Na teflonové pánvi nasucho opékáme velkou hrst oloupaných mandlí, až jim začne na povrch vystupovat olej. Mandle rozmixujeme na mandlové máslo – můžeme použít tyčový nebo klasický mixér. Vzniklou pastou potřeme očištěné a osolené pstruhy, vetřeme i do břišní dutiny. Dovnitře pstruhů ještě vložíme pár lístků česneku medvědího a necháme 30 minut v chladničce proležet. Mezitím si připravíme špenátový základ – listy čerstvého špenátu a česneku medvědího (ve stejném poměru) nahrubo nasekáme a spaříme horkou vodou. Scedíme a necháme okapat. Na pánvi na trošce olivového oleje opečeme hrstičku slunečnicových semínek, až začnou zlátnout. Pak přidáme podušený špenát s česnekem medvědím, osolíme, opepříme a strouhneme trochu muškátového oříšku. Směs podusíme 5 minut a přemístíme do zapékací misky. Na to položíme na kolečka nakrájený pečlivě omytý citron tak, aby vytvořil souvislou vrstvu a na citron naskládáme pstruhy. Vše důkladně posypeme čerstvě umletým pepřem a dáme do trouby péct. Půl hodiny by mělo stačit, ale záleží na tom, jak velcí pstruzi jsou. Jako příloha se hodí vařené nové brambůrky.