Někdy stačí jediná lžička a ocitnete se na sluncem zalité pláži, kde voní kokos a tropické ovoce. Mango, limetky, mandarinky, banány i mučenka mají tu magickou schopnost přenést vás do exotických destinací – a to bez letenky! A co teprve,...
Představte si jemné zlatavé nitě, které se při pečení promění v křupavou delikatesu, doslova obepínající sladké i slané náplně. Těsto kataifi, známé také jako kadayif, je skrytým pokladem středomořské a blízkovýchodní kuchyně, který najde...
Jemná skořápka zdobená drobnými skvrnami ukrývá poklad – výživově bohaté a chuťově delikátní křepelčí vejce. Tato drobná perla gastronomie není jen estetickým zpestřením pokrmů, ale i zdrojem cenných živin, které prospívají zdraví. V...
Z bouráren se neodvážejí jen výstavní masa na steak. Vzniká tam spousta ořezů, kostí a dalšího „odpadu“, který je třeba dále využít. Řezníci si s většinou z nich dokážou poradit a vyrábí z nich hlavně uzeniny nebo z nich dělají vývary a...
Křupavé, dokonale propečené, ale s minimem oleje – domácí hranolky z trouby jsou skvělou alternativou k těm smaženým. Aniž by ztrácely na chuti, perfektně doplní šťavnatý hovězí steak na pepři a snadno navodí atmosféru francouzského bistra...
Oblíbená potravina, která by dle výživových doporučení měla tvořit jeden ze základů našeho jídelníčku. Nechte se provést pěti nejznámějšími druhy čočky od receptu na čočku na kyselo až po různé exotické pokrmy s touto všestrannou luštěninou...
Slaninový džem, známý také jako bacon jam, je lahodná pochoutka, která kombinuje slanou chuť slaniny s příjemnou sladkostí karamelizované cibule a dalších ingrediencí. Tento džem je ideální například jako doplněk k burgerům, sendvičům,...
Představte si, že ve vašem obývacím pokoji roste kokosová palma – majestátní symbol tropických rájů, který vám kromě exotické atmosféry může přinést i vlastní úrodu kokosových ořechů. Ačkoli pěstování této palmy v našich podmínkách není...
Jáhly a mák – dvě tradiční suroviny, které se v české kuchyni používají po generace. Spojením těchto ingrediencí vznikají jáhlové šišky s mákem – pokrm, který je nejen lahodný, ale také výživný a snadno stravitelný. Můžete je servírovat...
Upečte si nadýchané kynuté buchty a vyzkoušejte různé náplně. Díky tradičnímu osvědčenému receptu a modernímu postupu zvládnou upéct oblíbené Honzovy buchty i ti, kteří se s kynutým těstem teprve seznamují. Pokud jste se kynutému...
Indická kuchyně je pestrá mozaika vůní a chutí, kde se snoubí tradice s mistrovským využitím koření. Každý region této fascinující země přináší svůj jedinečný kulinářský rukopis – od aromatických kari pokrmů až po nadýchané placky naan. V...
Mleté maso je univerzální surovina, která se skvěle hodí do nespočtu pokrmů. Ať už toužíte po klasické české sekané, šťavnatých karbanátcích, nebo se chcete vydat za exotikou s blízkovýchodními kebaby či zámořskými tacos z Mexika, mleté...
Vepřové à la Stroganoff je variace na slavný pokrm z hovězího masa. Varianta s vepřovým masem zaujme jemnější chutí, svěžím nádechem a rychlou přípravou. Jaké ingredience tuto variantu odlišují od klasiky a čím jí dodáte extra...
Cizrnová mouka je bezlepková alternativa k tradičním obilným moukám. Díky své lehce oříškové chuti a vysokému obsahu prospěšných látek si nachází místo v moderní kuchyni. Využijete ji nejen při pečení chleba a sladkostí, ale i na přípravu...
Jemná, ale delikátní souhra chuti chlebového kvásku, hub a kmínu – to je tradiční krkonošské kyselo. Původní jídlo horalů je spojením jednoduchosti a kulinářské vyváženosti. Jak se kyselo vyvíjelo a jak ho připravit tak, aby chutnalo jako v...
Mít v zásobě konzervu tuňáka se vyplatí – skvěle z něj připravíte rychlou večeři nebo lehký oběd, ale také lahodnou pomazánku. Abychom vám pomohli s výběrem toho nejlepšího tuňáka v konzervě, poradíme, na co se zaměřit. Na závěr přidáme...
Sýr je jednou z nejvyužívanějších surovin, která dokáže i obyčejné jídlo povýšit na gastronomický zážitek. Ať už máte rádi jemné a lehce smetanové chutě, nebo si potrpíte na výrazné a zralé sýry, svého favorita může najít opravdu téměř...
Voňavá, šťavnatá a plná rozmanité chuti – salsiccia není jen obyčejná klobása, ale tradiční surovina italské kuchyně, která dokáže i z jednoduchého jídla vytvořit kulinářský zážitek. Salsiccia, kterou byste v českých obchodech ještě před...
Přiznejme si to – v lednici se vždycky najde něco, co „už by chtělo spotřebovat“. A právě proto byste neměli zapomenout na smaženky – univerzální jídlo, které si dáte k snídani, k lehkému obědu i k večeři. Sladké nebo slané?...
Vigna, často skrytá pod názvem fazole, označuje několik druhů luštěnin s jemnou chutí a rychlou přípravou. Jejich využití je opravdu široké – hodí se do salátů, polévek, pomazánek i dezertů, ale připravíte z nich také vynikající hummus...
Quiche Lorraine neboli lotrinský koláč je jedním z ikonických zástupců francouzské kuchyně. Jedná se o slaný koláč z křehkého těsta, se smetanovou náplní a voňavou slaninou. Zamilujete si ho nejen pro jeho bohatou chuť, ale i pro...
Krupicové flameri, jemný krém z krupice a mléka, je tradiční dezert české kuchyně. Tento pokrm, připomínající svou konzistencí italskou panna cottu, byl oblíbený již v minulých stoletích. Dnes se opět vrací na naše stoly obohacený o...
Pasírovat nebo mixovat? Obě metody dovedou proměnit obyčejné suroviny v sametově jemné pokrmy, ale každá trochu jinak. Mixér pracuje rychle a efektivně, ale pasírování dodává jídlu hloubku, strukturu a intenzivnější chuť. Kdy vsadit na...
Vídeňský Sacher dort je oblíbená klasika. My jsme ho připravili netradičně – tentokrát v bílé variantě. Místo hořké čokolády jsme použili jemnou bílou, která dodává dezertu krémovější a sladší chuť. Spojení vláčného korpusu, meruňkového...