Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mangoldové rolky plněné mletým telecím masem
Mangoldové rolky plněné mletým telecím masem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mangoldové rolky plněné mletým telecím masem

4/5 Počet hodnocení: 2
Do dvou hodin Pro zkušené Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1763 kcal
Bílkoviny 141 g
Sacharidy 69 g
Tuky 98 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Závitky všeho druhu jsou vždy trefa do černého a mangoldové rolky plněné mletým telecím masem nejsou výjimkou. Plnění mangoldových listů masovou směsí chce sice trochu cviku, odměnou vám však budou úhledné balíčky, které polahodí nejen chuťovým buňkám.

Suroviny

mangold 8 listů
velké listy zbavené tuhých stonků
sůl
pepř
čerstvě mletý
rozdrobený
nakrájená nadrobno
piniové oříšky 30 g
sušené brusinky 30 g
posekané nadrobno
oregano 1 ČL
sušené
mleté
olivový olej
na vymazání pekáčku
rajčatová passata - pyré 400 g
čedar 100 g
nastrouhaný

Postup

1

Mangoldové listy vařte ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou, až budou měkké a ohebné, ale stále pevné, asi minutu. Vyjměte je a ihned zchlaďte v míse s ledovou vodou. Osušte papírovými kuchyňskými utěrkami a dejte stranou.

2

V míse rukama promíchejte mleté maso, fetu, cibuli, piniové oříšky, sušené brusinky, oregano a nové koření. Osolte a opepřete podle chuti. Ze směsi vytvořte 8 stejně velkých šišek.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Pekáček vymažte olivovým olejem a na dno rozprostřete polovinu rajčatového pyré.

4

Mangoldový list dejte na pracovní plochu, masovou šišku položte na šířku ke spodnímu konci mangoldového listu, boční strany listu přehněte přes maso a pevně zarolujte. Vzniklou rolku vložte do připraveného pekáčku spojem dolů. Stejně postupujte se zbylými mangoldovými listy a masovými šiškami. Rolky přelijte zbylým rajčatovým pyré a pekáček přiklopte poklicí nebo přikryjte těsně alobalem tak, aby se nedotýkal rolek. Vložte do trouby a pečte asi hodinu, aby bylo maso propečené. Ke konci pečení posypejte rolky čedarem a nechte jej rozpustit, trvá to asi 5 minut.

5

Před podáváním nechte 10 minut odpočívat.

NĚCO NAVÍC

  • Rolky podávejte s čerstvým pečivem nebo vařenou rýží.
  • My jsme fotili mimo sezonu, kdy byl výběr mangoldu poněkud omezený, pokud seženete mangold duhový, sáhněte po něm, na talíři vám vykouzlí pestrou paletu barev.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/5

Apetit magazín

AD
Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
  • Lidé a jídlo

Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...