Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

8 nápadů na rychlé luštěninové pomazánky

Luštěninové pomazánky mají samá plus. Jsou přirozeně bezlepkové, veganské, plné bílkovin a výborně zasytí. Navíc je připravíte s minimem úsilí a za chviličku.

Stravování v době koronavirové: co jíst, pokud nás přepadne viróza?

V souvislosti s výskytem infekčního onemocnění COVID-19 koluje ve společnosti řada nejasností. Stranou nezůstala ani otázka výživy: na internetu se pravidelně objevují dohady o tom, které potraviny nám mohou v boji s virózami pomoci. Existují obecně platná doporučení? A co by v naší spíži nemělo chybět, pokud nás skolí třeba chřipka a nachlazení? Podívejme se na toto téma blíže.

Naklíčené luštěniny do každé domácnosti

Klíčky. Superpotravina známá z dob dávných, jejíž poměr ceny a výkonu zaručeně potěší. Za pár korun totiž připravíte antioxidační lázeň svému organismu a blahodárně prospějete i svému trávení. Klíčky jsou lépe stravitelné než vařené luštěniny a díky své svěží, příjemné chuti, se dají snadno zařadit do běžného jídelníčku.

Víte, co se ukrývá pod slupkou hrášku i hrachu?

Věděli jste, že se zelený hrášek řadí k zelenině, kdežto sušený hrách k luštěninám? A víte také, který z nich je tělu prospěšnější? Hrášku i hrachu jsme se podívali pod slupku a přinášíme vám i další zajímavé informace.

Jak si v zimě doplnit vitaminy? Odšťavněte je

V zimě, víc než v jakémkoliv jiném období, potřebuje naše tělo vitaminy, aby správně fungovalo a chránilo se před nachlazením. Zima spíše vybízí ke konzumaci hutných, teplých pokrmů, a tak na čerstvou zeleninu nebo ovoce nemáme tolik chuť. My jsme pro vás vymysleli způsob, jak do sebe dostat potřebné vitaminy rychle, efektivně a chutně – odšťavňováním.

Zázračné luštěniny

Ať už jste příznivcem luštěnin nebo vás tato surovina kvůli nadýmání příliš neláká, podívejte se na naše dnešní tipy, kde se zabýváme bohatým výživovým přínosem pro lidský organismus a také vám poradíme, jak nadýmání předcházet. Nechybí ani široká škála tipů na vaření s luštěninami včetně našich oblíbených receptů, po jejichž ochutnání kouzlu luštěnin zaručeně podlehnete.

Cizrna: královna mezi luštěninami

Cizrna beraní, garbanzo nebo římský hrách. Na pojmenování cizrny se možná všichni neshodneme, avšak o výborném složení cizrny polemizovat nemůžeme. Vždyť tato luštěnina vyniká vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, vitaminů řady B a minerálních látek. Navíc se i z ekonomického hlediska vyplatí, když budete s cizrnou pracovat. Slovy klasika: „Za málo peněz, hodně cizrny.“

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je velice levným, a přesto hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen o polévce a novoroční tradici, znáte například žlutou či černou variantu? Představíme vám nejdůležitější vlastnosti čočky a také její druhy.

Lehké saláty

Hledáte inspiraci na salát, který bude chutný, a přesto zdravý? Máme pro vás na výběr hned z několik variant.

Fenomén tatarák

Příprava tataráku není složitá. Prim u něj hrají naprosto čerstvé suroviny. Pomocí několika málo triků a přísad k dochucení vytvoříte z masa, ryb i sýra úžasné pochoutky.

Jak na dokonalou rybu z pánve

Křupavá kůže a jemné šťavnaté maso? Víme, jak na to! Nevysušená a pěkně opečená ryba je výsledkem dobře zvládnuté techniky opékání. Jakmile budete mít přehled o tom, co se s rybou v pánvi děje, dosáhnete dokonalého výsledku vždycky, ať už budete připravovat lososa, nebo jakékoliv jiné rybí filety s kůží.

Proteiny: potravinový zázrak, nebo šikovný marketingový tah?

Doba proteinová. Tak můžeme s nadsázkou označit jeden z trendů výživového světa posledních let. S rozvojem internetu roste počet jedinců, kterým složení jídelníčků není lhostejné. Hojně diskutovaným tématem jsou právě bílkoviny. Proč jsou pro naše tělo nezbytné? A proč je dobré se zamyslet, než podlehneme líbivým slovům prodejců, které nám slibují vysoký obsah bílkovin ve svých produktech?

Jak jíst v zimě ovoce

Dali jste si do nového roku předsevzetí, že budete jíst více ovoce? Poradíme vám, jak si vychutnat ovoce v jeho ideální podobě, aby vašemu tělu a zdraví prospívalo.

Připravte dětem zdravé sladkosti bez cukru

Přípravou domácích sladkostí můžete výrazně snížit příjem rafinovaného cukru, který se často vyskytuje právě v kupovaných sušenkách a bonbonech, ale také v pečivu, jogurtech a nápojích. Chcete-li, aby vaše děti nespořádaly příliš mnoho cukru a zároveň jim chcete dopřát sladké, pusťte se do přípravy našich zdravých sladkých pochoutek bez cukru.

Lehké a hravé salátové zálivky

Rádi byste začali nový rok trochu zlehka, ale dochází vám inspirace na oživení oblíbeného salátu? Připravili jsme vám přehled zálivek, které jsou lehké, snadné a salát chuťově povýší o stupínek výše.

7 potravin, které nemohou jíst vegetariáni

Vegetariánství zdaleka není jen o zavržení živočišných výrobků. Je to životní styl, který u nás v posledních letech získává stále více příznivců. I ve stravování čeká na vegetariány mnoho skrytých nástrah. Přinášíme seznam sedmi výrobků, které by se měli vegetariáni (raději) vyhnout. Znáte je všechny?

Život bez lepku: vaříme pro celiaky

Zajímá vás, co způsobuje lepek v našem těle a jak reaguje organismus, který tuto zdánlivě neškodnou součást stravy nepřijímá? V našem dnešním článku jsme se zaměřili hlavně na to, jak ulehčit život všem, kteří trpí tzv. celiakií neboli alergií na lepek.

5 večeří, které jsou lehké, zdravé a doplní vám potřebné vitaminy

Naše zažívání je po bujarém veselí konce roku zdecimované. Pohled na bílé pečivo, bramborový salát nebo uzeniny vám vyvolává mdloby? Právě pro vás máme tipy na 10 snadných večeří, které vás okouzlí svou lehkostí a doplní pošramocenému organismu vitaminy i minerály.

Jak se zbavit novoroční kocoviny?

Divoké oslavy končícího roku se mohou nepříjemně vymstít, zvlášť pokud vypijete více, než na kolik jste zvyklí. Jak zatočit s kocovinou po vydařeném flámu? Vyzkoušejte šest osvědčených vyprošťováků, se kterými vyzrajete na bolehlav i rozbouřený žaludek.

Silvestrovské jednohubky

Bez čeho by Silvestr nebyl Silvestrem? No přece bez jednohubek. My Češi je zkrátka milujeme. Jednohubek existuje snad nespočet různých druhů. Pojďte se inspirovat a podívejte se s námi na nejrůznější variace.

Stránky