Bezmasá jídla a vegetariánské recepty
Tradiční česká kuchyně nabízí velkou škálu masových pokrmů. Jídla bez masa se zdají na první pohled složitější a někteří je považují za méně vydatná. I vegetariánské pokrmy však mohou být nutričně vyvážené a výživově plnohodnotné. Chcete si pochutnat na bezmasém obědu či večeři a zároveň se necítit hladoví? V našich receptech najdete spoustu inspirace na hlavní jídla bez masa, kterým nechybí potřebná porce bílkovin, kterou dodávají vejce, mléčné výrobky, obiloviny či luštěniny.
...Nutričně vyvážená a vydatná bezmasá jídla
Základem všech bezmasých pokrmů by měl být dostatečný přísun komplexních bílkovin (proteinu), minerálních látek a vitaminů. Vynechat maso může být přínosné nejen pro náš organismus, je to také akt šetrný k přírodě. V našich receptech proto najdete nespočet tipů a receptů, jak vystavět plnohodnotný jídelníček z bezmasých jídel.
Existují potraviny, které by ve vegetariánských pokrmech vedle ovoce a zeleniny neměly chybět. Které to jsou?
- obiloviny - rýže, pšenice, jáhly, pohanka
- luštěniny - čočka, hrách, fazole, cizrna, sója
- vejce
- mléčné výrobky - sýry, kefír, tvaroh, zákysy
- kysané produkty
Česká bezmasá kuchyně
Ačkoli v tomto směru nenabízí tradiční česká kuchyně velkou pestrost, moderní gastronomické trendy jdou neustále kupředu. Dnes již najdete bohatou škálu bezmasých pokrmů, které snadno připravíte z dostupných surovin. Mezi tradiční české bezmasé pokrmy patří například:
- Houbový kuba - tradičně připravovaný z vařených a zapečenách krup s česnekem a hub.
- Guláš z hlívy. Namísto masa lze místo masa použít hlívu ústřičnou, která je považována za zázračný přírodní lék na imunitu.
- Koprová omáčka s vajíčkem a bramborem je milovaný i nenáviděný vegetariánský pokrm, který často dělí strávníky na dva tábory.
- Polévky - fazolová, čočková, zelná a další zeleninové krémové a vydatné polévky.
- Hrachová kaše - pokrm, který skvěle zasytí a v kombinaci s majoránkou nejen výborně chutná, ale také báječně voní.
- Luštěninové saláty přestavují skvělou bezmasou volbu.
- Sladká jídla - rýžová či ovesná kaše, rýžový nákyp, žemlovka nebo vdolky jsou spíše na pomezí dezertů, ale určitě také představují bezmasou alternativu.
- Bramboráky - smažené bramborové placky, které snadno připravíte také z cukety.
Světová bezmasá kuchyně
Na seznamu světových bezmasých jídel najdeme nespočet chutných variací a receptů. V našich bezmasých receptech najdete inspiraci z celého světa. Vaše chuťové pohárky potěší bezmasé pokrmy jako například:
- Quiche - tradiční francouzský koláč plný smetany a sýry.
- Polévka minestrone - hustá italská zeleninová polévka, která se bez masa hravě obejde.
- Vegeburger - vegetariánská alternativa klasického amerického burgeru, zpravidla připravovaná z luštěnin a zeleniny, připravit si ho můžete sami například z červené řepy nebo hub.
- Čočkový dhál - hřejivý indický pokrm, který nikoho nezanechá hladového.
- Dutch baby - lívance z Německa lze připravit jak ve sladké, tak i slané verzi (například s pečenými rajčaty).
- Lečo, ratatouille, shakshuka - tradiční zeleninové pokrmy, které dobyly svět svou dokonalou chutí.
Celý popis