Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Žemlovka s pekanovou drobenkou a banány v karamelovém sirupu
Žemlovka s pekanovou drobenkou a banány v karamelovém sirupu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Žemlovka s pekanovou drobenkou a banány v karamelovém sirupu

5/5 Počet hodnocení: 1
Do 75 minut Velmi snadné Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10160 kcal
Bílkoviny 255 g
Sacharidy 1380 g
Tuky 375 g
Vláknina 93 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasická žemlovka je poměrně prosté dětské jídlo a také ideální způsob, jak spotřebovat starší pečivo. Až ochutnáte žemlovku s pekanovou drobenkou a banány v karamelovém sirupu slova jako prostý a dětský pokrm vás určitě nenapadnou. Věřte nám, že touhle slastí se budete chtít rozmazlovat každé ráno a budete jí chodit tak dlouho tajně ujídat, až zmizí docela. Sladkost žemlovky příjemně vyváží řecký jogurt, tvarohový krém, skyr nebo zakysaná smetana k podávání.

Suroviny

toustový chléb 12 plátků
na vymazání zapékací mísy + rozpuštěné na polití
mléko 450 ml
vejce 6 ks
vanilkový extrakt 2 ČL
mleté
kardamom ČL
Na pekanovou drobenku
třtinový cukr 80 g
mletá
sůl ½ ČL
vychlazené
pekanové ořechy 70 g
nahrubo nasekané
Na banány v karamelovém sirupu
máslo 125 g
třtinový cukr 150 g
vanilkový extrakt 1 ČL
rum 3 PL
nebo tuzemáku (nebo více, podle chuti)
sůl 2 ČL
na kolečka

Postup

1

Chleba nakrájejte na cca 3 cm kousky a rozprostřete do máslem vymazané zapékací mísy o rozměrech cca 20 x 35 cm.

2

Připravte drobenku. Cukr, mouku, skořici a sůl vsypte do mísy. Přidejte máslo nakrájené na malé kousky a nejdříve vidličkou a poté prsty rychle vypracujte drobenku. Vmíchejte nasekané ořechy. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a uložte do lednice.

3

Do odměrky nalijte mléko, přidejte vejce, cukr, vanilku, skořici a kardamom a prošlehejte. Směs nalijte na chleba v zapékací míse. Zakryjte potravinářskou fólií a uložte na noc do lednice.

4

Následující ráno předehřejte troubu na 180°C. Odstraňte potravinářskou fólii a posypte žemlovku připravenou drobenkou. Pečte 35–45 minut dozlatova. Po vytažení z trouby můžete podle chuti polít rozpuštěným máslem.
 

5

Připravte banány v karamelovém sirupu. Ve velké pánvi na středním ohni rozpusťte máslo, přidejte cukr a míchejte, až se cukr rozpustí a směs začne bublat. Bude to trvat zhruba 2 minuty. Přilijte smetanu, vanilkový extrakt a rum, přidejte sůl a míchejte, dokud se směs nespojí. Nakonec vhoďte kolečka banánu, pár minut je opékejte a opatrně je v sirupu obalujte ze všech stran.

6

Žemlovku podávejte s banány v karamelovém sirupu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/5

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?
  • Soutěže

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?

Krásné a oku lahodící jídlo vždy dokonale nabudí chuťové buňky. Čím je pokrm barevnější a lákavější, tím více se na jeho konzumaci těšíme, a tím více si jej zajisté i vychutnáváme. Kromě ovoce a zeleniny nám svými barvami talíř rozzáří...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč