1. Hrách přebereme a propláchneme a namočíme jej do 800 ml vody přibližně na 10 hodin, nejlépe přes noc. Cibuli oloupeme a napíchneme do ní hřebíček. Celou cibuli, telecí kost a bobkový list přidáme k namočenému hrachu a ve stejné vodě, v níž byl namočen hrách, vše přivedeme k varu. Zvolna vaříme asi 90 minut na mírném ohni. Očistíme a omyjeme pórek, mrkev a řapíkatý celer. Vše nakrájíme na tenké plátky a zhruba 30min před koncem doby varu přidáme k hrachu.
2. Telecí kost, cibuli s hřebíčkem a bobkový list vyjmeme z polévky. Hrachovou polévku osolíme, opepříme a ochutíme bylinkami- sušenou majoránkou, tymiánem, bazalkou a rozmarýnem. Z toastového chleba odkrojíme kůrky a střídu nakrájíme na kostičky.
3. V pánvi rozehřejeme olej a kostičky chleba na něm dokřupava opečeme. Do polévky zamícháme smetanu, rozdělíme ji do 4 misek, posypeme osmaženým chlebem a nakrájenou bazalkou.
Suroviny
Porce
4
Suroviny
Porce
4