktejl Negroni se považuje za aperitiv a patří mezi top deset nejoblíbenějších koktejlů světa. Příprava je snadná a rychlá.
...
Příznivci indické kuchyně oceňují výjimečnou chuť pokrmů, kterou nelze zaměnit. Mezi nejoblíbenější chody z exotického koutu světa patří saláty. Ty indické poskytují trochu jinou škálu chutí i surovin, než jsme zvyklí. Pojďte se s námi...
Letní vedra provází i potřeba být na pozoru před mikrobiální nákazou. Mikroorganismy se totiž v teple snadno množí a k trávicím obtížím nebývá daleko. Výskyt nežádoucích bakterií a virů se neomezuje pouze na vejce a majonézu. Nacházet se...
Kdo by čas od času nezavzpomínal na to, co měl rád v dětství? Řada lidí vzpomíná na pochoutky z minulého režimu, své místo v takové vzpomínce zaujímají také sýry. Mezi oblíbené patřil i lahůdkový tavený sýr Pribina, tzv. sedmdesátka.
...
Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...
Tatarský biftek, zkráceně tatarák, je lahůdka, která si našla své místo na mnoha stolech po celém světě. Každá země si tento pokrm přizpůsobila svým chutím, dvě známé varianty pochází z České republiky a Francie. Ačkoli oba tataráky...
V minulém režimu bylo cestování do ciziny spíše vzácné, ale pokud už někdo vycestoval, bylo běžné s sebou přibalit proviant. Češi se stali pověstnými tím, že vozili tašky, do nichž pečlivě zabalili nejeden řízek vložený mezi dvěma chleby,...