Recepty s ananasem
Ananas pochází z jižní Ameriky, kde se pěstuje po staletí. Dnes se nejvíc pěstuje na Havaji, v Brazílii a Mexiku. Běžně dostupný je ananas v čerstvé podobě, k dostání je také kompotovaný. Konzervováním se ovšem ničí jeho cenná složka – enzym bromelin či bromelain, který pomáhá při trávení bílkovin. Má také na svědomí, že citlivější jedince pálí v puse, okolo rtů nebo na patře. Ananas je skvělou součástí dezertů a salátů.
...
Není úplně snadné vybrat dobře vyzrálý ananas. Když ale víte, jak na to, bude to hračka. Jak to poznat?
- Prostřední list uprostřed růžice, která ční z "šišky", jde snadno odtrhnout.
- Povrch ananasu by měl být žlutý bez bílých nebo hnědých fleků.
- Vůně ananasu by měla být sladká, ale ne navinulá – to je znak přezrálosti.
- Neuchovávejte ananas v chladničce, zima mu neprospívá.
Související suroviny:
Celý popis