Recepty z masa
Masitá strava je nedílnou součástí lidského jídelníčku. Důležité je zpracovávat maso smysluplně a s respektem k surovině. Pokud máte možnost, volte vyzrálé maso z volného chovu. Ideální je pracovat a využít všechny části zvířete. Projeví se to na chuti a podpoříte udržitelné zemědělství.
...
- Z kostí a odřezků můžete připravit silný vývar, který dále použijete na polévky, omáčky a šťávy.
- Z jater lze vykouzlit dokonalou paštiku.
- Tučnější maso můžete pomlít do hamburgerů nebo karbanátků a libovější části nechat na minutkovou úpravu.
Možností je spousta, každý druh masa se vyznačuje trochu jinou chutí, vůní i použitím.
Vepřové maso
Vepřové maso se spolu s hovězím objevuje na našem stole nejčastěji a to v mnoha rozličných podobách. Uzeniny a šunky konzumujeme často, dokonce ve větším množství, než je zdrávo.
- Pokud tedy použijeme tučnější části masa, jakými je třeba krkovice nebo bůček, bude chuť vždy o trochu výraznější.
- Vepřové maso často ještě nakládá do marinád a podává s různými omáčkami.
- Výborné je vepřové i mleté třeba v kombinaci se zeleninou.
- S vepřovým masem je samozřejmě neodmyslitelně spjatá i tradiční česká vesnická zabíjačka.
- Opravdová lahůdka je pak trhané vepřové maso.
Hovězí maso
Hovězí maso se často objevuje na svátečním menu. Neobejde se bez něj ani česká klasika, svíčková na smetaně s brusinkami a houskovým knedlíkem.
- Ty nejlepší části vyzrálého hovězí zpracujte tím nejjednodušším způsobem a připravte si dokonalé steaky.
- Tučnější hovězí maso např. z krku, rozemelte, je to to nejlepší maso na přípravu hamburgerů.
- Ostatní části vždycky můžete zpracovat pomalým dušením v červeném víně. Spolu s rajským protlakem a divokým kořením vykouzlíte třeba delikátní rozpadající se hovězí po burgundsku.
Telecí maso
Telecí maso v našich končinách tak oblíbené není. Jedná o maso dietní, lehce stravitelné a velmi chutné.
- Oproti hovězímu masu je jemnější, méně tučné a vhodné i pro velmi malé děti.
- Naprostou telecí klasikou je telecí vídeňský řízek.
Králík
Králík z našeho jídelníčku tak nějak vymizel až v poslední době. Ještě naše babičky používaly králičí maso běžně, protože často bylo součástí jejich samozásobitelského systému stravování.
- Stejně jako telecí je králičí maso vhodné při dietním stravování a v české kuchyni najdeme spoustu receptů jak ho připravit.
- Geniálně jednoduchý je třeba králík na hořčici.
Poklad z lesa - zvěřina
Zvěřina se na našem stole objevuje sporadicky. Jelení, dančí, srnčí, kančí nebo dokonce mufloní a další maso divokých zvířat je potřeba nechat delší dobu odležet, aby změklo. Tím pak získává svou charakteristickou vůni a chuť, která není pro každého.
- Ke zvěřině se báječně hodí jalovec a ovocné, lehce pikantní omáčky.
Jehněčí maso
Jehněčí a skopové maso je doménou hlavně balkánské, turecké, blízkovýchodní a středoasijské kuchyně. Jehněčí a skopové mají rádi také v Anglii, Austrálii a na Novém Zélandě.
- Má své specifické aroma, které ne každému vyhovuje. Potlačit ho lze úpravou na česneku nebo tradičními středomořskými bylinkami, jakými jsou tymián, rozmarýn či šalvěj.
Celý popis