Gwenyth Paltrow se nedávno svěřila se svými stravovacími návyky v podcastu The Art of Being Well. Moderátorovi řekla, že si jako první věc do žaludku dává až v poledne kávu a obědvá vývar z kostí. Svým skromným jídelníčkem vzbudila vzbudila...
Když se řekne kuchyně devadesátých let, každému se vybaví něco jiného. Všichni se ale pravděpodobně shodneme na kuřeti s broskví. Na menu se často promítala touha dohnat západ, začaly se objevovat steaky, burgery a hranolky se podávaly snad...
Sympaťačka Bridget Jones, vraždící tanečnice Roxie Hart z muzikálu Chicago nebo Oscarem ověnčená Judy – tyto a spoustu dalších rozmanitých postav ztvárnila hollywoodská herečka Renée Zellweger. Její život doprovázalo nezdravé řízené...
Francesinha, v portugalštině „malá Francouzka“, je sendvič, který vás zbaví hladu dokonale. Nepředstavujte si ovšem tradiční svačinku, s níž můžete brázdit ulice Porta. Spíš se jedná o sváteční oběd místních a gastronomický cíl mnoha...
Jane Austenová, slavná anglická spisovatelka 18. století, ve svých románech líčí romantické zápletky odvážných emancipovaných hrdinek a kritizuje tehdejší patriarchální zvyklosti. Věděli jste ale, že se v jejích textech dá najít i klíč k...
Pražská fine diningová restaurace Levitate vždy přitahovala pozornost lidí, kteří hledají v gastronomii něco neobvyklého. Její šéfkuchař Christian Chu se nebojí netradičních kombinací chutí a originálního servírování. Nyní bude hranice...
V devadesátých letech se vedle Naomi Campbell, Lindy Evangelisty, Claudie Schiffer a Christy Turlington zařadila do slavné pětice „supermodelek“, které ovládly přední světová mola i obálky módních magazínů. A dokonalá postava zůstala Cindy...
Jana Eyrová, Na Větrné hůrce a Dvojí život Heleny Grahamové. To jsou tři revoluční díla světové literatury, která pocházejí z per sester Brontëových. Jenže Charlotte, Emily a Anne si velké slávy neužily. Zemřely příliš mladé, protože trpěly...
Moře okolo Goza je rájem potápěčů, život je tady poklidný a zalitý sluncem. Barbora Malá, která se na ostrov poblíž Malty před více než rokem přestěhovala s dcerami, si zamilovala zdejší středomořskou kuchyni...
Kaše patřily k nejkonzumovanějším pokrmům středověku u nás i v zahraničí. Jaké druhy se připravovaly? Co si představit pod názvy frumenty, muzika nebo varmuža? A jak si takovou typickou středověkou kaši připravit?
...
Vášnivá cukrářka se zápalem pro francouzskou cukrařinu, která miluje svět sladkostí natolik, že se rozhodla učit řemeslu i ostatní. Studovala cukrařinu ve Francii, Španělsku a Belgii. Mezinárodní soutěže nevynechala, ani když se jí narodila...
O Portugalcích se traduje, že za jídlo utratí polovinu domácího rozpočtu a potřebují-li šetřit, raději se uskromní jinde, než aby se vzdali návštěvy oblíbené taverny či restaurace, kde v širokém kruhu probírají novinky a drby. Co dalšího je...
Vyhrála soutěž MasterChef v Česku, ještě než dosáhla plnoletosti. Vařila a sbírala zkušenosti v londýnské michelinské restauraci Story. Neustále na sobě pracuje a už se rozhlíží, kam dál se vydá pro další zkušenosti.
...
Haná, to je rovinatý kraj s nekonečnými lány obilí. Kus země, která je svou úrodností určena k obdělávání a svým obyvatelům vždy zajišťovala hojnost a blahobyt. Objevte zajímavé poklady z hanáckého jídelníčku, které jsou v místních...
V pouhých sedmadvaceti letech zazářila ve spoustě filmovými kritiky oceňovaných rolích, ale kdyby náhodou tuhle profesi pověsila na hřebík, neztratí se ani v kuchyni. Kde se vzala její láska k vaření a které její recepty stojí za to...
Ženy jsou od pradávna inspirací pro nejrůznější umělecká díla – od obrazů po dezerty. A právě dnes se podíváme na to, které slavné ženy stojí za vznikem světoznámých zákusků. Na většinu z nich máme i recept!
...
V roce 2011 otevřel Angelo Sabatelli svoji restauraci v městečku Monopoli v italské Apulii. O dva roky později získal svou první Michelinskou hvězdu. Jeho kuchyně je skrz naskrz apulijská a sází na dostupné suroviny, kterým dává novou nebo...
Druhá manželka anglického krále Jindřicha VIII. a matka královny Alžběty I. proslula zejména tragickou smrtí pod katovským mečem v roce 1536 ve věku 29 let. Na čem si během svého krátkého života pravděpodobně pochutnávala?
...
Turecká vejce jsou lahodnou variantou snídaně, která vám přivodí efekt zvaný ‚v bříšku jako v pokojíčku‘. Ztracené vejce má ustláno na peřině z bílého jogurtu s česnekem, a to vše je přelité máslem. O recept jsme poprosili...
Rakouskou arcivévodkyni, ale také uherskou a českou královnu, asi nemusíme představovat. Její pozoruhodná vláda trvala čtyřicet let, během kterých se ze štíhlé dívky stala žena s mnoha kily navíc. Mohlo za to velké množství porodů nebo její...
Některé celebrity se zdráhají sdílet detaily o svém jídelníčku. V případě americké herečky a byznysmenky Gwyneth Paltrow to však neplatí. Se svými stravovacími návyky se netají, dokonce vydala několik kuchařek. Na čem si pochutnává tahle...
Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak vaří a peče Betül Tunc, sledují na Instagramu desítky milionů lidí. Na svém profilu @turkuazkitchen hrají hlavní roli její ruce, svou tvář neukazuje příliš často. Na krátkých videích vznikají vizuálně i chuťově dokonalá díla, na které...
Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...