Den předem si uvaříme salko. Neotevřenou konzervu vložíme do vody, přivedeme k varu a vaříme 2 hodiny. Konzerva musí být stále ponořená a občas ji otočíme. Hluboký plech vyložíme včetně okrajů pečícím papírem. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme nahrubo. Z jablek vymačkáme šťávu a smícháme je s vanilkovým cukrem, rozinkami a ořechy. Připravená jablka vezmeme a napěchujeme je po celém dně plechu. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Troubu předehřejeme na 180 °C. Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosejeme. Vanilkový lusk rozpůlíme, tupou stranou nože z něj vyškrábeme střed se semínky a ten přidáme ke žloutkům. Žloutky vyšleháme spolu s cukrem a vanilkou do pěny. Do pěny postupně zašleháme po kapkách vroucí vodu. Důležité je přilévat vodu pomalu, jinak se pěna srazí. Pak vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehkým překládáním jej vpracujeme do těsta. Těsto rovnoměrně nalijeme na jablka v plechu. Plech vložíme do trouby a pečeme zhruba 25 minut. Zatím si připravíme krém. Máslo necháme změknout. Zkaramelizované salko vyndáme z plechovky do mísy, přidáme máslo a vše vyšleháme. Nejlepší je vyšlehat krém ručně metlou. Upečený vanilkový piškot necháme vychladnout. Připravíme si servírovací tác a piškot na něj překlopíme. Pak z něj opatrně a pomalu odstraníme pečící papír. Nejdříve z okrajů a pak z celého piškotu. Jablečnou vrstvu potřeme karamelovým krémem. Rozpustíme si čokoládu se ztuženým tukem a vlažnou polevu ozdobíme krémovou vrstvu piškotu. Vanilkový piškot necháme ztuhnout.
Suroviny
Porce
10
Suroviny
Porce
10