Jáhly se vracejí na výsluní – a není divu! Jsou výživné, chutné, lehce stravitelné a jejich příprava je překvapivě jednoduchá. A právě z nich se připravuje jahelník, který se dříve pekl hlavně o svátcích. Dnes si ho ale můžete dopřát...
Každou zimu se norské pobřeží stává dějištěm úchvatného přírodního jevu, kdy se treska skrei vydává na svou tisícikilometrovou pouť z Barentsova moře k břehům souostroví Lofoty. Tato sezónní delikatesa, ceněná pro svou pevnou texturu a...
Vyrazili jste na lyže do Alp a přemýšlíte, co si kromě zážitků přivézt domů? Hory nejsou jen rájem pro turisty, ale i pro gurmány. Alpské regiony nabízejí nepřeberné množství chutí, které si můžete odvézt – ať už jde o sýry, špek nebo pivo....
V zimních měsících, kdy jsou dny kratší a slunečního svitu je méně, mohou naše tělo i mysl pociťovat únavu a pokles nálady. Správná výživa proto hraje klíčovou roli v podpoře mozkových funkcí a celkové psychické pohody. Zařazením...
Říká se, že nejlepší věci bývají ty nejjednodušší. U milionářských řezů to platí rovnou trojnásob – tři vrstvy a tři rozdílné chutě, které spolu dokonale ladí. Každé sousto je jako malá sladká odměna. Jak tento dezert vznikl, proč si...
Alfred Hitchcock byl geniální režisér, který dokázal děsit miliony diváků. Mistr hororu však nebyl jen milovníkem napětí, ale i požitkářem, který si potrpěl na vybraná jídla. Jeho slabostí byl ikonický francouzský quiche Lorraine a své...
Inspirace ve vaření není nikdy dost, možná i proto se foodblogy těší takové oblibě. A i když vznikají stále nové, těm starším rozhodně neklesají čísla sledovanosti. Je to sice více ženská doména, ale najde se i pár velmi šikovných a...
Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...
Scones patří k britskému odpolednímu čaji stejně neodmyslitelně jako šálek Earl Grey. Ale to neznamená, že si je nemůžete dopřát kdykoli – ke kávě, snídani nebo jen tak, když vás přepadne chuť na něco dobrého. Možná jste je už ochutnali,...
Křupavé řízky a hranolky, domácí housky, nebo dokonce trdelník? Horkovzdušná fritéza zvládne mnohem víc, než si dokážete představit. Možná ji máte doma a nevyužíváte naplno, nebo nad ní teprve přemýšlíte. Jak vlastně funguje, co všechno v...
Valentýn se blíží a vy chcete svou lásku překvapit něčím výjimečným? Snídaně do postele je gesto, které potěší stejně jako květiny – možná i víc. Trávíte Valentýna sami? O důvod víc dopřát si ráno podle svých představ! Máme pro vás...
O to, kde má populární dezert Pavlova svůj původ, se přou Austrálie a Nový Zéland. Vznikl každopádně na počest slavné ruské baleríny Anny Pavlovové, a příští rok bude slavit 100 let. A my se domníváme, že jde o dokonalý valentýnský dezert,...
Mapo Tofu je splněný sen milovníků pikantních jídel. Nekompromisně útočí na chuťové buňky – na jazyku se mísí pálivá, slaná a umami chuť s typickým brnivým efektem sečuánského pepře. Je to jídlo pro odvážné, takovou chuťovou jízdu u české...
Cukry jsou základní složkou mnoha potravin a nápojů, které konzumujeme každý den. Mezi nejběžnější patří bílý cukr vyráběný z řepy, ale existují i alternativy jako třtinový, palmový či třeba kokosový cukr. Každý z těchto cukrů má své...
Fenomén dubajské čokolády vám určitě neunikl a možná jste si ji dokonce zkusili připravit doma. Pravděpodobně vám v lednici zbyla sezamová pasta tahini a teď přemýšlíte, co s ní. Rádi vám poradíme, jak ji využít! Je to nečekaně všestranná...
Některé dezerty nejsou jen sladkou tečkou za večeří, ale příběhem, který se rozvíjí po celá desetiletí, či dokonce staletí. Red Velvet Cake je jednou z takových legend. Jasně červená barva kontrastující s jemným krémem, neodolatelná...
Sushi do trouby? Ano, přesně tak. Sushi bake je fenomén, který pobláznil sociální sítě a rozděluje svět na dva tábory. Zarytí fanoušci tradičního sushi, teď raději přestaňte číst! Opravdu. Pro klid duše předstírejte, že něco jako pečené...
Come gustare il cibo come un italiano? neboli Jak si užít jídlo jako Ital? V Itálii je jídlo doslova smyslem života, Italové jej berou velmi vážně a je součástí jejich la dolce vita. Co byste měli o italském jídle a pití vědět, ať už...
V hlubinách našich kuchyní se skrývají poklady, které nejen lahodí našim smyslům, ale také podněcují touhu a rozpalují vášeň. Představte si sladkost čokolády, svěžest jahod či pikantnost chilli papriček – tyto dary přírody mohou rozdmýchat...
Když se řekne linecký koláč, většina lidí si představí křehké těsto, rybízový džem a typickou mřížku. Z rakouského císařského dvora se rozšířil do celého světa a dnes se peče v Hongkongu, Sydney i New Yorku. Objevte fascinující historii...
Víte, o co se jedná, když vám vinař nabídne naturální víno? Máte jasno v tom, co vám do sklenky nalije? Jedná se o jeden z vinařských trendů, zároveň do jisté míry i o návrat k tradicím. Naturální vína jsou vína přírodní, pěstovaná i...
V Mexiku vědí, jak na vepřové! Místo pečení nebo dušení jej nejdřív pomalu táhnou, aby bylo dokonale měkké, a pak osmaží, aby získalo křupavou kůrku. Bez marinád a koření – jen maso, tuk a sůl. A přesto (nebo právě proto) patří carnitas k...
Jindřich VIII., anglický a irský král z rodu Tudorovců, je znám nejen svými šesti manželstvími, rozsáhlými spory s církví a politickými reformami, ale také svou výjimečnou chutí k jídlu a zálibou v bohaté stravě. Jeho jídelníček odrážel...
Filmový večer bez něčeho k zakousnutí? To by prostě nešlo! Domácí kino si ale zaslouží víc než jen pytlík chipsů: dokonalá křupavá cizrna, pastinákové hranolky s parmazánem nebo mrkvové lupínky s římským kmínem vám zpříjemní i ten nejdelší...