Foodblogerka a autorka bestsellerů o výživě Karolína Fourová radí dospělým, jak dobře jíst. My jsme se jí se začátkem nového školního roku zeptali, jak by měl vypadat jídelníček dětí. „Je důležité jít příkladem....
Sedělo nás kolem stolu sedm žen a rozhovor se časem stočil k oblíbenému tématu: (ne)zdravému jídlu. Jenže stačilo prvních pár ‚zaručených‘ rad, aby člověk začal pochybovat, jestli je pořád ještě přítomen v roce 2024, nebo se v čase přenesl...
Léto má mnoho z nás spojené s odpočinkem a pohodou. Chceme na chvíli nic neřešit a zapomenout na povinnosti. Přesto bychom na některé věci neměli zapomínat ani o dovolené. Jednou z nich je pitný režim. Ten je velmi důležitý nejen v horku,...
Maso z jídelníčku lidé vyřazují často z etických a environmentálních důvodů. Neznamená to tedy, že by jim nechutnalo. Možná i proto se dnes těší stále větší popularitě další alternativní stravovací směr – flexitariánství. Maso z...
V létě je důležité myslet na to, že je třeba pít a vybírat nápoje, které osvěží a nepřinesou víc škody než užitku. Správná volba nápoje a jeho množství přispějí k tomu, že se budete cítit dobře i v těch nejteplejších dnech.
...
Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...
Nemusíte být zrovna vyznavači zdravé stravy, aby u vás doma našel datlový sirup své uplatnění. Použít ho můžete v mnoha dezertových receptech. Možná vás překvapí, že toho tahle lahodná lepkavá tekutina zvládne mnohem víc než jen osladit...
Pasta z jemně mletých ořechů, to je praliné. Francouzské označení dalo vzniknout české pralince. Zprvu označovaly oba pojmy malé hrudky oříšků v karamelu, dnes je pralinek nepřeberné množství a jejich původ trochu zanikl.
...
Salát je univerzální a neuvěřitelně variabilní pokrm. Existují verze studené i teplé, saláty čistě vegetariánské či veganské, ale i takové, které potěší milovníka masa. My se v článku zaměříme na aktuální sezonu a recepty na báječné letní...
Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů. Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...
Váháte někdy, jestli z vás nákup mražených surovin nedělá gastronomického barbara? Podle odborníků jsou ale některé zavařené nebo zmražené potraviny dokonce zdravější. Roli totiž nehraje to, v jaké podobě suroviny do jídelníčku...
Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
Upéct fantastický dort nebo tác plný krémových zákusků, to vyžaduje dost času a trpělivosti. A dopřát si jich zase nemůžeme příliš, zvlášť když už pomalu začínáme pomýšlet na plavkovou sezonu. Ale to neznamená, že se musíme vzdát všech...
Se ztrátou chuti úzce souvisí ztráta čichu, se kterou se potýká spousta lidí se sennou rýmou během pylové sezóny, ale mohou ji způsobit i různé virózy a úrazy hlavy. Proč jsou tyto dva smysly tak propojené a náchylné k poškození? A jak si...
Plody kustovnice čínské se řadí mezi superpotravinu a čínská medicína je dokonce považuje za klíčový prvek dlouhověkosti. Co kustovnice čínská obsahuje, na co je dobrá a kolik ji denně sníst?
...
Neexistuje žádná univerzální rada, která by všem zajistila stálé zdraví, krásu, dlouhověkost a navíc ještě ideální postavu. Platí ovšem, že strava by měla být pestrá, barevná a co nejméně průmyslově zpracovaná. Taková totiž bude přirozeně...
Z léku na cukrovku „zázračnou“ dietní pilulkou. Tak by se dal jednoduše popsat příběh Ozempicu, jehož výpadek zapříčiněný hubnoucí mánií amerických celebrit zaznamenali i čeští pacienti s diabetem druhého typu. Proč je jeho užívání výhradně...
Jestli jste si doteď mysleli, že alkohol a detox jsou dva naprosto se vylučující pojmy, asi jste neslyšeli o Schrothově detoxikační kúře z první poloviny 19. století, během které je pití vína v určité míře doporučováno. Jak funguje?
...
Když před stovkami let dorazily arabské lodě k evropským břehům, přivážely jedno z nejzdravějších koření na světě. Zázvor má na náš organismus doslova blahodárné účinky. Jak prospívá našemu zdraví? A jak ho můžeme využít v kuchyni?
...
Přemýšlíte, že byste začali jíst ryze rostlinně a přešli na veganskou stravu? Čím se začít „živit”, abyste novému životnímu stylu vyhověli? Je lepší začít postupně nebo najednou? Na tyto otázky vám pomůžeme odpovědět.
...
Období svátků je časem radosti, oslav a požitkářství. Při přechodu do nového roku se však často cítíme trochu ospalí a potřebujeme nový příval energie. Pojďme se podívat na postřehy známých dietologů, kteří radí, jak po vánočních svátcích...
Elixír mládí? Ten nemáme. Přerušovaný půst však pomáhá rozběhnout metabolismus, ozdravit střevní mikroflóru i posílit imunitní systém. Kila půjdou dolů a životní energie nahoru.
...
Člověk stráví spánkem přibližně jednu třetinu života. Na kvalitu spánku má zásadní vliv kromě jiných faktorů i to, co během dne jíme a pijeme. Ať trpíte nočními můrami nebo máte problém s usínáním, za těchto pět potravin zlepšujících...
Pokud jste se rozhodli pro čistě rostlinné stravování, pak vám možná pomůže pět vychytávek, které vám při vaření pomohou. Skvěle fungují také, pokud čas od času chce svůj jídelníček zpestřit nebo odlehčit.. Ochutnejte dokonalé výpečky ze...