Léto je v plném proudu a i těm, kteří už se ho nemohli dočkat a řadí se jednoznačně mezi fanoušky slunečných dnů, se v horkých dnech bude hodit dávka ochlazení. A proto je tady jeden z nejlepších vynálezů lidstva – zmrzlina!
...
Květák je oblíbenou zeleninou nejen díky své specifické chuti, ale také díky všestrannému využití v kuchyni. Jednou z jeho nejoblíbenějších úprav v české kuchyni je smažení. Jak jej správně obalit, aby byl chutný a křupavý? Pojďme si to...
Pořádáte narozeninovou oslavu a přemýšlíte, čím hosty ohromit? Zapomeňte na jednohubky s klobásou. Vyzkoušejte chutnou a skvělou exotiku. Mezze či španělské tapas můžete připravit kdykoliv během roku.
...
Lilky platí za skvělou surovinu v mnoha kuchyních. V té české můžou jeho přípravu provázet nejistoty. Jak lilek připravit? Proč ho nechat „vypotit“? Vězte, že příprava lilku a jeho „pocení“ je jednoduší, než se možná zdá.
...
Velkou úrodu rajčat můžete zpracovat do pikantního rajčatového čatní (nebo chutney). Sladkokyselá studená zavařenina má své kořeny v indické kuchyni. Jejím hlavním úkolem je doprovodit jiné pokrmy a dodat jim švih, podobně jako třeba...
Bůček je vždycky dobrá volba. Hodí se jako hlavní chod k rodinnému obědu, úspěch s ním budete slavit i na večírcích. Můžete ho podávat s pečenou cibulí a chlebem nebo ho natrhat do housky. Studenému bůčku na plátky s křupavou kyselou...
Lilek čili baklažán milují kuchyně po celém světě. Jeho velkou předností je schopnost pojmout další chutě a dokonale s nimi splynout. Hodí se k pečení, grilování, smažení i dušení. Lilek je zásadní surovinou v mnoha jídlech od středomořské...
Nikomu se ve velkých vedrech nechce příliš stát u plotny, ani chuť na teplé jídlo není příliš velká. Vyřešit oběd, svačinu nebo večeři můžete studenými letními polévkami. Jednou z nich je velmi oblíbneá okurková z Bulharska. Nese název...
Naporcovat (nejen) zeleninu na kousky správných tvarů a velikostí patří k základním kulinářským dovednostem. Naučit se krájet musí každá kuchařka a kuchař, bez nože se totiž při vaření neobejde. Umíte se postavit k prkénku? Znáte...
Pískavice řecké seno není jen léčivá bylina, ale také fantastická surovina. Pro svou jedinečnou chuť nachází široké využití v pokrmech po celém světě. Objevte její chuť a způsoby, jak ji využít i ve vaší kuchyni.
...
Kopečková, točená, semifreddo, sorbet, granita – každá mražená dobrota má své jméno. Provedeme vás zmrzlinovými termíny, vysvětlíme, co se skrývá za slovy, a vše doprovodíme recepty, abyste si ledové pochoutky mohli udělat i doma. A také si...
K dokonalým knedlíkům se dopracujete nejen správným těstem a náplní, ale i výběrem posypky. Posypky dokážou z ovocných knedlíků připravit pokaždé jiný zážitek. Existuje jich nespočet: od klasického tvarohu a mletého máku až po...
Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Pro někoho může být cuketa nezajímavá zelenina bez chuti. Ovšem ve skutečnosti se z ní dá uvařit spousta výborných jídel i upéct řadu moučníků. Třeba cuketový perník! Recept je až neuvěřitelně jednoduchý a přitom výsledná buchta je...
Angrešt využijete do sladkých džemů, dezertů a buchet i do omáček a salátů. Jeho osvěžující nakyslá chuť a vysoký obsah vitaminů z něj činí zajímavou surovinu v kuchyni. Vyzkoušejte angrešt v různých úpravách a objevte nové chuťové zážitky....
Pokud hledáte způsob, jak originálně zpracovat borůvky, máme pro vás tip. Borůvkový ocet dodá vašim pokrmům a nápojům nádhernou barvu a komplexní chuť. Skvěle se hodí do salátových dresinků, marinád a koktejů. Navíc jeho příprava je...
Guláš, kuře na paprice nebo třeba mexické fajitas – všechny tyto pokrmy mají jedno společné: mletou papriku. Je nepostradatelnou surovinou nejen v české kuchyni. Jak správně využít jednotlivé druhy tohoto všestranného koření?
...
Krkovice patří mezi oblíbené kousky vepřového. Platí to i pro grilování. Velkou výhodou tohoto kusu je tuk, kterým je prorostlý. S vepřovou krkovičkou tak snadno získáte šťavnaté a chutné maso, ať už ho připravíte jakkoli.
...
Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do broskve s jemnými chloupky? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni.
...
Rýžový papír, seznamte se. Ve střední Evropě jej známe hlavně coby exotickou surovinu, bez které se neobejde příprava jarních závitků, v domovské Asii má ale neskutečně širokou škálu využití i způsobů výroby.
...
Marinády z oblíbeného chmelového nápoje využijete v kuchyni během celého roku, nejen v sezóně grilovaček. Za jejich oblíbenost může pikantní nahořklá chuť. Oblíbenost piva v kulinářském světě staví hlavně na široké...
Léto je spojeno se sklizní ovoce i zeleniny. Dnes se podíváme na to, jak si poradit s meruňkami, které mají tak široké využití, že si svůj oblíbený pokrm s touto chutnou peckovicí najde snad úplně každý. A nemusíte být milovníci...
Ovocné knedlíky patří mezi favority sladkých obědů i večeří, a to nejen doma, ale i v restauracích. Kynuté s borůvkami nás často lákají cestou na kole nebo na bězkách. Tvarohové s meruňkami bývají hvězdou rodinných stolů, bramborové se...