Cukrářka Jana Pokorná, již si můžete pamatovat z pořadu Peče celá země, se s námi podělila o svůj oblíbený recept na jahodový dezert, který hravě kombinuje klasiku s moderními trendy. „Křupající drobenka po obvodu nadýchaného koláče, jemná tvarohová náplň, jahodová “vrtulka” a příjemná osvěžující chuť bazalky. Takto si představuji sezónu jahod!“ říká.
Suroviny
Postup
Krupicový cukr vsypte do food processoru s nožovým nástavcem, přidejte lístky čerstvé bazalky a pořádně promixujeme. Získáte aromatický bazalkový cukr.
Vlažné mléko, žloutky, vanilkový cukr a bazalkový cukr dejte do mísy kuchyňského robotu. Krátce promíchejte pomocí balónové metly, kterou následně vyměňte za hnětací hák. Přidejte přes síto prosátou hladkou
mouku se sušeným droždím a hněťte těsto na střední otáčky 5–7 minut.
Máslo a sádlo nakrájejte na malé kostičky, které budete postupně přidávat do těsta a zapracovávat hnětacím hákem. Nejdříve postupně přidávejte máslo, potom sádlo a jako poslední sůl. Tento proces trvá cca 15 minut.
Vypracované těsto nechte nakynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem.
Zatímco těsto kyne, připravte tvarohovou náplň a drobenku. Na tvarohovou náplň v misce smíchejte vidličkou tvaroh a všechny ostatní suroviny. Nemíchejte příliš dlouho, ať vám tvaroh zbytečně
neřídne.
V hlubokém talíři prsty vypracujte drobenku z nakrájeného studeného másla a zbylých surovin.
Vykynuté těsto rozdělte (a odvažte) na stejně velké kuličky po 55 g. Jednotlivé kuličky zamotejte jako buchty bez náplně, rozložte je plech vyložený pečicím papírem a nechte asi 15 minut odpočinout. Mezi kuličkami nechte dostatečné mezery.
Troubu předehřejte na 180 °C.
Každou kuličku pomocí velké skleničky roztlačte tak, aby vznikl důlek pro nanesení tvarohové náplně. Skleničkou si vždy nejdřív ťukněte do mouky a teprve poté rozlačujte koláček, ať se vám na ni těsto nelepí.
Koláče potřete před plněním rozšlehaným vejcem, obvod koláče posypejte
drobenkou, důlek naplňte tvarohem a na něj poskládejte vrtulku z jahod. Takto připravené koláče nechte ještě 10 min kynout.
Po vykynutí vloží do rozpálené trouby a pečte 25–30 minut dozlatova.