Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuřecí paštika

Average: 3.3 (11 hlasování)

Játrová paštika patřila ke stálicím našeho dětství, na školních výletech se v chlebnících pravidelně střídala s turistickým salámem a s taveným sýrem. Pokud na ni z té doby nemáte nejlepší vzpomínky, dejte šanci domácí verzi. Její příprava je jednodušší, než by se mohlo zdát, a výsledek předčí všechna očekávání. Jelikož se nezavařuje, je třeba ji uchovávat v lednici a spotřebovat co nejdřív. Stačí ovšem jedno posezení s přáteli a budete vařit druhou dávku! Během silvestrovských oslav s ní zaručeně sklidíte velký úspěch!

Recept:

Kuřecí paštika

Ingredience:

  • 200 g másla
  • 600 g kuřecích jater, odblaněných a očištěných
  • 150 g šalotek, nakrájených na půlkolečka
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 25 ml bílého vinného octa
  • 1 lžíce lístků tymiánu, nakrájených najemno
  • 1 lžíce hladkolisté petrželky, nakrájené najemno
  • 100 ml bílého portského nebo jiného dezertního vína
  • 2 sardelkové řezy, bez kostí, utřené
  • sádlo na zalití, rozpuštěné, podle potřeby

 

Postup:

V pánvi nechte rozpustit 50 g másla. Přidejte játra a opečete je tak, aby uvnitř zůstala růžová a neztvrdla. Třetinu opečených jater nakrájejte na malé kousky. Zbylé dvě třetiny společně s výpekem přendejte do mísy, ve které budete paštiku mixovat.

2 Dále na pánvi rozehřejte 25 g másla. Vsypte šalotku a opečte ji dosklovita. Osolte a opepřete. Přidejte polovinu tymiánu, polovinu petrželky a ještě asi minutu opékejte. Do pánve přidejte ocet a nechte ho úplně vyvařit. Zalijte dezertním vínem a nechte projít varem.

3 V rendlíku nechte rozpustit zbytek másla.

4 Do mísy s větší částí játra přidejte šalotku z pánve a přilijte zbytek rozpuštěného másla. Přidejte utřené sardelky. Vše rozmixujte dohladka. Do hotové směsi přidejte třetinu nadrobno nakrájených jater a zbytek bylinek a dobře promíchejte. Paštiku rozdělte do zvolených mističek. Zalijte rozpuštěným sádlem.

5 Podávejte například s krekry a brusinkovou zavařeninou či karamelizovanou červenou cibulí.

Přidat komentář

Související recepty

Karamelizovaná červená cibule

3.5

S Luckou v kuchyni: 3x želé panák

3.136365

Zelňačka

2.7