Krevety patří mezi oblíbené dary moře. Jejich příprava je rychlá a snadná, ať už je připravujete na grilu nebo v populárním krevetovém koktejlu. Jejich maso je jemné, dostupné v různých podobách a velikostech. Prozradíme vám, jak krevety...
Hrušky jsou ideálním ovocem k pošírování. Díky této šetrné přípravě se stanou skutečnou podzimní lahůdkou. Stačí si jen dát pozor na výběr hrušek a udržovat správnou teplotu vody. Kromě toho, že se s nimi plní sladké koláče, skvěle ladí i s...
Sladkovodní řasa spirulina patří mezi tzv. superpotraviny. Podívejte se s námi na různé podoby této sinice původem z Asie. Máme i tipy, kam s ním v kuchyni. Všestranné využití a blahodárné účinky jsou skvělým důvodem, proč naložit...
Nejlepší, nejuniverzálnější a v mnoha směrech nejpraktičtější těsto, které najdete snad v každé cukrárně na celém světě? Stoprocentně to odpalované! Cukrářka Helena Fléglová vás provede krok za krokem jeho přípravou....
Špikování dodává masu šťavnatost, křehkost a zásadně ovlivní také výslednou chuť. Věděli jste, že špikovat nemusíte pouze kvalitním špekem? Chuť masa dokáže výrazně ovlivnit také zelenina. Jak tuto techniku s přehledem zvládnout a co vše...
Umazání, skvrnám, flekům, potřísnění nebo mastnotě se při vaření a stolování jednou za čas nevyhne nikdo. Buď můžete spoléhat na sílu pracího prášku, anebo sáhnout po osvědčené zbrani přímo v kuchyni. Prací pomocníky totiž má většina z nás...
S burčákem se neťuká, burčák se pije! Konec léte poznáte neomylně nejen podle počasí, ale také podle burčáku, kterého je najednou všude plno. Jak se pozná správný burčák, kdy a kam na něj vyrazit?
...
Běžné pracovní dny jsou obvykle plné shonu. Uvařit večeři a ještě připravit svačinu na druhý den pro celou rodinu může být mnohdy náročné. Existuje však způsob, jak si ušetřit spoustu práce a získat tak čas pro sebe navíc: Vařte 2 v 1!...
Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.
...
Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů.
...
Jablečný ocet je všestranný pomocník. Využít ho lze v péči o vlasy a v malých dávkách prospívá organismu. Dokáže si také poradit s mastnotou, nečistotami, plísní a vodním kamenem. Nahradit jím můžete klasické čistící přípravky z drogerie....
Horký vývar s nudlemi, rajská nebo bramboračka platí za klasiky českých jídelníčků. Své místo na výslení však nacházejí i ty asijské. Skvěle se hodí do parných dnů i tehdy, kdy člověk potřebuje prohřát kosti. Dáte si s námi pho, ramen, soto...
Recept na pizzu není jen jeden, existuje v mnoha variantách. A teď nemyslíme jen suroviny navrchu, ale i těsta. Ovšem neapolskou pizzu si s žádnou jinou na světě nespletete. Charakteristická je nejen velkými nadýchanými okraji. Jak si ji...
Některé jsou naplněné, jiné zase duté. Liší se svou velikostí, tvarem, délkou a šířkou. Řeč je o těstovinách, kterých údajně existuje přes pět set druhů. Při běžném vaření nám ale bohatě postačí, když se zorientujeme v těch základních.
...
Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
Papinův hrnec, papiňák neboli tlakáč umí vařit rychle, což způsobuje přetlak, který se v něm vytváří. Jde o moderního kuchyňského pomocníka, který Mnozí se však práce s tlakovým hrncem obávají. Podívejte se s námi, jak tlakový hrnec...
Až se vydáte do své oblíbené indické restaurace, objednejte si k jídlu lassí. Svěží nápoj z jogurtu a vody zmírňuje palčivost jídla a zlepšuje trávení. Snadno a levně ho přitom připravíte i v domácích podmínkách. Máme pro vás tipy, jak si...
Medvědí česnek roste často v přírodních rezervacích a památkách, kde je chráněným druhem. O lahodnou česnekovou chuť jarní bylinky se ale ochudit nemusíte, má totiž příbuzného, který chutná velmi podobně. Česnek podivný lze najít v...
V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout.
...
Pijete slazenou minerálku namísto limonády v domění, že děláte něco pro své zdraví? Zkuste se někdy podívat na její etiketu, možná vás nepříjemně překvapí. Na minerálky jsme se zeptali odbornice na výživu Hany Málkové.
...
V chladných měsících roku je počasí vždycky trochu nevyzpytatelné. Tu a tam ofouknete, spolucestující v autobuse na vás kýchne a problém je na světě. Co takhle zkusit si zocelit imunitu přírodní cestou nebo se prostě pořádně zahřát? Před...
Vitamin K je nezbytný pro udržení zdravého těla a nachází se v řadě potravin. Je důležitý pro srážlivost krve, cévní stěny i pevnost kostí. Chcete přirozeně, bez tabletek z lékárny, zvýšit jeho příjem? Vyzkoušejte recepty na jídla, které ho...
Žaludek na vodě, ostrá bolest hlavy, dehydratace. Tuhle situaci už asi někdy zažil každý z nás. Novoroční rána mohou být těžká obzvlášť, pokud nejste zvyklí na větší množství alkoholu, tak trochu jste se nechali unést atmosférou a jednoduše...