Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...
Pokud jste navštívili některé z balkánských států, jistě jste si našli oblíbené místní jídlo. Rozhodně je z čeho vybírat. Na Balkáně najdete veliké množství kultur, chutí, typických surovin i netradičních receptů. Pojďte s námi...
Pokud rádi cestujete po vlastech českých a ještě k tomu jste milovníci lokálních specialit, pak je tu pro vás náš článek, kde se dozvíte několik tipů na české i moravské vybrané lahůdky. Vyzkoušet si můžete i náš kvíz. Třeba zjistíte...
I když to ženy měly v minulých stoletích velmi těžké, zvládly se zviditelnit v kuchařském umění. Považovalo se za prestižní, když kuchařku napsala žena. Mnohé kuchařky byly geniálními učitelkami, které předaly cenné zkušenosti ve svých...
Není pochyb, že hořčík patří mezi minerály, které naše tělo potřebuje každý den. Jeho místo nemůže nahradit žádný jiný prvek. Bez náležité hladiny hořčíku jsme unavení, trápí nás svalové křeče i bolesti hlavy. Ale to není všechno…
...
Jste houbaři a poznáte již z dálky každou houbu, která se sotva vyklubala? Víte, jak nasbírané lesní poklady nejlépe zužitkovat? Pokud jste odpověděli kladně, jistě víte, že houby se dají sbírat prakticky po celý rok. Každý druh má...
Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...
Kdo by se netěšil na léto a na dovolenou? Se slunečným počasím a odpočinkem se často nese poznávání nových zemí a samozřejmě také jídla. Snad každý někdy zatoužil ochutnat typickou místní pochoutku, jenže ho třeba odradil neznámý název...
Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...
Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...
Krásné a oku lahodící jídlo vždy dokonale nabudí chuťové buňky. Čím je pokrm barevnější a lákavější, tím více se na jeho konzumaci těšíme, a tím více si jej zajisté i vychutnáváme. Kromě ovoce a zeleniny nám svými barvami talíř rozzáří...
Bylinky jsou důležitou součástí vaření po celém světě. Jejich aroma obohacuje a šperkuje připravované pokrmy. Některá jídla se bez konkrétních bylin dokonce ani neobejdou. Kde by byl salát caprese bez čerstvé bazalky, nebo česká koprovka...
Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
Jídlo vždy hrálo v našich životech důležitou roli. Jde samozřejmě v první řadě o prostředek k přežití. O způsob, jakým získat energii. Ale... Vztah k jídlu jsme však my lidé už v počátcích civilizace dokázali posunout na zcela jinou...
Hovězí po burgundsku, suflé, tartaletky, cassoulet, poulet basquaise, ratatouille, to jsou jídla, která se zrodila ve Francii. Francie je kolébkou moderní gastronomie, a každý profesionální kuchař by měl mít tradiční francouzská jídla v...
Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Chorvatsko je země s neuvěřitelnou přírodou a skvělým jídlem! Liší se zejména vnitrozemská a přímořská kuchyně, všude si však pochutnáte na burku – lahodném pečivu z filo těsta plněným sýrem či masem. V kvízu uvnitř článku si můžete...
Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí schované ve známých chutích. Pojďte...
Tekutý chleba, zlatý mok nebo zrzek, tak u nás s láskou přezdíváme pivu. Často si bez něj neumíme představit nedělní oběd, někdo dokonce každý den. Berete ho jako prosté chutné potěšení, nebo si o něm také rádi povídáte? Své pivní znalosti...
Kuchyně našich babiček je hotový poklad. Byly to ženy, které věděly, jak hospodařit s málem a přesto připravit jídla, která dokázala rozproudít naše chuťové pohárky. V dnešní uspěchané době se vyplatí ponořit se do vzpomínek a objevit...
Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okolí? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Řezy na plech už dávnou nejsou mezi dezerty popelkami. Jejich příprava je oproti zákuskům rychlejší, avšak na chuti a kráse se jim zcela jistě vyrovnají. Připravte je jako dezert na oslavu nebo jinou významnou událost. Uvidíte, že s ...
Patříte mezi generace, které zažily předlistopadovou éru československé gastronomie, nebo ji znáte spíš z vyprávění a dostává se k vám jako součást kulturního dědictví? Věřte, že s naším kvízem se nudit nebudete a kdoví, třeba se i něčemu...
Každá země Asie má svůj unikátní specifický styl vaření, který je ovlivněn místními surovinami, tradičními technikami a kulturními tradicemi. Jedno však mají společné – důraz na čerstvost a výrazné chutě.
...