Itálie je gastronomickým rájem – těstoviny, víno, pizza, gelato, káva, plody moře, sicilské pomeranče, parmská šunka… Na co si vzpomenete, to tam mají a ve vynikající kvalitě. My se v článku zaměříme na italské sýry a pod ním najdete kvíz,...
Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit!
...
Klasický sulc a želé na první pohled patří každý do jiné kategorie dobrot, přesto mají něco společné. Jsou chutné, jisté míry i zdraví prospěšné a navíc mohou být i ozdobou stolu. Jak sulc tak želé povětšinou stojí na kolagenu – látce...
V chladných měsících roku je počasí vždycky trochu nevyzpytatelné. Tu a tam ofouknete, spolucestující v autobuse na vás kýchne a problém je na světě. Co takhle zkusit si zocelit imunitu přírodní cestou nebo se prostě pořádně zahřát? Před...
Nevíte, co si počít s kusem masa s tajemným názvem květová špička, nebo se toužíte stát odborníkem na steaky? Jste tu správně, pojďte si s námi udělat pořádek v tzv. hovězím zadním. Pod článkem na vás čeká kvíz, ve kterém své znalosti...
Příprava domácího listového těsta je trochu vyšší dívčí. Proč byste se do ní měli pouštět, i když je listové těsto dostupné i v obchodech? Můžete si být naprosto jistí tím, že je v těstě máslo! A na chuti se to jednoznačně podepíše. Poctivý...
Naučte se základ a pak už jen zkoušejte a objevujte nové varianty slaného koláče! Poslouží jako skvělý oběd i jako chutná teplá večeře. Upotřebíte do něj přebytky cuket za zahrádky, špenát z mrazáku, samotnou cibuli i houby – a vždycky bude...
Vegetariánství zdaleka není jen o zavržení živočišných výrobků. Je to životní styl, kterým vegetariáni zohledňují dopady živočišné produkce na životní prostředí. I u nás v posledních letech získává stále více příznivců. Ve stravování však...
Krkonoše, to nejsou jen nádherná panoramata s nejvyšším vrcholkem v Česku, ale také poctivá horská kuchyně plná specialit. Vydejte se za krkonošskou gastronomií plnou brambor, hub a zelí! Ochutnáte kyselo, sejkory, hubník a další...
Máte rádi sushi? A co takhle dopřát si oblíbenou rolku s křupavou krustou? V sushi restauracích po celém světě můžete ochutnat nespočet druhů sushi, z nichž každý je svou chutí jedinečný. Oblíbenou pochoutkou po celém světě je sushi v...
Máme pro vás inspiraci pro hektický pracovní týden, kdy není čas ztrácet čas. Ani s vařením! Fazole jsou univerzální, můžete s nimi připravit polévku, těstoviny, burger, pomazánku nebo je jen tak na pánvi smíchat se zeleninou. Jejich...
Postupovali jste podle receptu, a přesto výsledná polévka není chuťově povedená? Nepropadejte panice, s troškou kreativity, a několika babskými radami, dokážete i nepovedenou polévku proměnit v dílo kulinářského mistra. Jak na to?
...
Mexiko nabízí nejen uchvatné scenérie a turistické destinace, ale také jedinečnou kuchyni plnou pestrobarevných jídel. A k nejoblíbenějším patří určitě enchiladas. O co jde a jaké druhy můžete ochutnat?
...
Ať už jste vášnivé pekařky a pekaři nebo s pečením jen koketujete, vždycky se hodí pár vychytávek. Zatímco test špejlí pro vás nejspíš není novinka, alchymie se surovinami bývá nevyzpytatelná. Osvojte si některé pekařské triky, které vám...
Citrony často krájíme do čajů i s kůrou, když bojujeme s nachlazením. Strouhaná citronová kůra zvýrazňuje chuť těst, náplní, krémů i omáček. Někdo ji proto důkladně omývá, někdo méně, někteří chemický postřik neřeší vůbec. Pro ty, co chtějí...
Odhoďte předsudky, otevřete svou mysl i kuchyň. Dršťky patří mezi zajímavou a vyhledávanou surovinu labužníky po celém světě. Hovězí nebo telecí dršťky jsou svalovina, kterou můžete upravit na mnoho chutných způsobů podobně jako běžné maso....
Čerstvé sýry, skyr, tvaroh, ricotta… Vybrat si můžete z nabídky téměř nepřeberné. A jistotou je, že každý z produktů vaši kuchyni obohatí. Víte ale, jak a kdy kterým dotáhnout chystaný pokrm k dokonalosti? Poradíme vám, jak na to!
...
Vitamin K je nezbytný pro udržení zdravého těla a nachází se v řadě potravin. Je důležitý pro srážlivost krve, cévní stěny i pevnost kostí. Chcete přirozeně, bez tabletek z lékárny, zvýšit jeho příjem? Vyzkoušejte recepty na jídla, které ho...
Ať už vám zbyde knedlík z nedělního oběda nebo ho musíte koupit, knedlíky s vajíčkem jsou levnou a bleskovou variantou večeře pro celou rodinu. Kostičky by měly být na povrchu křupavé a uvnitř vláčné a nedílnou součástí bývá často kyselá...
Jackfruit je exotické ovoce vizuálně podobné známějšímu (a aromatickému) durianu, které využijete ve sladké i ve slané kuchyni. V oblibě ho mají vegetariáni, posloužít totiž i jako lahodná alternativa trhaného masa. Připravit si z něj...
Velice specifické přípravy a také chuti je čaj matcha, v japonské kultuře zastávající důležité místo. Díky svým účinkům a všestrannosti si za staletí získal oblibu po celém světě. Prozradíme vám, jak čaj v podobě zeleného prášku vzniká, jak...
Setkali jste se v poslední době na jídelním lístku vyhlášeného podniku s brzlíkem? Nebo jste jeho přípravu sledovali v televizní kuchařské soutěži MasterChef a tato surovina vás zaujala? Pokud vás láká si brzlík připravit,...
Některé pokrmy jsou výborné čerstvě uvařené, ale stejně tak si na nich pochutnáte za studena. Nemusíte tak trávit čas jejich ohříváním a hodí se jako rychlá večeře nebo oběd na druhý den do práce. Přípravili jsme pro vás výběr několika...
Od podzimu až do jara se setkáváme s viry a bacily, všichni proto dobře víme, jak taková rýma dokáže znepříjemnit život. Víte, jaké bylinky jsou vhodné při boji s příznaky nachlazení? A jak se obrnit za pomoci bylinných čajů a sirupů?...