Kolagen se v posledních letech stal ve světě reklamy prostředkem ke znovunabytí mládí, krásy a pružnosti. Pozitivní účinky kolagenu na pleť a klouby v doplňcích stravy prokázány nejsou, přesto je zajímavým tématem. Recenzi na hydrolyzovaný...
Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Když jste doma, pečlivě si hlídáte, co se vám dostane na talíř. Dbáte o to, aby byl váš jídelníček co nejpestřejší a nejvyváženější. Jenže co když vyrazíte na cesty, kde nebude prostor ani čas kvalitní pokrm připravit? A můžete si jídlo z...
Přemýšlíte, čím vylepšit své oblíbené nápoje nebo dezerty a ještě přitom udělat něco pro svůj vzhled a kondici? A o čistém kolagenu jste už slyšeli?
...
Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Ženšen pravý se využívá v tradiční východní medicíně po staletí, přezdívá se mu kořen života. Blahodárné účinky na lidské zdraví mají ale údajně i další ženšeny, které nejsou tak vzácné a jsou tedy dostupnější. Ženšen pětilistý si například...
Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Maso z jídelníčku lidé vyřazují často z etických a enviromentálních důvodů, neznamená to tedy, že by jim nechutnalo. Pro některé může být vegetariánství náročné. Možná i proto se dnes těší stále větší popularitě další alternativní...
Rostliny vhodné k jídlu najdete prakticky kdekoliv. Vyrazte pro ně! Medvědí česnek roste často na chráněných územích a jeho sběr je tak zakázán. Místo něj ale můžete do košíku natrhat třeba česnek podivný, česnek viniční, česnáček lékařský,...
Ájurvéda je nejstarší léčebný systém na světě, proto se k jeho přírodním metodám lidé často obracejí. Zvláštní důraz se klade na stravu, která v lidském těle ledacos ovlivňuje. Pokud se chystáte s ájurvédou začít, bude se vám do začátku...
Mléčné výrobky jsou považovány za nejbohatší zdroj vápníku. Jak ale tento cenný minerál tělu dodat, když mléko nepijete? Podívejte se na pět potravin, jejichž výživová hodnota spolehlivě zastoupí mléčné výrobky. Díky našim receptům je navíc...
Odborníci na výživu v posledních letech sacharidy označují jako hlavního viníka nadváhy a obezity. Sacharidy jsou přitom téměř ve všem, co máte rádi, a tělo je navíc potřebuje k výrobě energie. Všechny sacharidy ale nejsou pro tělo...
Proč by pokrmy měly zářit barvami co nejvíce ? Mluvíme o přírodních barvách a barvivech, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách, semenech, bylinách. Pojďme se podívat, jak barevné spektrum ovlivňuje nejen náš...
Miliardy mikroorganismů, které pracují v náš prospěch – to je ve zkratce kvašení. Fermentované potraviny jsou stravitelnější, mnohdy trvanlivější a často také chutnější! Samé dobré důvody, proč se do domácího...
Češka žijící v Británii Gabriela Peacock je nutriční specialistka, která hlídá jídelníček britské královské rodině. A když jsou její rady dobré pro modrou krev, proč bychom si z nich neměli vzít...
Čekankový sirup patří mezi oblíbená přírodní sladidla s nízkým glykemickým indexem. Sladí podobně jako běžný cukr a v kuchyni ho všestranně uplatníte. Velkou část sirupu tvoří vláknina inulin.
...
Na začátku nového roku si spousta z nás sepisuje předsevzetí a touží po dosažení nejrůznějších cílů. Pravděpodobně nejčastějším z nich bývá shodit nějaká ta kila. Internet i knihy jsou plné nejrůznějších způsobů, jak zhubnout. Od jablečné...
Nový rok pro většinu lidí znamená také nový začátek. Někdo se chce otužovat, jiný touží shodit přebytečná povánoční kila. Pokud patříte do druhého tábora, pak pro tentokrát zapomeňte na drastické diety plné zákazů a příkazů. Nejzdravější a...
Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...
Česká kuchyně je spíše „masová“ a vegetariánská jídla v menu tradičních českých podniků stále často tvoří hlavně smažený sýr. Bezmasých jídel nabízí česká kuchyně však mnohem více. Pojďte se s námi podívat na deset nejlepších českých...
Obyčejná červená řepa se našim stolům často vyhýbá. To je ale obrovská škoda, protože je nejen velmi chutná, ale také velmi zdravá. Pomůže s jarní očistou organismu, posílí imunitu a dokonce zpomaluje projevy stárnutí. Sepsali jsme pro vás...
Stále věříte mýtu, že vejce škodí zdraví, protože zvyšují hladinu cholesterolu v krvi? Nemusíte se bát, bylo už několikrát prokázáno, že vejce mají velmi dobrý vliv na naše zdraví. Dokonce se doporučuje dát si dvě denně. Pojďte se s námi...
Mléko nejen dobře chutná, ale je také plné zdraví prospěšných látek. Vždyť už od mala slýcháme proslulou větu: „Pij mléko, budeš mít pevné kosti.“ Ještě více ale svému tělu prospějete, pokud ho necháte zkysnout nebo drovnou nahradíte...