Porcujte kapra jako profík: Jednoduchý fotonávod

ryba
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Také vám radost z jídla kazí nezbytné vybírání kostí? Radek Šubrt vás naučí, jak naporcovat kapra, aby v něm nebyla ani kostička! 

 

České ryby totiž umí jako nikdo na světě. Kromě jiného vede kurzy pro kuchaře zaměřené na zpracování kapra (www.rybadomaci.cz). Nás v redakci naučil, jak filetovat kapra a kde na něm najít maso bez kostí.

naříznutí podél ploutve
Kapra nařízněte těsně podle páteře, po obou stranách. Nůž veďte naplocho, aby ztráty masa byly co nejmenší. Odřízněte hlavu za žábry i s ploutvičkou.

oddělení žeber
Velkým nožem odřízněte jeden filet podle žeber. Začněte od hlavy u páteře a seřezávejte směrem k ocasu. Ten ponechte a odřízněte i druhý filet.

filetování
Filety položte kůží dolů a odřízněte ze spodní části proužek pupku s ploutví a tukem. Seřízněte zbylé kůstky. Skelet, hlavu a odřezky použijte na vývar.

stáhnutí kúže
Nařízněte maso u ocasu, ten pevně držte. Podřezávejte maso od kůže směrem od sebe. Nožem lehce vibrujte ze strany na stranu a napínejte kůži.

odstranění kostí
Veďte podélný řez v místě rýhy a oddělte nižší část břicha, tzv. bok. Tam, kde končila žebra, odřízněte. Tato část je naprosto bez kostí. Dořízněte až k ocasu.

porcování kapra
Vzniklé tři části naporcujte. Na straně, kde byla kůže, lehce nařízněte. U porcí z horní části a od ocasu udělejte zářezy hlubší a překrojte malé ‚Y‘ kosti.

Související články

Jak vybírat kapra
  • Tipy a triky

Jak vybírat kapra

Koupit kapra není před Vánocemi problém – všude stojí kádě s čerstvými rybami. Poradíme vám, jak při nákupu nesáhnout vedle. ...
Aby vám kapr voněl
  • Tipy a triky

Aby vám kapr voněl

Naporcovaného kapra naložte do mléka – nejméně na dvě hodiny, maximálně přes noc. Pro fajnšmekry rybu naložte na pár hodin do bílého vína. Kdo má rád chlapštější chutě, může kaprovi naopak dopřát několikahodinovou pivní lázeň. Kapří...
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit