1. Houby vložte do kastrůlku a zalijte asi půllitrem vody, chvíli povařte. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a dozlatova na něm opražte nejprve cibuli a pak přidejte mouku; trvá to asi čtyři minuty. Pak jíšku postupně zalijte zhruba litrem a půl studené vody. Důkladně promíchejte, přidejte brambory a zeleninu. Přilijte houby i s vývarem a přiveďte k varu.
2. Jakmile jsou brambory a zelenina měkké (je to otázka deseti, maximálně patnácti minut), polévku podle chuti dosolte, opepřete, přidejte majoránku, prolisovaný česnek a nakonec do bramboračky přes vidličku rozklepněte vejce. Nechte ještě trošku povařit.
Tajemství bramboračky
• Sušené houby – mají koncentrovanější chuť a vůni než čerstvé nebo mražené. Jejich povařením navíc získáte fantastický vývar, který dodá polévce barvu.
• Zelenina – mrkev, celer a petržel nesmí chybět. Můžete přidat jakoukoli zeleninu ze zahrádky.
• Jíška – musí mít zlatou barvu. Zásadně ji zalévejte studenou vodou, zabráníte vzniku žmolků.Pokud nechcete zahušťovat moukou. Lze do polévky přidat více zeleniny a brambor, ty nazávěr vaření vyjmout, rozmixovat a znovu vrátit do polévky. Tím se polévka krásně zahustí.
Suroviny
Porce
4
Suroviny
Porce
4