Co si vybavíte, když se řekne čistec hlíznatý? Pokud si myslíte, že jde o rostlinu, která nestojí za pozornost, tak zbystřete! Objevte nový surovinu se zajímavou chutí a všestranným využitím v kuchyni. Čistec hlíznatý sice nejde koupit v...
Houby rostou po celý rok, některé i v zimě. Pravá houbařská sezóna však startuje podle počasí v březnu nebo v dubnu. Patříte, stejně jako většina národa, k vášnivým houbařům? S prvními paprsky jarního slunce totiž můžeme přivítat...
Krvavé pomeranče mají sice poněkud děsivý název, jedná se však o sladké a červeně zbarvené citrusové plody. Ukořistit je v obchodě je tak trochu vzácnost, až na ně narazíte, rozhodně naváhejte. My vám poradíme, kam s nimi a jak si užít...
Kari pasta je základem skvělých asijských kari. Připravili jsme pro vás 3 pasty ze 3 zemí jihovýchodní Asie, které se liší použitými surovinami i pálivostí. Všechny vám učarují, za to ručíme! Recepty na ně nám prozradila šéfkuchařka Sofia...
Do zálivky, při zavařování okurek nebo jako prostředek proti vodnímu kameni. Ocet může hrát v domácnosti důležitou roli. Proto se vyplatí znát jeho druhy i možnosti, jak ocet v praxi využít.
...
Kolik typických českých salámů znáte? Mnoho jich není, určitě jste však slyšeli o gothaji a kabanosu či točeném salámu. Na pultech s uzeninami patří mezi hvězdy v prodejnosti. Oba dva ovšem stojí spíš na okraji kulinářského zájmu, přitom...
Právě morkovým kostem vděčíme za to, že jsme to jako živočišný druh dotáhli nejdál. Kosti totiž velmi často byly to jediné, co na naše předchůdce zbylo po hostině dravějších živočichů. Díky tučnému morku (a cholesterolu v něm obsaženém) se...
Když se před pěti sty lety španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Ďábelská omáčka, jejíž jméno zná každý milovník pálivých chutí, se více než sto padesát let vyrábí stejným způsobem na stejném místě v Avery Island na jihu USA. Lahvičky s charakteristickou etiketou se tak už dávno staly nedílnou součástí...
Čočka nakyselo s klobáskou a kyselou okurkou patří k jistotám tuzemské kuchyně, zelená čočka však nabízí rozmanitější využití. Seznamte se s šampaňským mezi čočkami – francouzskou z Puy a italskou z Castelluccia – a naučte se, jak je snadno...
Krkonoše, to nejsou jen nádherná panoramata s nejvyšším vrcholkem v Česku, ale také poctivá horská kuchyně plná specialit. Vydejte se za krkonošskou gastronomií plnou brambor, hub a zelí! Ochutnáte kyselo, sejkory, hubník a další...
Mexiko nabízí nejen uchvatné scenérie a turistické destinace, ale také jedinečnou kuchyni plnou pestrobarevných jídel. A k nejoblíbenějším patří určitě enchiladas. O co jde a jaké druhy můžete ochutnat?
...
Citrony často krájíme do čajů i s kůrou, když bojujeme s nachlazením. Strouhaná citronová kůra zvýrazňuje chuť těst, náplní, krémů i omáček. Někdo ji proto důkladně omývá, někdo méně, někteří chemický postřik neřeší vůbec. Pro ty, co chtějí...
Jackfruit je exotické ovoce vizuálně podobné známějšímu (a aromatickému) durianu, které využijete ve sladké i ve slané kuchyni. V oblibě ho mají vegetariáni, posloužít totiž i jako lahodná alternativa trhaného masa. Připravit si z něj...
Setkali jste se v poslední době na jídelním lístku vyhlášeného podniku s brzlíkem? Nebo jste jeho přípravu sledovali v televizní kuchařské soutěži MasterChef a tato surovina vás zaujala? Pokud vás láká si brzlík připravit,...
Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si.
...
Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor?
...
Na téměř půl tuny bramborového salátu i letos potěší lidi v nouzi. Hellmann’s spojil síly se značkou Tesco a v Česku a na Slovensku 22. prosince letošního roku rozdá přes 2 tisíce porcí tradiční vánoční pochoutky. Část jich poputuje do...
Vánoční svátky už klepou na dveře. A kromě shánění dárků a pečení cukroví, možná přemýšlíte, co dobrého si uvaříte. Na Štědrý večer bude tradiční kapr a bramborový salát, ale co připravíte další dny pro své nejbližší?
...
Od mala vyrůstáme v prostředí, kde se mák běžně jí. A tak se můžeme pozastavit nad tím, že nad buchtami s makovou náplní někdo zvedá obočí. Šišky s mákem, makovec, makové koláče, makovky, rohlíky sypané mákem – to všechno jsou důvěrně...
Ve středověku marcipán platil za luxusní zboží, které si mohli dovolit jen šlechtici a majetní lidé. Dnes se tato mandlová pochoutka stala běžnou cukrářskou surovinou pro výrobu postaviček a k potahování dortů. Je také součástí některých...
Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Kolik různých druhů klobásek znáte? Která je nejlepší? Výrobků z mletého masa ve střívku existuje nespočet. Liší se zejména druhem masa, hrubostí mletí a zpracováním. Klobásky, ať už domácí nebo kupované, sušené, uzené či čerstvé, skvěle...
Patříte-li mezi milovníky výrazných chutí a čas od času si dopřejete prvotřídní uzeninu, zařadili jste chorizo už jistě dávno do svého jídelníčku. Jeho domovinou je Pyrenejský poloostrov, objevit ho můžete třeba v jedné z mnoha verzí...