Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...
Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu
  • Suroviny

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu

Lískové oříšky jsou oblíbené díky své lahodné chuti a velkému množství zdraví prospěšných látek. Pokud potřebujete doplnit energii po cvičení nebo po pracovním výkonu, sáhněte po nich. Vytvořit si z nich můžete alternativy sladkých...
Jak při pečení ubrat bílý cukr a přesto si pochutnat
  • Suroviny

Jak při pečení ubrat bílý cukr a přesto si pochutnat

Cukr nás provází na každém kroku, zvlášť pokud v jídelníčku převažují průmyslově zpracované potraviny - je jedno, zda jsou sladké, či slané. Naštěstí se na obalu výrobku vždy píše, kolik cukru s nimi do sebe dostanete. Snižování cukru...
Co připravit z černých jeřabin? Seznamte se s aronií
  • Suroviny

Co připravit z černých jeřabin? Seznamte se s aronií

Obohaťte svůj jídelníček specifickou chutí aronie neboli černé jeřabiny. Posílí váš imunitní systém a pomůže v boji proti nejrůznějším neduhům. Můžete ji přidávat do jogurtů, tvarohů, kaší či jako ozdobu do dezertů, při výrobě želé a...
Nechte zazářit luštěninové klasiky české kuchyně
  • Suroviny

Nechte zazářit luštěninové klasiky české kuchyně

Hrachová kaše, čočka na kyselo nebo fazolová polévka jsou nestárnoucí klasiky české luštěninové kuchyně. Dnes bývají luštěniny trochu opomíjené, přitom pokrmy z nich mohou chutnat přímo nebesky. Pojďte s námi dát možnost znovu zazářit...
Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí
  • Suroviny

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví? ...
Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?
  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
K čemu využít plody černého bezu?
  • Suroviny

K čemu využít plody černého bezu?

Bez černý, lidově chebz, chebzí, pukač, má široké uplatnění nejen ve farmacii a lidovém léčitelství. Bezinky, na které běžně narazíte podél cest, lze využít na přípravu zavařeniny, lpopulárního bezinkového likéru, džemu, sirupu nebo octa,...
Česká salámová klasika: Gothaj a kabanos
  • Suroviny

Česká salámová klasika: Gothaj a kabanos

Kolik typických českých salámů znáte? Mnoho jich není, určitě jste však slyšeli o gothaji a kabanosu či točeném salámu. Na pultech s uzeninami patří mezi hvězdy v prodejnosti. Oba dva ovšem stojí spíš na okraji kulinářského zájmu, přitom...
Ančovičky alias sardelky jako chuťová bomba
  • Suroviny

Ančovičky alias sardelky jako chuťová bomba

Pokud se rozhodnete v encyklopedii nebo učebnici biologie hledat ančovičky, najdete tam tuto malou rybku pod jménem sardel obecná. Je menší než sardinka i její použití v kuchyni je odlišné.   ...
Kakao v kuchyni: Víte, které je to nejlepší?
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víte, které je to nejlepší?

Když se v 16. století španělský dobyvatel Hernando Cortéz vracel ze střední Ameriky, jedním z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich účinky a využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Fíky: Barevná exotika ze Středomoří
  • Suroviny

Fíky: Barevná exotika ze Středomoří

Léto pomalu končí, a tak přichází čas fíků. Sladkého, šťavnatého ovoce dováženého ze Středomoří. Pojďte se s námi o této exotické pochoutce dozvědět něco víc. ...
Švestky – ovoce plné chuti i zdraví
  • Suroviny

Švestky – ovoce plné chuti i zdraví

Je tady babí léto a společně s ním přichází i sezóna švestek – chutných, šťavnatých modrofialových plodů stromu jménem slivoň švestka neboli švestka domácí.  ...
Sýrový slovníček aneb Které sýry jíte?
  • Suroviny

Sýrový slovníček aneb Které sýry jíte?

V restauracích se dodnes mezi vegetariánskými pokrmy na prvním místě hrdě tyčí smažený sýr s tatarskou omáčkou. Mnozí nejdají dopustit na vyhlášené olomoucké tvarůžky. S jakými sýry se na stole setkáváme nejčastěji?   ...
Superpotravina açaí a jak ji zpracovat
  • Suroviny

Superpotravina açaí a jak ji zpracovat

Také občas zahlédnete to divné slovo, u kterého tápete, jak jej číst a co znamená? Acai je ovoce, kterému se připisují skoro zázračné účinky a považuje se za superpotravinu. Jestli pořád nevíte, o čem je řeč, v našem článku se to...
Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
V létě potřebujete meloun!
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
Kolik druhů rýže znáte a čím se od sebe liší?
  • Suroviny

Kolik druhů rýže znáte a čím se od sebe liší?

Přemýšleli jste někdy o tom, kolik druhů rýže existuje? Nebo patříte mezi ty, kteří vybírají podle chuti či ceny? Výběrem špatné rýže ale můžete zkazit celý pokrm. Proto jsme pro vás připravili průvodce světem rýže, díky kterému...
Ostřejší život s chilli papričkami
  • Suroviny

Ostřejší život s chilli papričkami

Když se řekne asijská kuchyně, mnoha lidem se vybaví exotická vůně, neodolatelná chuť a pestré barvy... a hořící pusa. Na tom všem se podílí čerstvost surovin, kulinářský um místních kuchařů a poctivá...
Sorbet: dokonalé ovocné osvěžení
  • Suroviny

Sorbet: dokonalé ovocné osvěžení

Víte, jak se sorbet liší od zmrzliny? A jak přišel ke svému názvu? Pokud rádi v horkých letních dnech olizujete ovocnou ledovou pochoutku, nenechte si ujít naše tipy a recepty na přípravu sorbetu. Povíme vám také o sorbetu v podobě drinku s...

Obchod Apetit