Závitky všeho druhu jsou vždy trefa do černého a mangoldové rolky plněné mletým telecím masem nejsou výjimkou. Plnění mangoldových listů masovou směsí chce sice trochu cviku, odměnou vám však budou úhledné balíčky, které polahodí nejen chuťovým buňkám.
Suroviny
Postup
Mangoldové listy vařte ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou, až budou měkké a ohebné, ale stále pevné, asi minutu. Vyjměte je a ihned zchlaďte v míse s ledovou vodou. Osušte papírovými kuchyňskými utěrkami a dejte stranou.
V míse rukama promíchejte mleté maso, fetu, cibuli, piniové oříšky, sušené brusinky, oregano a nové koření. Osolte a opepřete podle chuti. Ze směsi vytvořte 8 stejně velkých šišek.
Troubu předehřejte na 180°C. Pekáček vymažte olivovým olejem a na dno rozprostřete polovinu rajčatového pyré.
Mangoldový list dejte na pracovní plochu, masovou šišku položte na šířku ke spodnímu konci mangoldového listu, boční strany listu přehněte přes maso a pevně zarolujte. Vzniklou rolku vložte do připraveného pekáčku spojem dolů. Stejně postupujte se zbylými mangoldovými listy a masovými šiškami. Rolky přelijte zbylým rajčatovým pyré a pekáček přiklopte poklicí nebo přikryjte těsně alobalem tak, aby se nedotýkal rolek. Vložte do trouby a pečte asi hodinu, aby bylo maso propečené. Ke konci pečení posypejte rolky čedarem a nechte jej rozpustit, trvá to asi 5 minut.
Před podáváním nechte 10 minut odpočívat.
NĚCO NAVÍC
- Rolky podávejte s čerstvým pečivem nebo vařenou rýží.
- My jsme fotili mimo sezonu, kdy byl výběr mangoldu poněkud omezený, pokud seženete mangold duhový, sáhněte po něm, na talíři vám vykouzlí pestrou paletu barev.