Představte si, že byste se mohli posadit ke stolu s knížetem Václavem, císařem Karlem IV. nebo s prezidentem Masarykem. Možná byste byli překvapeni, co by vám nabídli k jídlu. České země mají bohatou historii nejen v kultuře či...
O tom, že je houbaření českým národním sportem, není pochyb. Jsme dobří nejen v jejich sběru, ale také dokážeme houby zpracovat do nejrůznějších receptů. I v jiných zemích se však připravují houbová jídla, která v Česku nejsou příliš známá....
Hovězí loupaná plec je skvělý řez hovězího masa. Klasicky se upravuje v celku, marinuje nebo pomalu peče. Díky kolagenu zůstává krásně šťavnatá a delší úpravou se její chuť ještě rozvine – ne nadarmo býval tento kus masa u našich babiček...
Začátek podzimu přináší bohatou úrodu plodů bohatých na vitaminy a plných chutí. Jedním z nich je i černá jeřabina, známá spíše pod názvem aronie. Posílí váš imunitní systém a pomůže v boji proti nejrůznějším neduhům. A navíc skvěle...
S košíkem plným čerstvých hub přichází radost z úspěšného úlovku, ale i výzva, jak úrodu správně zpracovat a uchovat na zimní měsíce. Ať už preferujete sušení, mrazení či zavařování, máme pro vás několik tipů, které vám pomohou udržet vůni...
Vepřový ocásek není jen malá spirála, kterou kreslí děti prasátku na zadeček. V řeznickém smyslu je to konec páteře s odřezky masa. Záleží na řezníkovi, kolik masa na ní při porcování pašíka nechá – jelikož ocásek navazuje na kýtu, dá se z...
Bezinky, plody černého bezu, jsou jedním z přírodních darů, které můžete najít doslova za humny. Stačí se jen rozhlédnout kolem sebe. Co s nimi? Možností je celá řada, a výhodou je, že kromě času stráveného sběrem vás prakticky nic nestojí....
Když se poprvé před šesti lety objevila, způsobila ve sladkém světě nevídaný poprask. K tmavé, mléčné a hořké čokoládě se přidal nový atraktivní druh: růžová. Nic tak převratného se ve světě čokolády neudálo od doby, kdy v roce 1936...
Podzim přináší do kuchyně bohatou paletu čerstvých surovin, které jsou plné chuti a výživných látek. Díky svým pestrým barvám a rozmanitým texturám se skvěle hodí jak do sladkých, tak slaných pokrmů.
...
Připravit dokonalý těstovinový salát vyžaduje pečlivý výběr ingrediencí a chutného dresinku. Klíčovým faktorem, který ovlivňuje výslednou chuť i strukturu, je ale volba správného typu těstovin. Víte, které těstoviny nejlépe absorbují chutě...
Jemné avokádo v kombinaci s výrazným koriandrem a chilli papričkami – to je guacamole, mexická omáčka, salsa, dip i pomazánka v jednom. Skvěle uspokojí chuťové buňky i těch nejnáročnějších strávníků, přitom je snadné na přípravu a plné...
Květák je vynikající základ pro různé koření, protože snadno přijímá chutě a vůně. Nebojte se experimentovat, může chutnat pokaždé jinak. Ať už zvolíte středoevropský kmín, exotické směsi kari nebo ostré chilli, květák se vždy bez protestů...
Kapusta, známá také jako brukev nebo kel, je zelenina bohatá na vitamíny a zdraví prospěšné látky. Pro mnohé z nás představovala v dětství postrach školních jídelen, ale jakmile jí dáte šanci, objevíte v ní věrného zeleninového parťáka na...
S lékořicí černou neboli sladkým dřevem nejčastěji známe jako pendrek. Má schopnost rozdělovat lidi na ty, co ji milují a ty, co ji nenávidí. Co je na téhle cukrovince přitažlivé a kde se s ní můžete setkat?
...
V Thajsku a v Číně vám jasmínovou rýži nabídnou ke smaženým i dušeným pokrmům, báječně ladí také s thajským kari. Odkud se vzala oblíbená dlouhozrnná aromatická rýže, co má společného s jasmínem a jak ji nejlépe připravit?
...
Víte, jak se sorbet liší od zmrzliny? A jak přišel ke svému názvu? Pokud rádi v horkých letních dnech olizujete ovocnou ledovou pochoutku, nenechte si ujít naše tipy a recepty na přípravu sorbetu. Povíme vám také o sorbetu v podobě drinku s...
Slunečnice prozáří váš domov, její semínka mají navíc mnoho využití v kuchyni. Věděli jste, že tahle květina byla důležitá už pro Indiány a některé kultury nahrazují sušenými semínky kávu?
...
Jestli máte rádi asijské speciality, stejně jako my, určitě vás už napadlo, zkusit si je připravit sami doma. Kromě typických omáček, koření a past v asijské kuchyni nikdy nesmí chybět štědrá porce čerstvých bylinek. Které jsou ty...
Rýže, těstoviny nebo brambory. Už vás nebaví točit pořád dokola tři přílohy? Nabízíme řešení v podobě méně známé obiloviny, která má nasládlou oříškovou chuť a ukrývá spoustu zdravých látek. Seznamte se s bulgurem.
...
Když je sezona rajčat je v plném proudu, sotva zpracujete jednu várku zralých, už sklízíte novou. Co s nimi? Usušte je a naložte je třeba do oleje. Později je využijete do nejrůznějších receptů od salátů, přes polévky a pomazánky až po...
Každá země má svůj vlastní chléb, jeho podoby se však různí. Často se peče ve tvaru placek, které se připravují z mouky, vody a soli. Narazit můžete na kvašené i nekvašené varianty. Jedí se samotné nebo k jídlu – od polévek...
Možná se vám občas dostane do ruky pytel kešú ořechů. Pokud trochu tápate, co s nimi, a nechcete, aby žlukly, zkuste z nich spolu s námi vyrobit třeba krémovou pomazánku. Prozradíme vám, kde kešú ořechy rostou, co obsahují a jak je využít v...
Také občas zahlédnete to divné slovo, u kterého tápete, jak jej číst a co znamená? Açaí se čte jako [asají] a jde o ovoce, kterému se připisují skoro zázračné účinky. Také se považuje se za superpotravinu. Na co je dobré ...
Zahrádkářská sezóna zdaleka není u konce a vy už nevíte, co s úrodou? Seznamte se s ajvarem, tradiční balkánskou zeleninovou pastou či omáčkou. Směsi dominují jí papriky, často se přidává také lilek. Snadno si ho připravíte doma a...