Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bazalkové koláče s tvarohem a jahodami podle Jany Pokorné
Bazalkové koláče s tvarohem a jahodami podle Jany Pokorné
ZDROJ: Jana Pokorná
sdílet:

Bazalkové koláče s tvarohem a jahodami podle Jany Pokorné

4.5/5 Počet hodnocení: 4
Do 75 minut Snadné Na 18–20 koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5716 kcal
Bílkoviny 196 g
Sacharidy 612 g
Tuky 261 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Cukrářka Jana Pokorná, již si můžete pamatovat z pořadu Peče celá země, se s námi podělila o svůj oblíbený recept na jahodový dezert, který hravě kombinuje klasiku s moderními trendy. „Křupající drobenka po obvodu nadýchaného koláče, jemná tvarohová náplň, jahodová “vrtulka” a příjemná osvěžující chuť bazalky. Takto si představuji sezónu jahod!“ říká. 

Související recepty

Suroviny

Na těsto
na kynuté těsto
mléko 250 g
droždí sušené 10 g
bazalka 10 lístků
sůl 6 g
z vajec velikosti L
Na drobenku
Na tvarohovou náplň
plnotučný
najemno nastrouhaná z 1 citronu
Na dokončení
na potření

Postup

1

Krupicový cukr vsypte do food processoru s nožovým nástavcem, přidejte lístky čerstvé bazalky a pořádně promixujeme. Získáte aromatický bazalkový cukr.

2

Vlažné mléko, žloutky, vanilkový cukr a bazalkový cukr dejte do mísy kuchyňského robotu. Krátce promíchejte pomocí balónové metly, kterou následně vyměňte za hnětací hák. Přidejte přes síto prosátou hladkou
mouku se sušeným droždím a hněťte těsto na střední otáčky 5–7 minut.

3

Máslo a sádlo nakrájejte na malé kostičky, které budete postupně přidávat do těsta a zapracovávat hnětacím hákem. Nejdříve postupně přidávejte máslo, potom sádlo a jako poslední sůl. Tento proces trvá cca 15 minut.

4

Vypracované těsto nechte nakynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem.

5

Zatímco těsto kyne, připravte tvarohovou náplň a drobenku. Na tvarohovou náplň v misce smíchejte vidličkou tvaroh a všechny ostatní suroviny. Nemíchejte příliš dlouho, ať vám tvaroh zbytečně
neřídne.

6

V hlubokém talíři prsty vypracujte drobenku z nakrájeného studeného másla a zbylých surovin. 

7

Vykynuté těsto rozdělte (a odvažte) na stejně velké kuličky po 55 g. Jednotlivé kuličky zamotejte jako buchty bez náplně, rozložte je plech vyložený pečicím papírem a nechte asi 15 minut odpočinout. Mezi kuličkami nechte dostatečné mezery.

8

Troubu předehřejte na 180 °C.

9

Každou kuličku pomocí velké skleničky roztlačte tak, aby vznikl důlek pro nanesení tvarohové náplně. Skleničkou si vždy nejdřív ťukněte do mouky a teprve poté rozlačujte koláček, ať se vám na ni těsto nelepí.

10

Koláče potřete před plněním rozšlehaným vejcem, obvod koláče posypejte
drobenkou, důlek naplňte tvarohem a na něj poskládejte vrtulku z jahod. Takto připravené koláče nechte ještě 10 min kynout.

11

Po vykynutí vloží do rozpálené trouby a pečte 25–30 minut dozlatova.

Apetit magazín

AD
Vaření ve velkém: jak na efektivní meal prep
  • Zajímavosti

Vaření ve velkém: jak na efektivní meal prep

Meal prep vám dokáže ušetřit spoustu času, energie i peněz. Příprava jídel dopředu se vyplatí, vždy můžete mít v lednici připravené vyvážené jídlo. To je ideální pro rušné dny, kdy nemáte tolik času, či pokud potřebujete jídlo do práce nebo...