Nejdříve připravíme máslové těsto:
Máslo vyndáme z ledničky nejméně 30min před přípravou a rozkrájíme na malé kousky. Do mísy nasypeme mouýu, uprostřed utvoříme dolík, přidáme sůl a cukr, pak kousky másla. Všechny přísady rychle spojíme rukou dohromady na drolící se směs. Postupně pak přidáme studenou vodu nebo mléko a rychle těsto zpracováváme na hladkou a nelepící směs, ze které jednoduše utvoříme kouli, zabalíme do potravinářské folie a necháme odpočinout v ledničce nejméně na 2 hodiny. Těsto poté jednoduše stlačíme rukou na placku, nehněteme!, lehce rozválíme válečkem do kruhu tlustého asi 3 až 4 mm, který opatrně vložíme do máslem vysypané nízké koláčové formy s vlnitým krajem. Lehce těsto přitlačíme konečky prstů na dně formy i po stranách a přebývající těsto po okrajích odstraníme.
Z citronů nastrouháme kůru (pokud používáme chemicky ošetřené citrony, doporučujeme použít koupenou citronovou kůru), rozdělíme na půlky a vymačkáme šťávu v odš´tavňovači. Máslo necháme rozpustit na mírném ohni. Vajíčka v míse smícháme s cukrem a prudce vymícháme do bělavé pěny. Přimícháme moučku rozpuštěnou v troše vody, rozpuštěné máslo, citronovou kůru i šťávu a vše dobře zamícháme. Tekutý krém nalijeme do připravené formy s těstem a necháme péct 30 ? 40 minut, až budou okraje zlaté a krémová výplň ztuhne.
Suroviny
Porce
4
Suroviny
Porce
4