Milujete vůni koření a kořeněných jídel? O většinu čichového, ale i chuťového zážitku se můžete snadno připravit, pokud budete koření skladovat v nesprávných podmínkách. Podívejte se s námi, jak koření správně uchovávat, aby stále krásně...
Telecí maso se v jídelníčku obvykle nevyskytuje příliš často, za což může jeho vyšší pořizovací cena. Telecí ossobuco, telecí roláda, telecí na paprice, telecí s nádivkou či bez, telecí pavouček, krk či váleček nebo pečená telecí kýta...
Ledvinky patří k levným kouskům masa, jejich příprava vyžaduje trochu času. Základem je pořádné očištění. Angličané si je s oblibou dávali k snídani, my jsme si je zamilovali coby hlavní chod. Správně očištěné a upravené...
Říká vám něco jméno Curtis Duffy? Pohybujete-li se v kulinářském světě, pak ho dozajista znáte. Curtis Duffy je světově uznávaným šéfkuchařem oceněným prestižními michelinskými hvězdami. A jeho chicagská restaurace Ever je jeho životní dílo...
Hledáte nejlepší recept na makovou náplň? V buchtách, koláčích, závinech a plněných rohlíčcích má mák v Česku dlouhou tradici. Co všechno přidat do náplně z máku, aby nebyla příliš řídká, dobře se s ní pracovalo a skvěle chutnala?
...
Originální flan má své čestné místo ve španělské i britské kuchyni, každá země jej však připravuje podle své tradiční receptury. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl? Prozradíme vám, jak připravují flan ve Španělsku a čím se liší od anglické...
Možná se to zdá nepravděpodobné, ale hranolky se dají servírovat nevšedně a mohou překvapit. Třeba jako poutine. Smažený pokrm původně z kanadského Québeku si získal mnoho příznivců z řad milovníků pouličního občerstvení i mezi šéfkuchaři,...
Špagetová dýně je oproti svým dýňovým kolegyním na pohled nenápadná a bát se nemusíte ani příliš výrazné dýňové chuti. Naopak těšit se můžete na spoustu zábavy s přípravou. Jemnost a konzistence špagetové dýně se vám bude náramně hodit...
Naučte se uvařit báječné knedlíky z nadýchaného kynutého těsta! Naplnit je můžete čímkoli: meruňkami, borůvkami, jahodami či povidly. A když se vám nebude chtít balit ovoce a koulet knedlíky, připravte si místo nich nočky s lahodnou omáčkou...
Kdo by neznal buřty na pivu nebo někdy nepřipravoval pivní marinádu na vepřovou krkovici. Zkusili jste už ale použít pivo při přípravě dezertu? Podívejte se, jak ve sladké kuchyni funguje světlé i tmavé pivo a jak lze využít jejich...
Každý z nás má určitou představu, k jakému jídlu se hodí podávat pivo. Obvykle jím zapíjíme tradiční české pokrmy servírované k nedělnímu obědu. Různé druhy piva se však, stejně jako je tomu třeba u vína, dají s jídlem...
Slané koláče mají jednu skvělou vlastnost: můžete do nich dát v podstatě cokoli a vždycky budou chutnat skvostně. Navíc představují snadné a rychlé řešení, když nevíte, co k obědu, k večeři nebo když má přijít návštěva. Můžete je jíst teplé...
Žganci neboli kaše z pohankové (ajdovi) mouky patří k tradičním pokrmům slovinské horské kuchyně. Ajdovi žganci se podává jako příloha i jako hlavní chod spolu se škvarky nebo slaninou. V některých částech Slovinska se podává s kysaným...
Zatímco zimní odrůdy jablek slouží zejména k uskladnění, ty letní po dlouhou dobu neuchováte, raději je zpracujte ihned. Podzimní jablka můžete jíst i uskladnit. Ale taky je můžete zpracovat do nejrůznějších podob.
...
Mateřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Stejně jako někteří z nás milují sladkosti, část lidí nedá dopustit na kyselou chuť. Octové zálivky, zakysané mléčné výrobky či kysané zelí jim zkrátka dělají dobře. Kyselost je zároveň sama o sobě důležitou proměnnou, chcete-li aby...
Guláš, to je česká klasika. Pravda je, že není tak úplně náš, inspiraci jsme si vzali z Maďarska, spíše než gulyási se ale podobá perkeltu. Ten český, kterému se také s oblibou přezdívá hospodský, má přesně daný postup, díky kterému...
Obyčejná vaječná omeleta? Nenechte se mýlit. Frittaty, jak jim říkají Italové, můžete připravit na spoustu způsobů. Můžete použít spoustu surovin, které máte ve spíži, v lednici či chladničce. Navíc si vystačíte jen s jednou pánví.
...
Francouzská kuchyně nejsou jen víno a sýry ale také lahodné masové pomazánky a paštiky. Jednou takovou je rillettes. Že jste o ní neslyšeli? Nenechte se odradit cizokrajným názvem, ve skutečnosti k přípravě postačí jen maso, sůl, pepř...
Nepečený cheesecake se sice od kanonické verze liší přípravou, ale to mu na lahodnosti neubírá. Dort je to stejně lehký, luxusní a krémový jako klasický cheesecake. A hodí se skvěle kdykoli, kdy máme chuť na něco chladivého.
...
Domácí játrovou paštikou můžete udělat díru do světa. Nebo jí aspoň pohostit rodinu, mazat ji k svačině či podávat jako pohoštění přátelům. Paštika umí být stejně prostá jako noblesní a vždycky si pochutnáte. Záleží jen na tom, jak ji...
Homér v Odyssee hrušky nazývá „Božským darem“. A není daleko od pravdy. Existuje jen málo lidí, kteří odolají vůni hruškového koláče. Toto lahodné ovoce můžete však využít na tisíce způsobů. Lze z něj uvařit povidla, hodí se k sýrům, do...
Filo je tradiční řecké těsto, které se používá k přípravě mnoha slaných i sladkých jídel. Mezi nejznámější patří baklava, což je pečené filo těsto naplněné ořechy a slazené medem, a spanakopita neboli pečivo plněné špenátem, koprem a sýrem...