Játrová paštika patřila ke stálicím našeho dětství, na školních výletech se v chlebnících pravidelně střídala s turistickým salámem a s taveným sýrem. Pokud na ni z té doby nemáte nejlepší vzpomínky, dejte šanci domácí verzi. Její příprava je jednodušší, než by se mohlo zdát, a výsledek předčí všechna očekávání. Jelikož se nezavařuje, je třeba ji uchovávat v lednici a spotřebovat co nejdřív. Stačí ovšem jedno posezení s přáteli a budete vařit druhou dávku! Během silvestrovských oslav s ní zaručeně sklidíte velký úspěch!
Játrová paštika patřila ke stálicím našeho dětství, na školních výletech se v chlebnících pravidelně střídala s turistickým salámem a s taveným sýrem. Pokud na ni z té doby nemáte nejlepší vzpomínky, dejte šanci domácí verzi. Její příprava je jednodušší, než by se mohlo zdát, a výsledek předčí všechna očekávání. Jelikož se nezavařuje, je třeba ji uchovávat v lednici a spotřebovat co nejdřív. Stačí ovšem jedno posezení s přáteli a budete vařit druhou dávku! Během silvestrovských oslav s ní zaručeně sklidíte velký úspěch!
Suroviny
Postup:
1 V pánvi nechte rozpustit 50 g másla. Přidejte játra a opečete je tak, aby uvnitř zůstala růžová a neztvrdla. Třetinu opečených jater nakrájejte na malé kousky. Zbylé dvě třetiny společně s výpekem přendejte do mísy, ve které budete paštiku mixovat.
2 Dále na pánvi rozehřejte 25 g másla. Vsypte šalotku a opečte ji dosklovita. Osolte a opepřete. Přidejte polovinu tymiánu, polovinu petrželky a ještě asi minutu opékejte. Do pánve přidejte ocet a nechte ho úplně vyvařit. Zalijte dezertním vínem a nechte projít varem.
3 V rendlíku nechte rozpustit zbytek másla.
4 Do mísy s větší částí játra přidejte šalotku z pánve a přilijte zbytek rozpuštěného másla. Přidejte utřené sardelky. Vše rozmixujte dohladka. Do hotové směsi přidejte třetinu nadrobno nakrájených jater a zbytek bylinek a dobře promíchejte. Paštiku rozdělte do zvolených mističek. Zalijte rozpuštěným sádlem.
5 Podávejte například s krekry a brusinkovou zavařeninou či karamelizovanou červenou cibulí.