0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Porcujte kapra jako profík: Jednoduchý fotonávod

ryba
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Také vám radost z jídla kazí nezbytné vybírání kostí? Radek Šubrt vás naučí, jak naporcovat kapra, aby v něm nebyla ani kostička! 

 

České ryby totiž umí jako nikdo na světě. Kromě jiného vede kurzy pro kuchaře zaměřené na zpracování kapra (www.rybadomaci.cz). Nás v redakci naučil, jak filetovat kapra a kde na něm najít maso bez kostí.

naříznutí podél ploutve
Kapra nařízněte těsně podle páteře, po obou stranách. Nůž veďte naplocho, aby ztráty masa byly co nejmenší. Odřízněte hlavu za žábry i s ploutvičkou.

oddělení žeber
Velkým nožem odřízněte jeden filet podle žeber. Začněte od hlavy u páteře a seřezávejte směrem k ocasu. Ten ponechte a odřízněte i druhý filet.

filetování
Filety položte kůží dolů a odřízněte ze spodní části proužek pupku s ploutví a tukem. Seřízněte zbylé kůstky. Skelet, hlavu a odřezky použijte na vývar.

stáhnutí kúže
Nařízněte maso u ocasu, ten pevně držte. Podřezávejte maso od kůže směrem od sebe. Nožem lehce vibrujte ze strany na stranu a napínejte kůži.

odstranění kostí
Veďte podélný řez v místě rýhy a oddělte nižší část břicha, tzv. bok. Tam, kde končila žebra, odřízněte. Tato část je naprosto bez kostí. Dořízněte až k ocasu.

porcování kapra
Vzniklé tři části naporcujte. Na straně, kde byla kůže, lehce nařízněte. U porcí z horní části a od ocasu udělejte zářezy hlubší a překrojte malé ‚Y‘ kosti.

Související články

Jak vybírat kapra
  • Tipy a triky

Jak vybírat kapra

Koupit kapra není před Vánocemi problém – všude stojí kádě s čerstvými rybami. Poradíme vám, jak při nákupu nesáhnout vedle.   ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Želírovací prostředky při přípravě domácích džemů
  • Tipy a triky

Želírovací prostředky při přípravě domácích džemů

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu
  • Tipy a triky

6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu

Ze zahrádek sklízíme čerstvé, šťavnaté plody, z trhu nosíme koše plné zeleniny. Letní kuchyni vládne zeleninová královna – cuketa. Jak zužitkovat přezrálé plody nebo přebytky úrody? Podívejte se s námi, jak z cukety vyčarovat spoustu...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů
  • Zajímavosti

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů

Je zelený, nadýchaný a fotogenický. Mechový dort je díky svému složení také zdravější alternativou mlsání. Nenechte se zmást, typickou zelenkavou barvu nezískal od potravinářského barviva, ale díky špenátu. Jeho chuť si získá i zapřisáhlé...

Obchod Apetit