Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...
V Reykjavíku najdete špičkové restaurace, Islanďané si ale rádi pochutnávají na fastfoodu. Dopustit nedají na hot dogy, hranolky, burgery ani fish and chips. Když však vaří doma, tak upřednostňují tradiční jídla z lokálních surovin....
Hákarl v dávných zimách zachránil nejednoho Islanďana před smrtí hlady. Dnes už má ostrov dobře vyřešené zásobování potravinami a fermentované žraločí maso místní jedí jen tak na chuť. Pokud vás zajímá, jak se z jedovatého stovky let...
Utečte na chvilku do světa chutí a vůní. A teď nemyslíme, abyste se odebrali do kuchyně. Víme, nabádat vás, abyste se uchýlili na gauč a trávili čas sledováním televize, není úplně v souladu s naší běžnou filozofií. Věřte ale, že těchto pět...
Obrázek o viktoriánské éře si můžeme udělat nejen očima Charlese Dickense nebo Oscara Wilda, ale také z kuchařek, které v té době vycházely. Právě z literatury historici jídla získávají poznatky o tehdejší stravě chudých i...
Na obdobě dnešního knäckebrotu si pochutnávali již před více než tisíci lety Vikingové? Pro svou chuť, výživovou hodnotu a dlouhou trvanlivost je suchý křupavý žitný chléb součástí jídelníčku nejen při sportovní zátěži a redukční dietě....
Dostatečné pití vody patří k základním pilířům zdravého životního stylu. Dlouhodobý nedostatek tekutin v těle může zapříčinit závažné problémy a onemocnění. Kolik vody denně vypít není přesně dáno, záleží na tělesné konstituci, pohlaví i...
Co jste nejvíce vařili v dubnu? Připravili jsme pro vás ohlédnutí za uplynulým měsícem a přehled pokrmů, které kralovaly žebříčku oblíbenosti. Nemůžeme se divit, že zájem o recepty byl výrazně poznamenán Velikonocemi. Tradičně se tak do...
Kardamom je považovaný za krále všech koření. Ano, skutečně jde o kardamom, nikoliv o kardamon, jak se mu často říká. Po staletí se přidává do kávy, rýžových jídel i pečiva nebo omáček. Víte, co kardamom vlastně je a jaké jsou jeho...
Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma.
...
Maso je už jedním z důležitých zdrojů živin pro člověka. Nejčastěji se na talířích objevuje hovězí, drůbeží či vepřové maso. V některých zemích je oblíbené i maso zvířat, které danou krajinu symbolizují.
...
Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma?
...
Do regálů knihkupectví se tlačí pestrobarevné kuchařky, my vám dnes chceme doporučit jinou, skromnější, z pera Anuše Kejřové. Majitelka proslulé kuchařské školy v Hradci Králové bývala označována za novou Rettigovou, ale na rozdíl od...
Znáte japonskou houbu matsutake a víte, proč je v současnosti tolik vzácná a drahá? Skvrnitý, krémově zbarvený klobouk zahalený jehličím a ukrytý vysoko v horských lesích dokážou najít a poznat jen zkušení houbaři. Podobně je tomu i v...
Buřtíky, které se nad plamenem umějí rozvinout jako růžičky, u nás mají dlouhou tradici. Jejich chuť se může lišit výrobce od výrobce, i když základ by měly mít vesměs stejný. Pokud chcete vybírat mezi těmi lepšími, hledejte kolem nich...
Jak využít komunikace mezi střevy a mozkem ve vlastní prospěch? Které potraviny jíst, aby nám to lépe myslelo a byli jsme v pohodě? Dovede jídlo působit na psychickou stránku? Jestli vás zajímá, čím "nakrmit" své tělo tak, aby byl mozek rád...
Nezaručíme, že vám po následujících potravinách mozek poběží na vyšší obrátky. Zaručeně si ale pochutnáte a hůř na tom s myšlením rozhodně nebudete!
...
Brynza je k dostání po celý rok. Ta nejlepší je však prý májová. Jak se liší májová brynza od „nemájové“? Je slovenská bryndza to samé co česká brynza?
...
Imunitu můžeme posílit i pomocí planě rostoucích rostlin. Přírodovědkyně a novinářka Jana Vlková, autorka Květinové kuchařky vám představí čtyři rostliny, které obsahují spoustu prospěšných látek. Přitom je běžně najdeme na zahradě, na...
Velikonoce se slaví po celém světě. Jsou spojeny s příchodem jara a znovuzrozením Ježíše Krista. Tradice a jídlo, které můžete najít na velikonoční tabuli, se však v různých zemích liší. Co byste našli na velikonočním menu u Italů, Britů...
Pro každého k Velikonocům neodmyslitelně patří beránek, mazanec a nádivka s kopřivami. Ochutnat toho však v těchto dnech můžete daleko víc, každé jídlo má svůj význam. Na některých jídlech si pochutnáváme dodnes a jiná upadla v zapomnění....
Nikdo vám nezaručí, že budete žít díky vyvážené stravě dlouho. Pravda je ale taková, že existuje mnoho vědeckých studií, které se zabývají potravinami a jejich vlivem na dlouhověkost. Tak proč je nezařadit do jídelníčku? Když nic jiného,...
Naším retro okénkem se dnes podíváme do kuchyní domácností 70. let. Pod pokličkou najdeme poklady jako kuře à la bažant nebo okurkovou omáčku. Některé z receptů už z českých domácností téměř vymizely, na jiné dodnes nedáme dopustit.
...
Když se řekne exotické ovoce, většina z nás si představí ananas, kiwi, mango, kaki nebo papáju. Ale znáte pitahayu? Tohle ovoce se na český trh dostalo docela nedávno a už si získalo spoustu příznivců. Nejen že vás ohromí jeho vzhled, ale...