
Uživatelský
recept
recept
Křehký koláč s brusinkami
Popis receptu:
Specialita babičky
Autor: Markéta Kučerová
Počet porcí: 10
Doba přípravy: Do hodiny
Ingredience
-
250 g hladké mouky 1/2 skleničky brusinek
100 g cukru 1 bílek
200 g másla
100 g strouhaných mandlí nebo lískových o.
3 žloutky
1 roztlučený hřebíček
třoška mlétév skořice
Příprava jídla
1.Všechny suroviny(kromě brusinek a bílků) zpracujeme na pomoučeném vále v hladké těsto, které dáme do lednice na 1 hodinu vychladit.
2. Vychlazené těsto dáme na vál a rozdělíme na třetiny.1 třetinu dáme stranou a ze zbytku vyválíme placku a opatrně ji přeneseme do vymazané dortové formy.
3. Těsto poklademe brusinkovým kompotem. Ze zbylé třetiny těsta vyválíme dlouhé tenké válečky, ze kterých vytvoříme okraj koláče a mřížky.
4. Brusinkový koláč nakonec potřeme bílkem a dáme do trouby. Pečeme asi 170 stupňů 30 minut, dokud nezrůžoví .Podáváme ozdobené sladkou šlehačkou.
Přidat komentář