Pořádáte narozeninovou oslavu a přemýšlíte, čím hosty ohromit? Zapomeňte na jednohubky s klobásou. Vyzkoušejte chutnou a skvělou exotiku. Mezze či španělské tapas můžete připravit kdykoliv během roku.
...
Lilky platí za skvělou surovinu v mnoha kuchyních. V té české můžou jeho přípravu provázet nejistoty. Jak lilek připravit? Proč ho nechat „vypotit“? Vězte, že příprava lilku a jeho „pocení“ je jednoduší, než se možná zdá.
...
Velkou úrodu rajčat můžete zpracovat do pikantního rajčatového čatní (nebo chutney). Sladkokyselá studená zavařenina má své kořeny v indické kuchyni. Jejím hlavním úkolem je doprovodit jiné pokrmy a dodat jim švih, podobně jako třeba...
Lilek čili baklažán milují kuchyně po celém světě. Jeho velkou předností je schopnost pojmout další chutě a dokonale s nimi splynout. Hodí se k pečení, grilování, smažení i dušení. Lilek je zásadní surovinou v mnoha jídlech od středomořské...
Nikomu se ve velkých vedrech nechce příliš stát u plotny, ani chuť na teplé jídlo není příliš velká. Vyřešit oběd, svačinu nebo večeři můžete studenými letními polévkami. Jednou z nich je velmi oblíbneá okurková z Bulharska. Nese název...
K dokonalým knedlíkům se dopracujete nejen správným těstem a náplní, ale i výběrem posypky. Posypky dokážou z ovocných knedlíků připravit pokaždé jiný zážitek. Existuje jich nespočet: od klasického tvarohu a mletého máku až po...
Angrešt využijete do sladkých džemů, dezertů a buchet i do omáček a salátů. Jeho osvěžující nakyslá chuť a vysoký obsah vitaminů z něj činí zajímavou surovinu v kuchyni. Vyzkoušejte angrešt v různých úpravách a objevte nové chuťové zážitky....
Krkovice patří mezi oblíbené kousky vepřového. Platí to i pro grilování. Velkou výhodou tohoto kusu je tuk, kterým je prorostlý. S vepřovou krkovičkou tak snadno získáte šťavnaté a chutné maso, ať už ho připravíte jakkoli.
...
Marinády z oblíbeného chmelového nápoje využijete v kuchyni během celého roku, nejen v sezóně grilovaček. Za jejich oblíbenost může pikantní nahořklá chuť. Oblíbenost piva v kulinářském světě staví hlavně na široké...
Ovocné knedlíky patří mezi favority sladkých obědů i večeří, a to nejen doma, ale i v restauracích. Kynuté s borůvkami nás často lákají cestou na kole nebo na bězkách. Tvarohové s meruňkami bývají hvězdou rodinných stolů, bramborové se...
Jak rychle připravit chutnou čalamádu? Skvěle se na její výrobu hodí cukety i zelená rajčata. Pokud máte rádi klasiku, sáhněte po hlávce zelí. Ať vyberete jakoukoli zeleninu, které máte hodně, nakládaná na kyselo bude vždycky skvělá.
...
Ve výbavě grilu by neměla chybět čerstvá porce bylinek. Ke kterému masu se hodí šalvěj a proč je rozmarýn téměř univerzální bylinka? S bylinným párováním nám poradil zkušený kuchař a zástupce šéfkuchaře restaurace U Kalendů Ondřej Landa....
Udělat si vlastní domácí nanuk je hračka, když víte, jak na to. Stačí se držet pár osvědčených tipů a triků, abyste si na něm pochutnali. „Nestačí ale jen zamrazit smoothie. Děti to sice bude bavit vyrábět, ale nebudou...
Prázdninová sezona je na našich zahradách už tradičně zaslíbená (nejen) cuketám. Cukety jsou nenáročné na pěstování, hojně plodí a navíc nabízí širokou škálu možností, jak je v kuchyni využít. Kromě okamžité spotřeby se ale dají velice...
Ovocné knedlíky nás můžou provázet celé léto. Každý si přijde na své! V 2. dílu seriálu poradíme, jak dlouho vařit knedlíky z tvarohového těsta a s čím je zkombinovat. A zmíníme i noky a další podobné recepty.
...
Hermelín nebo camembert na grilu patří mezi stálice grilovacích akcí. Proč? Je opravdu velmi snadné jej připravit, můžete ho vylepšovat různými přípsadami a chutná vegetariánům i všežravcům.
...
Nepatříte-li mezi ostřílené mistry grilu a na hovězí steak si zatím netroufáte, nezoufejte. I tak si můžete pochutnat na dobrotách opečených na ohni. Klobásy patří mezi nejsnadnější suroviny na přípravu, navíc jim stačí pár minut. A my vám...
Dobře ochucená omáčka nebo sós dovedou i z prostého kuřecího steaku udělat gurmánský zážitek. Chuť i strukturu kuřecího masa totiž skvěle doplní. Až budete příště připravovat kuřecí prsa jako minutku, už se nebudete muset potýkat s...
Zaujalo vás na jídelním lístku vyhlášené restaurace filírované maso, ale zábrany vám nedovolí zeptat se, co to vlastně znamená? Tenhle pojem může na první pohled budit dojem exotiky, jeho význam je ale poněkud prozaičtější. Pojďte se s námi...
Tento jednoduchý recept na ovocné knedlíky zvládne opravdu každý. Díky němu připravíte lahodné a bleskové jídlo, kterým oslníte k rychlému obědu. Pokud ovšem dáváte přednost slanému obědu, knedlíky bez problému zazáří i coby dezert hned po...
Domácí ovocný sirup se výborně hodí k přípravě letních limonád, na přelití dezertů a v zimě příjemně ochutí čaje. Může se zdát, že výroba domácích sirupů je zdlouhavá a složitá, ale opak je pravdou. Nenechte se odradit, s...
Není většího zklamání, než když si přinesete domů meloun, rozkrojíte ho a zjistíte, že by mu pár dní na sluníčku prospělo. Od melounu čekáme, že bude vyzrálý, sladký a plný chuti a šťávy. Víte, jak to poznat? Známe pár triků, kterými...
Kolik času potřebují houby ke změknutí? Záleží, jaký úlovek jste domů přinesli. Jinou dobu vyžadují lišky, jinou hřiby, bedly, žampiony nebo hlíva. V každém případě podusit houby je skvělým způsobem, jak je ošetřit pro další použití.
...
Lité těsto používáme při pečení bábovek, beránků a buchet na plech a muffinů. Abyste si zajistili, že bude po upečení vláčné, vsaďte na suroviny, které těstu potřebnou vlhkost dodají.
...