Zkuste letošní mlsání během Velikonoc odlehčit a upečte si třeba svěží banánový chlebíček, mrkvový dort nebo bezlepkové sušenky. Připravili jsme pro vás spoustu tipů na odlehčené velikonoční pečení a našli jsme tak vyváženou cestu mezi...
Zajímavá úprava obyčejných lokálních surovin, to je přístup, kterým se ubírá moderní gastronomie už pár let. Tento koncept je blízký i Zdeňku Pohlreichovi. Ochutnejte carpaccio z červené řepy podle slavného českého šéfkuchaře v luxusním...
Připravuje se stejně snadno jako omeleta, připomíná francouzský quiche a přitom se jedná o italský pokrm. Frittata je snadnou, rychlou a variabilní pochoutkou z vajec, kterou si zamilujete. Poradíme vám, jak si ji připravit i čím frittatu...
Nadýchané japonské lívanečky připomínají suflé lehké jako obláček a doslova se rozplynou na jazyku. Říká se jim fuwa fuwa a v Japonsku platí za oblíbený dezert. Jak je připravit a čím chutnají nejlépe?
...
Předpečením křehkého těsta zabráníme tomu, že ve výsledném koláči zvlhne a nedostane se nám křehkého máslového potěšení. Předpečený korpus následně lépe udrží tekutou náplň, a koláč zůstane vespodu pěkně křupavý. Této metodě se také říká...
Co si vybavíte, když se řekne čistec hlíznatý? Pokud si myslíte, že jde o rostlinu, která nestojí za pozornost, tak zbystřete! Objevte nový surovinu se zajímavou chutí a všestranným využitím v kuchyni. Čistec hlíznatý sice nejde koupit v...
Nevíte, co s přebytkem bylinek? Vyrobte si domácí pesto. V obchodech běžně seženete to bazalkové nebo ze sušených rajčat. To domácí ale za sebou bude mít příběh a vaši píli. Doma si navíc můžete vyrobit pesto z nejrůznějších bylin a surovin...
Domácí játrovou paštikou můžete udělat díru do světa. Nebo jí aspoň pohostit rodinu, mazat ji k svačině či podávat jako pohoštění přátelům. Paštika umí být obyčejně lahodná stejně jako noblesní. Záleží jen na tom, jaké pečivo a suroviny ji...
Dobu zkracování sice hlásaly už Hrabalovy Postřižiny, ale zjednodušování, zkracování a ulehčování je celosvětovým trendem i dnes! Projevuje se všude, především však na receptech na sociálních sítítch, které se doslova předhání v použití co...
Cibulové zavařeniny neboli cibulády se skvěle hodí ke grilovanému nebo pečenému masu. Vydrží několik týdnů a v pěkných skleničkách je můžete rozdávat jako jedlé dárky.
...
Prvními jarními květy, které vidíme na loukách, bývají petrklíče. Oznamují příchod jara a jsou jedním z mnoha symbolů Velikonoc. Kromě krásně žluté barvy mají řadu zdravotních benefitů. Účinně pomáhají při plicních onemocněních, bolesti...
Bouquet garni je francouzský výraz, který doslova znamená zdobenou kytici. Opravdové květiny v ní nenajdete, ale voní stejně omamně jako jarní louka. Bouquet garni je svazek čerstvých bylinek, který hojně využívá francouzská, obzvláště...
Houby rostou po celý rok, některé i v zimě. Pravá houbařská sezóna však startuje podle počasí v březnu nebo v dubnu. Patříte, stejně jako většina národa, k vášnivým houbařům? S prvními paprsky jarního slunce totiž můžeme přivítat...
Urodilo se vám hodně jablek a nevíte, co s nimi? Nebo jste si donesli košík plný šťavnatých plodů z trhu, ale jablečné koláče, štrúdl i jablečný kompot už vám trochu zevšedněly? Co takhle dát si jablka s pořádným kusem masa, v salátu nebo...
Podle tradiční čínské medicíny se období vhodné pro jarní očistu odehrává mezi 14. únorem a 26. dubnem. V tomto období doporučuje zaměřit svou pozornost na játra, krev a střeva a věnovat jim péči, která je pročistí a povzbudí...
Vyrazte ven do přírody a přineste si zelenou kytici, ze které připravíte samé dobroty. Seznámíme vás i s méně známými druhy rostlin, kterými snadno a rychle obohatíte jarní jídelníček.
...
Sladkou karamelovou polevu dulce de leche můžete nakapat na pečivo, použít jako náplň do dortu či polevu na brownies nebo z ní vytvořit třeba luxusní zmrzlinu. I když vám ze surovin na přípravu na dulce de leche postačí jen plechovka...
Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
Patří neodmyslitelně k masu, ale mnozí je jedí i samostatně jen s kečupem či tatarkou. Pokud jste příznivci bramborových zlatých kuliček i vy, ale řešíte, že to není zrovna nejzdravější pokrm, zkuste si je příště místo fritézy...
Koláčky plněné hovězím, vepřovým nebo skopovým masem namísto ovoce nejsou pro Brity nic zvláštního. Naopak, ve Spojeném království jsou masové koláče snad ještě populárnější než ty sladké a jsou také naprosto nedílnou součástí slavností i...
Základem každé kyselice je kysané zelí, anglická slanina, klobása, brambory a zakysaná smetana. V některých domácnostech se dříve kyselica podávala pravidelně na oběd, k večeři i k snídani. Přidává se do ní sladká paprika, díky které má...
Těstoviny jsou nedílnou a oblíbenou součástí každé domácnosti. Zasytí nás a uvaříme je snadno a rychle. Už jste zkoušeli ty ze semolinové mouky? Vynikají především svou chutí a ocení je také ti, které zajímá zdravá strava i redukční dieta.
...