Je dokonalý recept zárukou dokonalého pokrmu? Zárukou nejspíš ne, určitě je ale návodem. Návodem, ve kterém musíte umět číst a k němuž jsou třeba i kvalitní suroviny, zkušenosti, dovednosti a vášeň pro vaření. A právě ony zkušenosti vám...
Pokud sledujete filmy, možná si všimnete, že některé postavy mají své oblíbené jídlo nebo nápoj, který je pro ně stejně ikonický jako jejich hlášky, gesta či styl oblékání. Někdy se tyto pokrmy a nápoje stávají tak legendárními, že se...
Vyhnete se trapasům, na společenských akcích se budete cítit sebevědomě a uděláte dobrý první dojem. Jak? Tím, že si osvojíte základní pravidla etikety. Víte, kdo si kam sedá a jak se žádá o účet, co jíst rukama a kdy naopak pečlivě vybrat...
Jaro nesměle klepe na dveře a vám se postupně mění i skladba jídelníčku, odlehčujete. A to je ideální chvíle připomenout si, že salát není jen příloha, do které zužitkujete zeleninu, kterou doma najdete. Mnoho salátů se proslavilo...
Většina lidí má nějaké oblíbené jídlo – pizzu, řízek, palačinky, cokoli s čokoládou… Ale co když vám už jen pohled na kousek sýra či vejce způsobí paniku? Nebo jaké to je, když se bojíte vaření tak moc, že raději žijete na instantních...
Smažit, dusit a péct? Ano, to je pro mnohé základ vaření. Ale co když chcete vědět a umět víc? A co když chcete proniknout hlouběji do světa gastronomie a porozumět i složitějším procesům? Pak je fajn orientovat se jak v nejrůznějších...
Nemusíte být sommelier, abyste si mohli vychutnat dokonalé víno a abyste věděli, jak víno uchovávat, servírovat či párovat. Stejně tak není třeba být barman s dlouholetými zkušenostmi, abyste se vyznali v koktejlech a uměli namíchat...
Vyrazit do krásné restaurace na dokonalé jídlo? Měl by to být zážitek a rozhodně ne stres. Ten však mnozí zažívají, protože se obávají, že nebudou rozumět menu, nikdy neochutnali foie gras a ztrapní se, když něco špatně vysloví. Jarní edice...
Někdy zdánlivě nevinné pokrmy obsahují více kalorií než poctivá porce hlavního jídla. Vyvážená strava není jen o jejich počítání, jde také o kvalitu jídla, dostatek živin, skladbu jídelníčku a také o celkový energetický příjem i ...
Asie – kontinent tak rozmanitý, že se vám z něj zatočí hlava dřív, než stihnete ochutnat první sousto sushi. Jídlo tady není jen o chuti, ale také o příbězích, filozofii a samozřejmě o tom, jak elegantně zvládnete jíst hůlkami, aniž by...
Jestli se nějaké slovo v lednu skloňuje ve všech pádech, je to dieta. S novým rokem se mnozí rozhodli, že shodí pár kilo nebo jednou provždy zatočí s nadváhou. Hubnutí je velké téma, zároveň také velký byznys, a miliony lidí zajímá, jak...
Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
Vánoce si každý spojuje s něčím jiným: někdo cítí vůni perníčků právě vytažených z trouby, jiný si představí třpytivá světýlka na stromečku, nebo třeba vzpomene na ty vtipné okamžiky, kdy se rodina snaží zjistit, kdo tajně ujídá cukroví. Co...
Někdy jde čistě o kulisy, jindy se tu odehrává podstatná část děje. O čem je řeč? O filmových a seriálových hospodách, z nichž některé jsou dnes již legendární. Je to místo pro zásadní scény, konverzace, řeší se tu konflikty. Tak, jako...
Zimní města plná světýlek, vůně svařeného vína a perníčků, radostné hemžení lidí a poklady místní kuchyně. Ano, mluvíme o vánočních trzích! Už jste někdy přemýšleli, kde vznikly první trhy, jaké dobroty se kde podávají, nebo jaké...
Česká hospoda a dobře načepované pivo – to patří k sobě. Správné čepování není jen o naplnění sklenice, je to mistrovská dovednost, která vyžaduje zkušenosti, přesnost a péči. Víte, jak rozpoznat kvalitně načepované pivo? Jaké detaily mohou...
Perníkové koření je jako malé vánoční kouzlo v prášku, které můžete namíchat přesně podle svých představ! Stačí například skořice, hřebíček, badyán, špetka zázvoru – a pak přijde to nejlepší: rozdrtit je v hmoždíři nebo rozemlít ve starém...
Je to promyšlenější než šipky a klidnější než karaoke. Co to je? Ano! Hospodský kvíz! Tato moderní kratochvíle je kombinací zábavy, napětí a hromady zajímavých faktů. A víte, co je na tom nejlepší? Každý večer v hospodě může být s...
Co je pro jednoho delikatesa, může být pro druhého noční můra. V různých koutech světa si lidé pochutnávají na pokrmech, které nám Evropanům, respektive Čechům, mohou přijít naprosto šílené. Připravte se na ochutnávku těch nejpodivnějších...
Malé, ale mocné – ořechy jsou přírodní poklady, které nejen potěší chuťové buňky, ale i prospívají zdraví. Už tisíce let nás provázejí jako symbol moudrosti a hojnosti, a přesto o nich mnoho z nás neví jednu překvapivou věc: některé ...
Svět rostlin je plný překvapení. Každá část rostliny – od kořene až po plod – může hrát v kuchyni svou nezastupitelnou roli. Některé rostliny nás zásobují listy, jiné stonky nebo květy, jíme plody i semínka... Kolik toho vlastně víte o tom,...
Od nezapomenutelných dortových bitev v němých groteskách po vtipné, romantické, někdy až vášnivé, či dokonce hororové scény – jídlo hraje ve filmech, stejně jako v životě, často nezanedbatelnou roli. Kolik filmů, které se točí kolem jídla,...
Milujete sýry a rádi zkoušíte nové věci? Od oblíbených kravských variant až po exotické sýry z buvolího nebo velbloudího mléka, možnosti jsou téměř nekonečné. Co takhle sýr s živými larvami? Objevte s námi fascinující svět sýrových...
Moderní gastronomii si dnes nelze představit bez správných technologických postupů při přípravě jídel. Tepelné úpravy patří mezi nejoblíbenější, protože zlepšují stravitelnost pokrmů a ničí škodlivé mikroorganismy. Připomeňte si s námi...