Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Citronový koláč - Tarte au citron

Popis receptu: 
Vynikající koláč, jednoduchý na přípravu.
Autor: Martina Pojmonová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    Pro máslové těsto: 125g másla, 250 g polohr. mouky, špetka soli, 2 polévkové lžíce moučkového cukru, 4-5 pol. lžic studené vody nebo mléka Výplň: 3 citrony, 50g másla, 1 polévk. lžíce kukuřičné moučky, 4 vejce, 200 g moučkového cukru

Příprava jídla

Nejdříve připravíme máslové těsto: Máslo vyndáme z ledničky nejméně 30min před přípravou a rozkrájíme na malé kousky. Do mísy nasypeme mouýu, uprostřed utvoříme dolík, přidáme sůl a cukr, pak kousky másla. Všechny přísady rychle spojíme rukou dohromady na drolící se směs. Postupně pak přidáme studenou vodu nebo mléko a rychle těsto zpracováváme na hladkou a nelepící směs, ze které jednoduše utvoříme kouli, zabalíme do potravinářské folie a necháme odpočinout v ledničce nejméně na 2 hodiny. Těsto poté jednoduše stlačíme rukou na placku, nehněteme!, lehce rozválíme válečkem do kruhu tlustého asi 3 až 4 mm, který opatrně vložíme do máslem vysypané nízké koláčové formy s vlnitým krajem. Lehce těsto přitlačíme konečky prstů na dně formy i po stranách a přebývající těsto po okrajích odstraníme. Z citronů nastrouháme kůru (pokud používáme chemicky ošetřené citrony, doporučujeme použít koupenou citronovou kůru), rozdělíme na půlky a vymačkáme šťávu v odš´tavňovači. Máslo necháme rozpustit na mírném ohni. Vajíčka v míse smícháme s cukrem a prudce vymícháme do bělavé pěny. Přimícháme moučku rozpuštěnou v troše vody, rozpuštěné máslo, citronovou kůru i šťávu a vše dobře zamícháme. Tekutý krém nalijeme do připravené formy s těstem a necháme péct 30 ? 40 minut, až budou okraje zlaté a krémová výplň ztuhne.
REKLAMA

Přidat komentář