Když se řekne typický český pokrm, mnoha lidem se vybaví ‚smažák‘. Sýr smažený v trojobalu, podávaný s bramborami nebo hranolky a tatarkou totiž u nás zkrátka zbožňujeme. Je smažený sýr opravdu český vynález a jaké druhy sýrů lze na tento...
Guláš, to je česká klasika. Pravda je, že není tak úplně náš, inspiraci jsme si vzali z Maďarska, spíše než gulyási se ale podobá perkeltu. Ten český, kterému se také s oblibou přezdívá hospodský, má přesně daný postup, díky kterému...
Obyčejná vaječná omeleta? Nenechte se mýlit. Frittaty, jak jim říkají Italové, můžete připravit na spoustu způsobů. Můžete použít spoustu surovin, které máte ve spíži, v lednici či chladničce. Navíc si vystačíte jen s jednou pánví.
...
Hledáte sýr, který je vhodný na grilování a využijete ho v kuchyni i během chladných dnů? Ochutnejte oblíbený halloumi! Polotvrdý sýr pochází z Kypru a prorazil téměř do celého světa.
...
Francouzská kuchyně nejsou jen víno a sýry ale také lahodné masové pomazánky a paštiky. Jednou takovou je rillettes. Že jste o ní neslyšeli? Nenechte se odradit cizokrajným názvem, ve skutečnosti k přípravě postačí jen maso, sůl, pepř...
Příprava domácích sušenek není až taková věda, jak by se mohlo zdát. Navíc má jednu nepřekonatelnou výhodu – vždy máte dokonalý přehled o tom, jaké suroviny používáte. Rostlinné tuky, barviva či jiné přídatné látky, ani obrovské množství...
Nepečený cheesecake se sice od kanonické verze liší přípravou, ale to mu na lahodnosti neubírá. Dort je to stejně lehký, luxusní a krémový jako klasický cheesecake. A hodí se skvěle kdykoli, kdy máme chuť na něco chladivého.
...
Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Jak správně péct vepřovou pečeni nebo kýtu? V článku se dozvíte všechny vypečené tipy a triky.
...
Domácí játrovou paštikou můžete udělat díru do světa. Nebo jí aspoň pohostit rodinu, mazat ji k svačině či podávat jako pohoštění přátelům. Paštika umí být stejně prostá jako noblesní a vždycky si pochutnáte. Záleží jen na tom, jak ji...
Nejlepší, nejuniverzálnější a v mnoha směrech nejpraktičtější těsto, které najdete snad v každé cukrárně na celém světě? Stoprocentně to odpalované! Cukrářka Helena Fléglová vás provede krok za krokem jeho přípravou....
Při výrobě klobás a dalších masných produktů se můžete rozhodnout mezi dvěma hlavními typy plniček – elektrickou a ruční. Obě tato zařízení se hojně využívají, v čem ale tkví hlavní rozdíly mezi nimi a pro které z nich se...
Homér v Odyssee hrušky nazývá „Božským darem“. A není daleko od pravdy. Existuje jen málo lidí, kteří odolají vůni hruškového koláče. Toto lahodné ovoce můžete však využít na tisíce způsobů. Lze z něj uvařit povidla, hodí se k sýrům, do...
Špikování dodává masu šťavnatost, křehkost a zásadně ovlivní také výslednou chuť. Věděli jste, že špikovat nemusíte pouze kvalitním špekem? Chuť masa dokáže výrazně ovlivnit také zelenina. Jak tuto techniku s přehledem zvládnout a co vše...
Filo je tradiční řecké těsto, které se používá k přípravě mnoha slaných i sladkých jídel. Mezi nejznámější patří baklava, což je pečené filo těsto naplněné ořechy a slazené medem, a spanakopita neboli pečivo plněné špenátem, koprem a sýrem...
Řeřicha setá je úžasně nenáročná rostlina, kterou vypěstujete i na obyčejném talířku na okenním parapetu kdykoli během roku. Použít ji pak můžete na ozdobu všech slaných pokrmů nebo na chleba s másledm.
...
Chystáte se stěhovat nebo zařizovat novou domácnost? Pak by vás neměl minout náš článek, který přináší stručný přehled kuchyňské výbavy do začátku. Bez čeho se v kuchyni neobejdete a co si pořídit jako kuchyňský starter ...
Máte rádi citrusové plody? Pak by vaší pozornosti nemělo uniknout pomelo, které se řadí mezi ty největší z nich. Je šťavnaté a plné zdraví prospěšných látek. Poradíme vám, co si z tohoto exotického ovoce připravit!
...
Umazání, skvrnám, flekům, potřísnění nebo mastnotě se při vaření a stolování jednou za čas nevyhne nikdo. Buď můžete spoléhat na sílu pracího prášku, anebo sáhnout po osvědčené zbrani přímo v kuchyni. Prací pomocníky totiž má většina z nás...
Spousta kuchyřských receptů volá po přidání bílého nebo červeného vína, zvlášť těch francouzských a italských. Alkoholu se vyhýbáte nebo se vám zkrátka nechce kvůli vaření otevírat lahev? Nevadí. Poradíme vám, jak víno s grácií nahradit.
...
Kuličky hroznového vína většinou jíme jen tak samotné, přitom se s nich dá vymyslet spousta skvělých receptů. Co ze šťavnatých bobulí připravit? Dejte je do bublaniny, ke kuřeti, připravte z nich džem nebo je upečte a položte na chleba s...
Nadýchaný vláčný piškotový korpus je základem mnoha dortů. Pokud si chcete ušetřit práci, můžete koupit už hotový. Daleko lépe ale uděláte, pokud si ho upečete sami podle osvědčeného receptu šéfcukrářky Kateřiny Člaňkové.
...
S burčákem se neťuká, burčák se pije! Konec léte poznáte neomylně nejen podle počasí, ale také podle burčáku, kterého je najednou všude plno. Jak se pozná správný burčák, kdy a kam na něj vyrazit?
...
Aby výsledky vašich pekařských snah vypadaly dokonale a skvěle chutnaly, je (mimo jiné) potřeba věnovat pozornost hlavní surovině – mouce. Její výběr totiž může například kynuté buchty či knedlíky pozvednout nebo naopak pohřbít.
...