
Uživatelský
recept
recept
Telecí řízek s lehkým bramborovým salátem
Popis receptu:
Recept, který jsem zkoušel a převzal z HN
Autor: Tomáš Klima
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Ingredience
-
4 plátky z telecí kýty (asi 200 g každý)
600 g jarních brambor ve slupce
20 g hořčice
20 g kaparů
40 g nakládané okurky
1 cibule šalotka
2 vejce
hladká mouka a strouhanka na obalení
200 g přepuštěného másla
20 cl extra panenského olivového oleje
8 cl červeného vinného octa
20 g petrželky
sůl
nahrubo mletý pepř
Příprava jídla
Brambory na salát uvaříme den dopředu. Vychladlé a odleželé je pokrájíme na kolečka. Kapary, šalotku, okurku a petržel nasekáme na hrubo a přidáme k bramborám. Dochutíme hořčicí, octem, olivovým olejem, solí a čerstvě namletým černým pepřem. Vše zlehka promícháme a dáme vychladit.
Přepuštěné máslo vyrobíme z toho klasického tím, že z něj necháme odpařit vodu. Máslo vložíme do tlustostěnné pánve či kastrolu a na mírném plameni necháme bez míchání zvolna rozpustit. Z povrchu sbíráme pěnu, dokud se nepřestane tvořit a v nádobě nezbude jen zlatavě zbarvená tekutina. Celý proces netrvá v případě půl kilogramu másla déle než deset minut.
Plátek masa rozklepeme asi na čtyřmilimetrovou výšku, obalíme v mouce, vejci a strouhance. Na přepuštěném másle pomalu smažíme dozlatova.
Přidat komentář