Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Hovězí na meruňkách

Popis receptu: 
Originální indický recept sice počátá s jehněčím případně kuřecím masem, ale vepřové nebo hovězí se také skvěle hodí. Tento recept je inspirovaný knihou 50 Great Curries of India od Camellie Panjabi, kterou vřele doporučuji všem, kdo se zajímají o indickou kuchyni a chtějí si doma připravit opravdu výborná autentická jídla.
Autor: Terezie Kouřilová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    700 - 800 g hovězího/vepřového/jehněčího/kuřecího masa + kost 100g sušených meruněk 2 cibule (drobně nakrájené) 2 rajčata (nadrobno nasekaná) - lze použít i konzervovaná 1 cm zázvoru (drobně nasekaný) 2 stroužky česneku (prolisované nebo drobně nasekané) 7,5 cm skořice 6 zelených kardamomů 1 lžička čili 1/2 lžičky mletého římského kmínu 3/4 lžičky garam masaly 1/4 lžičky mletého černého pepře 1 lžička viného octa 1 lžička cukru sůl olej

Příprava jídla

Sušené meruňky namočíme na 3 hodiny do vody (v případě potřeby vypeckujeme). Na oleji dozlatova osmažíme nadrobno nasekanou cibulku (trvá to asi 12 minut). Přidáme česnek a zázvor a smažíme 3 minuty. Přidáme clou skořici a kardamomy a smažíme ještě 1 minutu. Přidáme čili a mletý římský kmín a dobře promícháme. Přidáme rajčata, dobře promícháme a dusíme 5 minut. Přidáme maso pokrájené na kostky (v případě kuřete jsou nejlepší celé paličky), garam masalu a pepř. Dobře promícháme s omáčkou a 5 minut za stálého míchání smažíme. Osolíme, přidáme asi 200ml vody a kost (není nezbytná, ale dodá jídlu lepší chuť). Pomalu na mírném plameni dusíme doud není maso měkké. V případě potřeby doplníme vodu, ale opatrně, omáčka na konci musí být opravdu hustá a dobře obalovat maso. Až je maso měkké, přidáme lžičku octa a cukru, scezené meruňky a společně povaříme ještě 10 minut. Podáváme nejlépe s rýží basmati. Ještě poznámka: U indických jídel je opravdu potřeba dodržet postup a dobu smažení, protože teprve při kontaktu s horkým olejem se chuť koření správně rozvíjí. Proto je třeba dobře míchat a dbát, aby se nic nepřipálilo. Výsledek ovšem stojí za to :-)
REKLAMA

Přidat komentář