
Uživatelský
recept
recept
Vánočka do pekárny
Popis receptu:
Těsto na vánočku připravené v pekárně
Autor: Marcela Šedinová
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
Ingredience
-
250 ml mléka
100 g cukru
125 g měkkého tuku
2 vejce
špetka soli
250 g hladké mouky
400 g polohrubé mouky
1,5 lžičky sušeného droždí nebo necelá 1/2 čerstvého droždí
rozinky namočené v rumu - přidat po částečném promíchání
mandle nasekané na kousky - přidat po částečném rozmíchání
bílek na potření při pletení
žloutek + 2 lžíce mléka na potření před pečením
mandle na ozdobu
Příprava jídla
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na na prameny a upleteme vánočku. Copy, které skládáme na sebe, vždy pomašlujeme bílkem. Zpevníme špejlemi.
Necháme na plechu vyloženém pečícím papírem vykynout dalších 40 minut, před pečením pomašlujeme žloutkem smíchaným se 2 lžícemi mléka a posypeme mandlemi.
Pečeme prvních 5 minut při 240 °C, přikryjeme alobalem a pečeme ještě asi 30 minut na 170 °C.
Přidat komentář