Jak péct jen se špetkou droždí a co dělat, aby byla kůrka pokaždé křupavá? Pojďme se podívat, jak se peče z kvásku. Jak ho založit, uchovávat i krmit. Přidáme i recepty na chleba a slané i sladké kváskové pečivo.
...
Ikonická restaurace Alcron oslavila první výročí své nové éry. Při této příležitosti si oblíbené místo všech milovníků gastronomie připravilo nové zajímavé menu. Jeho autorem je nový šéfkuchař restaurace Alcron Richard Bielik, osobnost...
Kedlubnu můžete pěstovat celoročně – a to na polích, ve sklenících, dokonce i v truhlících. Zpracovat se dají jak bulvy, tak mladé lístky. Kedlubnu využijete nejen ve studené kuchyni, výborné je například kedlubnové zelí a skvěle...
Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...
Češi koprovou omáčku buď milují, nebo nenávidí. V každé domácnosti se připravuje trochu jinak. Obyčejná koprová omáčka se ale pod rukama Tituse Eliáše mění v opravdovou delikatesu. Lahodnou chuť podpoří předem uvařené hovězí maso, ghí...
Souboj mezi za studena lisovaným a rafinovaným olejem jako by na celé čáře vyhrával lisovaný. Jde to však jednoznačně určit? Výběr oleje by měl odrážet, k čemu ho v kuchyni hodláte využít. Smažením se totiž ničí zdraví prospěšné látky,...
Zní to trochu hi-tech, ale ve skutečnosti je to velmi snadné a užitečné. Absence vzduchu a podtlak umějí dělat divy a v kuchyni vám ušetří práci i suroviny. Zavakuované potraviny mají delší trvanlivost, zabírají méně místa v...
Mazagran je dokonalý parťák pro horké letní dny. Unikátní spojení kávy a limonády přináší osvěžující a povzbuzující chuťový zážitek. Tento nápoj původem z Alžírska je dnes čím dál oblíbenější i v Evropě. Co dělá mazagran tak výjimečným a...
Jestli už jste někdy opékali buřty u táboráku společně s dětmi, pravděpodobně jste také vyzkoušeli opečené marshmallows, které v Americe dotáhli k dokonalosti. Tam totiž z teplých maršmelounů připravují dezert zvaný s'more – a i když první...
Sezamový olej se vyrábí ze semínek sezamu indického a je známý nejen pro svou výraznou chuť a aroma, ale také pro své zdravotní benefity. Používá se především v asijské kuchyni, ale jeho popularita stále roste i v západním světě. Pojďme se...
V létě je důležité myslet na to, že je třeba pít a vybírat nápoje, které osvěží a nepřinesou víc škody než užitku. Správná volba nápoje a jeho množství přispějí k tomu, že se budete cítit dobře i v těch nejteplejších dnech.
...
Tatarák, ve světě známý také jako steak tartare, je pokrm, který si získal srdce gurmánů po celém světě. Tento pokrm ze syrového masa má rozmanité regionální variace. Pojďme se podívat na některé z nejzajímavějších druhů tataráku z různých...
Dříve se slupky z kávových zrn považovaly za odpad, v současnosti se z nich připravuje lahodný nápoj. Typickou chuť kávy ale nečekejte. Cascara stojí na rozhraní mezi kávou a čajem.
...
V minulé éře patřily sušenky Lucie mezi nejoblíbenější, dokonce bývaly součástí pohoštění pro návštěvy. Jemné, křehké pečivo jste mohli koupit ve dvou variantách: kakaové a vanilkové. Lákavý byl tvar sušenek, který připomínal květiny....
Přemýšlíte, co připravit rodině k obědu nebo večeři, a nechce se vám stát hodiny v kuchyni? Vyzkoušejte rychlý a snadný recept na kuřecí nudličky v hořčičné omáčce, ke kterým si kromě pečených brambor můžete udělat třeba rýži, těstoviny...
Demi Moore letos zazářila na filmových festivalech v kontroverzním a satirickém snímku Substance, kde ztvárnila stárnoucí televizní hvězdu, která dostane příležitost stát se mladší a krásnější verzí sebe sama. A ačkoliv americká herečka i...
Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...
Už staří mistři umění malířského dokázali velmi sugestivně ztvárnit různé suroviny i pokrmy. Na obrazech zachycovali všemožné chody, zeleninu i ovoce, které svým realistickým pojetím doslova nutí k ochutnání. V průběhu let najdeme...
Francouzská studená omáčka, která dokáže vylepšit grilování a dochutit mnohá jídla — tím vším je majonéza. Její obliba je v česku velmi vysoká, doma si ji ale dělá jen málokdo. Přitom příprava majonézy z vařených vajec není vůbec složitá. ...
Metoda sous vide je revoluční způsob vaření, během něhož potraviny zahříváte zabalené bez přístupu vzduchu. Díky tomu se zachovají všechny živiny, které se při běžném vaření ničí. Výsledkem je chutnější a zdravější pokrm, s nímž uděláte...
Kopi Luwak aneb cibetková káva, je jednou z nejdražších a nejkontroverznějších káv na světě. Tato unikátní káva pochází z jihovýchodní Asie, konkrétně z oblastí jako Indonésie, Vietnam a Filipíny. Její výjimečnost spočívá ve způsobu...
Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...
Lanýžový olej s výraznou vůní a chutí je považován za luxusní ingredienci, která může proměnit obyčejný pokrm na gastronomický zážitek. Jeho výroba a složení jsou však často předmětem diskuzí. Pojďme se podívat na to, jak se olej vyrábí, a...