Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Francouzská hrachovo-hrášková polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2385 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 268 g
Tuky 76 g
Vláknina 88 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hrachovou polévku ze sušeného hrachu i tu hráškovou z čerstvého či mraženého zeleného hrášku zbožňujeme. Každá je jiná, obě jsou skvělé. Tato francouzská hrachovo-hrášková polévka jejich kouzlo spojuje v jeden dokonalý mix. Aby hrášku nebylo málo, doporučujem hráškové výhonky k podávání. Dodají polévce ten správný šmrnc. 

Suroviny

hrách zelený 250 g
loupaný, půlený, namočený přes noc do studené vody (viz Něco navíc)
vývar zeleninový 1,5 l
čím méně slaný, tím lépe
na tenká půlkolečka
pórek 1 ks
seříznutý a zbavený tmavě zelené části a nakrájený natenko
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
mražený hrášek 200 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
hráškové výhonky
k podávání
z bílého pečiva, opečené nasucho či na másle, k podávání

Postup

1

Namočený hrách sceďte a v hrnci zalijte 1,5 litrem studeného vývaru nebo vody. Vložte bobkový list, přiveďte k varu a vařte doměkka (asi 30 minut, nenamočenému hrachu to trvá o poznání déle).

2

Mezitím v jiném větším rendlíku rozpusťte máslo a na mírném ohni na něm zvolna opékejte cibuli a pórek doměkka (asi 15 minut). Přidejte česnek a opékejte ještě 1–2 minuty.

3

Až bude hrách měkký, vyndejte bobkový list a pak většinu obsahu hrnce přelijte do odstaveného rendlíku s cibulí, pórkem a česnekem. Vsypte polovinu hrášku a opatrně rozmixujte. Ke konci vmixujte smetanu. Do rozmixované polévky vsypte zbývající hrášek a vraťte odloženou část obsahu hrnce. Podle chuti osolte a opepřete. Polévku opatrně prohřejte v rendlíku. Podávejte ozdobené hráškovými výhonky a s krutony.

NĚCO NAVÍC
Polévku můžete vařit i z nenamočeného půleného zeleného hrachu, počítejte ale s tím, že vaření trvá i dvakrát tak dlouho.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/5

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč