0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.1 / 5. Počet hodnocení: 15

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2409 kcal
Bílkoviny 125 g
Sacharidy 23 g
Tuky 191 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Játrová paštika patřila ke stálicím našeho dětství, na školních výletech se v chlebnících pravidelně střídala s turistickým salámem a s taveným sýrem. Pokud na ni z té doby nemáte nejlepší vzpomínky, dejte šanci domácí verzi. Její příprava je jednodušší, než by se mohlo zdát, a výsledek předčí všechna očekávání. Jelikož se nezavařuje, je třeba ji uchovávat v lednici a spotřebovat co nejdřív. Stačí ovšem jedno posezení s přáteli a budete vařit druhou dávku! Během silvestrovských oslav s ní zaručeně sklidíte velký úspěch!

Játrová paštika patřila ke stálicím našeho dětství, na školních výletech se v chlebnících pravidelně střídala s turistickým salámem a s taveným sýrem. Pokud na ni z té doby nemáte nejlepší vzpomínky, dejte šanci domácí verzi. Její příprava je jednodušší, než by se mohlo zdát, a výsledek předčí všechna očekávání. Jelikož se nezavařuje, je třeba ji uchovávat v lednici a spotřebovat co nejdřív. Stačí ovšem jedno posezení s přáteli a budete vařit druhou dávku! Během silvestrovských oslav s ní zaručeně sklidíte velký úspěch!

Suroviny

máslo 200 g
játra kuřecí 600 g
odblaněných a očištěných
šalotka 150 g
nakrájených na půlkolečka
sůl
pepř
čerstvě mletý
víno bílé 25 ml
tymián 1 PL
lístky, nakrájených najemno
petrželka 1 PL
nakrájené najemno
víno portské 100 ml
nebo jiného dezertního vína
2 ks
sadelkový řez bez kostí, utřené
sádlo
na zalití, rozpuštěné, podle potřeby

Postup:

V pánvi nechte rozpustit 50 g másla. Přidejte játra a opečete je tak, aby uvnitř zůstala růžová a neztvrdla. Třetinu opečených jater nakrájejte na malé kousky. Zbylé dvě třetiny společně s výpekem přendejte do mísy, ve které budete paštiku mixovat.

2 Dále na pánvi rozehřejte 25 g másla. Vsypte šalotku a opečte ji dosklovita. Osolte a opepřete. Přidejte polovinu tymiánu, polovinu petrželky a ještě asi minutu opékejte. Do pánve přidejte ocet a nechte ho úplně vyvařit. Zalijte dezertním vínem a nechte projít varem.

3 V rendlíku nechte rozpustit zbytek másla.

4 Do mísy s větší částí játra přidejte šalotku z pánve a přilijte zbytek rozpuštěného másla. Přidejte utřené sardelky. Vše rozmixujte dohladka. Do hotové směsi přidejte třetinu nadrobno nakrájených jater a zbytek bylinek a dobře promíchejte. Paštiku rozdělte do zvolených mističek. Zalijte rozpuštěným sádlem.

5 Podávejte například s krekry a brusinkovou zavařeninou či karamelizovanou červenou cibulí.

Obchod Apetit