Tekutý chleba, zlatý mok nebo zrzek, tak u nás s láskou přezdíváme pivu. Často si bez něj neumíme představit nedělní oběd, někdo dokonce každý den. Berete ho jako prosté chutné potěšení, nebo si o něm také rádi povídáte? Své pivní znalosti...
Řezy na plech už dávnou nejsou mezi dezerty popelkami. Jejich příprava je oproti zákuskům rychlejší, avšak na chuti a kráse se jim zcela jistě vyrovnají. Připravte je jako dezert na oslavu nebo jinou významnou událost. Uvidíte, že s ...
Každá země Asie má svůj unikátní specifický styl vaření, který je ovlivněn místními surovinami, tradičními technikami a kulturními tradicemi. Jedno však mají společné – důraz na čerstvost a výrazné chutě.
...
Když využijete domácí zásoby do posledního kousíčku, prospějete tím rodinným financím i naší planetě. Žít a chovat se šetrně je ekonomické i ekologické. Umíte to?
...
Jen si představte mísu plnou zlatých, křupavých kousků opečených brambor. Zlatavé hranolky, francouzské brambory, šťouchačky s cibulkou nebo brambory na loupačku, bramborovou polévku nebo salát s majonézou. A to jsme vůbec nezmínili...
Velikonoce patří už tradičně k největším svátkům u nás. Po tom, co jsme dojedli poslední zásoby vánočního cukroví, seškrtali celý seznam novoročních předsevzetí, je na čase se smířit s tím, že čas neúprosně utíká a jaro už klepe na dveře....
Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Když se řekne školní jídelna, každému se vybaví nějaká ta „pochoutka“, kterou dodnes nemůže pozřít. Ať už je to koprová omáčka, hrachová kaše nebo rýžový nákyp. Pod článkem najdete kvíz, ve kterém si můžete svoje znalosti jídel ze školní...
Kdo miluje vaření, nedá na čerstvé bylinky dopustit. Dodávají jídlům jedinečné aroma, ať už během vaření, nebo jako zelená ozdoba. Pokrmům dodají bylinky příjemnou svěžest a ještě díky nim jídlo krásně vypadá. Udělejte si náš kvíz, který...
Máte rádi, když vám hoří pusa? Užíváte si voňavé pokrmy plné chutí? Pak jste určitě objevili poklady thajské kuchyně, které patří mezi světové evergreeny. K tomu všemu jsou rychlé a lehké – k jejich přípravě se používají čerstvé  ...
Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Italská kuchyně je rozmanitá. Každý z dvaceti italských regionů se vyznačuje osobitými chutěmi, recepty, produkty a surovinami. Mezi evergreeny patří lasagne, pizza, boloňské ragú a krémové rizoto. Receptů však existují tisíce. Zkuste si...
Filmové příběhy není radno sledovat s prázdným žaludkem a prázdnou spíží. Filmoví tvůrci si často dají záležet na každém detailu, včetně zvuků mlaskání či cinkání příborem, které vyvolávají až fyziologickou reakci. Honila vás někdy při...
Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte.
...
Při sledování některých filmů nám tečou sliny. Jídlo je častým motivem několika českých filmů a pohádek, které neodmyslitelně patří k perlám naší kinematografie. Prověřte své znalosti. Kvíz na vás dýchne příjemnou dávku nostalgie a navíc...
Tradičních vánočních jídel máme v české kuchyni velkou zásobu, některá možná známe jen z doslechu. Jestli máte rádi Vánoce stejně jako my, třeba si rádi vyzkoušíte, kolik toho o vánočním jídle víte! Připravili jsme pro vás vánoční kvíz,...
Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Guláš, to je česká klasika. Pravda je, že není tak úplně náš, inspiraci jsme si vzali z Maďarska, spíše než gulyási se ale podobá perkeltu. Ten český, kterému se také s oblibou přezdívá hospodský, má přesně daný postup, díky kterému...
Hovězí po burgundsku, suflé, tartaletky, cassoulet, poulet basquaise, ratatouille, to jsou jídla, která se zrodila ve Francii. Francie je kolébkou moderní gastronomie, a každý profesionální kuchař by měl mít tradiční francouzská jídla v...
Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
Je pro vás houbaření příjemnou letní relaxací? V tom případě se určitě vyznáte v tom, jaké houby končí ve vašem košíku. U některých si ale nemusíte být jisti. Zkuste otestovat své znalosti a přesvěčte se, jaké houbařské úrovně dosahujete....
Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...
Sladká látka, která přináší okamžitý prožitek a bez které si život možná ani neumíme představit: cukr. Dodává chuť dezertům, cukrovinkám i pečivu, které doma připravujeme, a skrz chuťové buňky přináší pocity blaženosti. Na druhou stranu se...