Recepty na nejlepší polévky
Nejlepší recepty na chutné a lahodné polévky z české kuchyně i různých koutů světa najdete tady, všechny na jednom místě. Ať už pospícháte, nebo máte času dost a můžete se polévce věnovat, nabízíme recepty na nejrozličnější polévky pro vegetariány i milovníky masa. Přesvědčit o omylu můžete i ty, kteří tvrdí, že polévka není pořádné jídlo.
...
Naše recepty jsou ověřené s garancí Apetit kvality. A je jedno, jestli chce vařit vývar, hustou zeleninovou, přesnídávkovou s masem, rychlou letní nebo jemnou krémovou polévku. Inspiraci máme i pro přípravu osvěžujících studených polévek. Výhodou většiny polévek je, že doplní tekutiny, jsou levné a zasytí. Navíc máte mnohdy většinu potřebných surovin stále k dispozici ve spíži.
Vývar či consommé
Důežitou kategorií polévek jsou vývary. Vývar se podává buď se zeleninou, masem a těstovinami či obilninami, případně různými knedlíčky. Skvěle chutná i jen tak nebo s minimem vložených surovin. Vývar se nejčastěji připravuje drůbeží, hovězí, zeleninový, výjimkou není ani rybí, zvěřinový či králičí. Tzv. dvojitému nebo zesílenému vývaru se říká consommmé.
- Tažením masa a zeleniny ve vodě se zachovávají výborné chutě i živiny, proto je masový a zeleninový vývar ideálním základem většiny polévkových receptů.
- Silné vývary se doporučují při chřipce, zánětech, posilování imunity i při redukční dietě.
- Ve vývaru se skvěle vyjímají játrové knedlíčky, tyrolské (špekové) knedlíčky, drožďové knedlíčky nebo například morkové knedlíčky.
Sametové krémové polévky
Krémové polévky získají dokonale jemnou konzistenci rozmixováním či propasírováním povařené zeleniny a přidáním smetany. Do mixovaných polévek můžete snadno přidat i méně oblíbenou zeleninu, která se v ní dokonale "ztratí". Když ji ozdobíte křupavými krutony, úspěch je zaručen!
Suroviny do polévky je ideální vybírat podle sezóny, nejlépe se hodí škrobnaté plodiny:
- dýně, brambory, batáty
- mrkev, celer, petržel
- květák, brokolice, kapusta, kedlubna, růžičková kapusta
- houby
- chřest, hrášek
- luštěniny
- bylinky - medvědí česnek, koriandr, pažitka
Rychlé i přesnídávkové polévky
V parném létě není příliš času nazbyt a málokdo touží u sálající plotny trávit déle času, než je nutné. Jak zařídit rychlý letní chutný oběd či večeři? Inspirujte se našimi recepty na rychlé letní polévky, které tvoří hlavně zelenina, jsou navíc lehké a připravené vcukuletu.
Hutné syté polévky, často s masem, představují skvělou volbu, pokud máte hlad a nemáte příliš času nazbyt. Typickými zástupci jsou:
- gulášová, frankfurtská, dršťková polévka
- zelňačka, kyselo, kulajda
- čočková, fazolová, hrachová polévka s uzeninou
- eintopf
- chowder s treskou
- minestrone
Polévky z ryb aneb rybí polévka nejen na Vánoce
Svou kategorii na webu Apetitu mají rybí polévky. Vyberete si jak krémové, tak vývarové rybí polévky, se zeleninou i se smetanou, ze sladkovodních ryb i mořských.
Studené polévky
Studené polévky stojí na pomezí polévky a salátu, někdy hraničí se smoothie. Jejich výhodou je nízká teplota, slouží tedy také jako osvěžení v horkých dnech. Nejpopupulárnějšími jsou pravděpodobně:
- španělské gazpacho a salmorejo
- bulharský tarator
- polský chlodnik
- francouzská vichyssoise
- středomořská chlazená polévka z oliv
Celý popis