Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin!
...
Co si vybavíte, když se řekne čistec hlíznatý? Pokud si myslíte, že jde o rostlinu, která nestojí za pozornost, tak zbystřete! Objevte nový surovinu se zajímavou chutí a všestranným využitím v kuchyni. Čistec hlíznatý sice nejde koupit v...
Bulvový celer v českých kuchyních zdomácněl a společně s mrkví a petrželí nesmí chybět v žádném poctivém vývaru. Ale co jeho jasně zelený sourozenec řapíkatý celer? Důvody, proč byste se do něj měli s chutí zakousnout, najdete právě v tomto...
Milujete dokonale křupavé řízky, zatím se vám však nepovedlo přesně takové usmažit? Zkuste na jejich obalení použít panko strouhanku a uvidíte, že k té klasické se už nejspíš nevrátíte. V čem je rozdíl a jak si ji snadno a levně připravit...
Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších pochoutek na světě. Koupíte ji na každém rohu a v supermarketu najdete různých druhů čokolád plné regály. Není však čokoláda, jako čokoláda. Pojďme si dnes představit tzv. single origin neboli...
Mozzarella je jedním z nejznámějších italských nezrajících sýrů. Při jejím výběru se nemusíte omezit pouze na tu v pytlíčku, kterou znáte ze supermarketu. Za ochutnání stojí ‚pravá‘ mozzarella z bůvolího mléka bufala, ale také...
Jak připravit přední hovězí a k čemu se používá? Co to vlastně přední hovězí je? Vyzkoušejte recepty s předním hovězím – ať už kostí nebo bez – a blýsknete se na letní grilovačce i při přípravě slavnostního oběda.
...
S lékořicí černou neboli sladkým dřevem nejčastěji známe jako pendrek. Má schopnost rozdělovat lidi na ty, co ji milují a ty, co ji nenávidí. Co je na téhle cukrovince přitažlivé a kde se s ní můžete setkat?
...
Kolik různých druhů klobásek znáte? Která je nejlepší? Výrobků z mletého masa ve střívku existuje nespočet. Liší se zejména druhem masa, hrubostí mletí a zpracováním. Klobásky, ať už domácí nebo kupované, sušené, uzené či čerstvé, skvěle...
Patříte-li mezi milovníky výrazných chutí a čas od času si dopřejete prvotřídní uzeninu, zařadili jste chorizo už jistě dávno do svého jídelníčku. Jeho domovinou je Pyrenejský poloostrov, objevit ho můžete třeba v jedné z mnoha verzí...
Máte rádi citrusové plody? Pak by vaší pozornosti nemělo uniknout pomelo, které se řadí mezi ty největší z nich. Je šťavnaté a plné zdraví prospěšných látek. Poradíme vám, co si z tohoto exotického ovoce připravit!
...
Když není čas na zdlouhavé vaření, vyplatí se mít v „rukávu“ nějakou rychlovku. Ve spíži by vám rozhodně neměla chybět rýže, quinoa, pohanka, jáhly, kuskus a bulgur, suroviny, ze kterých během chvilky uvaříte chutné a syté jídlo pro celou...
Na první pohled plod yuzu připomíná citron, je však méně šťavnatý. Spíš než na vitamín C se můžete spolehnout na jeho dokonale svěží chuť. Čím je to způsobeno?
...
Jackfruit je exotické ovoce vizuálně podobné známějšímu (a aromatickému) durianu, které využijete ve sladké i ve slané kuchyni. V oblibě ho mají vegetariáni, posloužít totiž i jako lahodná alternativa trhaného masa. Připravit si z něj...
Parmská šunka je jedním z typických pokrmů slunné Itálie. Její specifické slano-sladké chuti už podlehly leckteré mlsné jazýčky. Co stojí za její vyšší cenou a jak probíhá výrobní proces?
...
Šalotka, jarní, žlutá, červená i bílá cibule jsou jedny z nejpoužívanějších cibulí u nás. Víte, kterou použít do gulášového základů a která se hodí především do studené kuchyně? S naším přehledem už se v cibulích neztratíte.
...
Indická kuchyně patří bezesporu mezi nejbarevnější kuchyně na světě. Barevnost a široké spektrum chutí i vůní jí dodává koření, kterým kuchaři/ky rozhodně nešetří. Iluzi indického pokrmu můžeme v našich podmínkách do jisté míry vykouzlit s...
Přepuštěné máslo alias ghí je dnes označované jako superpotravina, hojně využívané v indické kuchyni, a přesto o něm věděly už naše prababičky. Čistý máselný tuk dodává pokrmům lahodnou chuť, nepřepaluje se, vydrží cestu přes Atlantik a...
Indická kuchyně nabízí různé druhy chlebových placek. Někdy je těžké je rozlišit. Většina slouží jako příloha, do jiných Indové balí nejrůznější suroviny a tím se stanou plnohodnotným jídlem. Jejich příprava je ve skutečnosti jednoduchá a...
Sytá oranžová barva a exotická vůně, která vás láká při vaření přidat ještě špetku. Nebo radši dvě? Ano, řeč je o koření kari. Většina z nás má doma na poličce určitě jednu kořenku s nápisem kari nebo curry. Ale víte, co ve skutečnosti...
Houby rostou po celý rok, některé i v zimě. Pravá houbařská sezóna však startuje podle počasí v březnu nebo v dubnu. Patříte, stejně jako většina národa, k vášnivým houbařům? S prvními paprsky jarního slunce totiž můžeme přivítat...
Zjistili jste, že máte alergii na vejce? Nebo dodržujete zásady veganství? Ať už vejce nemůžete jíst z jakéhokoli důvodu, ale nechcete se vzdát jídel, jejichž příprava si je žádá, máme pro vás dobrou zprávu. Existuje mnoho způsobů, jak tuto...
Quinoa neboli merlík chilský pochází z pohoří And v Jižní Americe. A protože už před mnoha tisíci lety patřil mezi základní potravinu místních obyvatel, přezdívá se mu „pšenice Inků“. Přesto, že není naší původní plodinou, své...
Poznejte kouzlo typické asijské bylinky, jejíž chuť a blahodárný vliv na naše zdraví rozhodně stojí za pozornost. Poradíme vám, jak citronovou trávu použít v kuchyni čerstvou, nebo sušenou v podobě koření. V článku na vás čekají také tipy...