Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Žemlovka s pekanovou drobenkou a banány v karamelovém sirupu
Žemlovka s pekanovou drobenkou a banány v karamelovém sirupu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Žemlovka s pekanovou drobenkou a banány v karamelovém sirupu

5/5 Počet hodnocení: 1
Do 75 minut Velmi snadné Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10160 kcal
Bílkoviny 255 g
Sacharidy 1380 g
Tuky 375 g
Vláknina 93 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasická žemlovka je poměrně prosté dětské jídlo a také ideální způsob, jak spotřebovat starší pečivo. Až ochutnáte žemlovku s pekanovou drobenkou a banány v karamelovém sirupu slova jako prostý a dětský pokrm vás určitě nenapadnou. Věřte nám, že touhle slastí se budete chtít rozmazlovat každé ráno a budete jí chodit tak dlouho tajně ujídat, až zmizí docela. Sladkost žemlovky příjemně vyváží řecký jogurt, tvarohový krém, skyr nebo zakysaná smetana k podávání.

Suroviny

toustový chléb 12 plátků
na vymazání zapékací mísy + rozpuštěné na polití
mléko 450 ml
vejce 6 ks
vanilkový extrakt 2 ČL
mleté
kardamom ČL
Na pekanovou drobenku
třtinový cukr 80 g
mletá
sůl ½ ČL
vychlazené
pekanové ořechy 70 g
nahrubo nasekané
Na banány v karamelovém sirupu
máslo 125 g
třtinový cukr 150 g
vanilkový extrakt 1 ČL
rum 3 PL
nebo tuzemáku (nebo více, podle chuti)
sůl 2 ČL
na kolečka

Postup

1

Chleba nakrájejte na cca 3 cm kousky a rozprostřete do máslem vymazané zapékací mísy o rozměrech cca 20 x 35 cm.

2

Připravte drobenku. Cukr, mouku, skořici a sůl vsypte do mísy. Přidejte máslo nakrájené na malé kousky a nejdříve vidličkou a poté prsty rychle vypracujte drobenku. Vmíchejte nasekané ořechy. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a uložte do lednice.

3

Do odměrky nalijte mléko, přidejte vejce, cukr, vanilku, skořici a kardamom a prošlehejte. Směs nalijte na chleba v zapékací míse. Zakryjte potravinářskou fólií a uložte na noc do lednice.

4

Následující ráno předehřejte troubu na 180°C. Odstraňte potravinářskou fólii a posypte žemlovku připravenou drobenkou. Pečte 35–45 minut dozlatova. Po vytažení z trouby můžete podle chuti polít rozpuštěným máslem.
 

5

Připravte banány v karamelovém sirupu. Ve velké pánvi na středním ohni rozpusťte máslo, přidejte cukr a míchejte, až se cukr rozpustí a směs začne bublat. Bude to trvat zhruba 2 minuty. Přilijte smetanu, vanilkový extrakt a rum, přidejte sůl a míchejte, dokud se směs nespojí. Nakonec vhoďte kolečka banánu, pár minut je opékejte a opatrně je v sirupu obalujte ze všech stran.

6

Žemlovku podávejte s banány v karamelovém sirupu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/5

Apetit magazín