Porcujte kapra jako profík

Porcujte kapra jako profík
sdílet:
Také vám radost z jídla kazí nezbytné vybírání kostí? Radek Šubrt vás naučí, jak naporcovat kapra, aby v něm nebyla ani kostička!
České ryby totiž umí jako nikdo na světě. Kromě jiného vede kurzy pro kuchaře zaměřené na zpracování kapra (www.rybadomaci.cz). Nás v redakci naučil, jak filetovat kapra a kde na něm najít maso bez kostí.


1 Kapra nařízněte těsně podle páteře, po obou stranách. Nůž veďte naplocho, aby ztráty masa byly co nejmenší. Odřízněte hlavu za žábry i s ploutvičkou.


2 Velkým nožem odřízněte jeden filet podle žeber. Začněte od hlavy u páteře a seřezávejte směrem k ocasu. Ten ponechte a odřízněte i druhý filet.


3 Filety položte kůží dolů a odřízněte ze spodní části proužek pupku s ploutví a tukem. Seřízněte zbylé kůstky. Skelet, hlavu a odřezky použijte na vývar.


4 Nařízněte maso u ocasu, ten pevně držte. Podřezávejte maso od kůže směrem od sebe. Nožem lehce vibrujte ze strany na stranu a napínejte kůži.


5 Veďte podélný řez v místě rýhy a oddělte nižší část břicha, tzv. bok. Tam, kde končila žebra, odřízněte. Tato část je naprosto bez kostí. Dořízněte až k ocasu.


6 Vzniklé tři části naporcujte. Na straně, kde byla kůže, lehce nařízněte. U porcí z horní části a od ocasu udělejte zářezy hlubší a překrojte malé ‚Y‘ kosti.


Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit