K pořádné snídani patří také nápoj. Studený pomerančový džus nemusí každému dělat dobře na žaludek, často volíme mezi kávou a čajem, případně si dáme obojí. Jaký z těchto nápojů je pro tělo prospěšnější? Pojďme se podívat na účinky kofeinu...
Na dovolenou v Turecku, Blízkém Východě nebo na Balkáně nemusíte vzpomínat jen s albem fotek. Provoňte vaši kuchyň tímto sladkým dezertem Osmanské říše a připravte si baklavu! Provedeme vás.
...
Krémová, hedvábná, žádné suché cucky! Připravit dokonalá míchaná vejce není jen tak. K výsledku však vede více cest. Oslovili jsme několik osobností a zeptali se na jejich metodu. Dva nezvyklé postupy jsme také...
V Americe běžně najdete zážitkové restaurace s různými tématikami od věznice po oblíbené seriály. Restaurace Heart Attack Grill v Las Vegas je ve stylu nemocnice, čímž už tak vzbuzuje kontroverzi. Vlnu nevole majitelé podniku zvedli hlavně...
V televizi Nova odstartoval pořad, kde soutěží nejlepší restaurace Česka. Redaktorka Darinka byla při natáčení a následně navštívila tři z postupujících. Apetit tak přináší malou ochutnávku jejich menu, protože koukat...
Systém školního stravování v České republice je potřeba změnit, upozorňuje iniciativa Skutečně zdravá škola. Kvůli vyhlášce totiž musí být každému dítěti vydaná určitá gramáž porce, děti ale jídlo vyhazují. Podle průzkumu by stačilo...
Pokud se nechcete s Jevhenem Klopotenkem dostat do křížku, neříkejte mu, že boršč je jen jídlo. Polévka z řepy a masa je pro něj ztělesněním všeho, za co Ukrajina bojuje. Po roce války s Ruskem využívá ukrajinský šéfkuchař polévku jako...
Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Zvládne je každý začátečník, protože jsou velmi jednoduché, ale zaroveň si na nich skvěle pochutnáte. Zařaďte do svého cukrářského repretoáru sladké chlebíčky, které se vám budou hodit kdykoliv vás přepadne nečekaná chuť na sladké. Navíc do...
Zdeňek Pohlreich po právu patří k ikonám české gastronomie. Vede tři restaurace, píše a vydává kuchařky, produkuje televizní pořady a v současné době ho můžeme vidět v novém pořadu, v němž hledá nejlepší restauraci v...
Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete.
...
Zdeňek Pohlreich po právu patří k ikonám české gastronomie. Vede tři restaurace, píše a vydává kuchařky, produkuje televizní pořady a v současné době natáčí nový pořad, v němž hledá nejlepší restauraci v Česku.
...
V Lucembursku se mísí kuchyně francouzská s portugalskou, italskou i belgickou. Jana se do tohoto kulinářského ráje přestěhovala před osmnácti lety. Provdala se za místního šéfkuchaře, od něhož se začala učit místní...
Bílý chléb s mlékem – někým milovaný, jinými nenáviděný, píše na svém instagramovém a facebookovém profilu cestovatelský průvodce Taste Atlas. Je toto prosté jídlo opravdu tradiční snídaní slovanských národů? A znají ho i jinde ve světě?
...
Nikdo vám nezaručí, že budete žít díky vyvážené stravě dlouho. Pravda je ale taková, že existuje mnoho vědeckých studií, které se zabývají potravinami a jejich vlivem na dlouhověkost. Tak proč je nezařadit do jídelníčku? Když nic jiného,...
Jedno z nejoblíbenějších jídel vděčí za svou popularitu především skutečnosti, že není náročné na suroviny ani na přípravu. V zásadě stačí pouze brambory, česnek, sůl a dobrá pánev. Na druhou stranu způsobů, jak bramborák obměnit, vylepšit...
Kuře v hlavní roli je vždy skvělý nápad. I úplně jednoduše pečené, jen osolené a pokladené máslem, se zlatavou kůrčičkou a šťavnatým masem, chutná přímo božsky a může být dokonalým rodinným obědem nebo velkolepou hostinou pro přátele....
Švýcarský lékař Max Bircher-Benner na počátku 20. století vcelku průlomově doporučoval konzumaci syrové zeleniny a ovoce, ale i nevařených ovesných vloček. Jeho legendární vynález pak během desetiletí prošel značnou...
Kuřecí maso najdeme v kuchyních po celém světě. Kuchařky jsou plné receptů na pečená či grilovaná kuřata, kuřata v omáčkách, nadívaná nebo obalovaná. Mnohá z nich žijí v halových velkochovech, některá se před porážkou stihnou potěšit z...
Jste-li milovníky asijské kuchyně, jistě vaší pozornosti neunikla ostrá červená omáčka zvaná sriracha. V průhledné láhvi s logem kohouta a zeleným víčkem ji najdete v téměř každé asijské restauraci. Z čeho se sriracha vyrábí a jak si ji...
Patří mezi nejoblíbenější a nejrespektovanější kuchařské celebrity na světě. Ještě než se ovšem proslavila v gastronomii, pracovala v Bílém domě jako rozpočtová analytička. Co ji tak proslavilo a proč se rozhodla změnit povolání?
...
Nakyslá polévka s vůní kmínu a česneku, to je ona – chlebová polévka. Připravuje ze starého chleba, je velmi chutná a navíc ji můžete podle svých možností obměňovat. Nevyhazujte proto staré pečivo a raději s námi oprašte recept na...
Každý kout naší země nabízí regionální jídla. V západních Čechách mají chodské koláče, na jihu země si dáte typické drbáky nebo bosáky nebo borůvkový žahour, na Českotřebovsku jabkance. Pojďte se s námi teď podívat na Náchodsko. Posvítíme...
Zní to bláznivě: Může mít fakt, že si k snídani dáte chleba s medem, ovesné vločky, cereálie anebo že nesnídate vůbec, vliv na pohlaví dítěte? Podle analytického průzkumu se zdá, že ano. Věda tvrzení ale nepotvrdila.
...