
Uživatelský
recept
recept
Meruňkový (nebo broskvový) džem se zázvorem
Popis receptu:
Zázvor dá meruňkovému džemu lehkou pikantní příchuť, která nemá chybu!
Zcela stejný postup lze použít i na broskve!!!
Autor: Špůrová Kateřina
Počet porcí: 3
Doba přípravy: Do hodiny
Ingredience
-
1kg vypeckovaných meruněk nebo vypeckovaných a oloupaných broskví, 350g cukru krupice, 1balíček Gelfixu 3:1, 1 lžička kyseliny citronové (na broskve až 2 lžičky), kousek strouhanéo zázvoru (podle tloušťky kořenu asi 2-3 cm, nastrouhaného by měla být jedna polévková lžíce).
Příprava jídla
Vypeckované a očištěné meruňky nebo vypeckované a oloupané broskve nakrájíme na menší kousky a přívedeme k varu.
Nastrouháme očištěný zázvor, přidáme do ovoce a zamícháme.
Do ovoce vsypeme Gelfix smíchaný se dvěmi lžícemi cukru a minutu povaříme.
Pak vsypeme zbytek cukru, přivedeme k varu a vaříme 5 minut.
Do hmoty ponoříme ponorný mixer a ovoce částečně rozmixujeme, tak aby v džemu zůstaly jen drobné kousky a nebo necháme kousky tak, jak jsou.
Broskve se nerozvaří tak, jako meruňky, takže buď můžeme nechat kousky, a nebo zcela rozmixovat.
Vyzkoušíme želírování - kápneme na talířek malou lžičku džemu a pokud netuhne, přidáme lžičku kyseliny citronové.
U broskví, které želírují pomaleji, je lepší talířek vložit na chvilku do lednice nebo do mrazáku.
Pokud by se nám džem zdál řídký, přidáme ještě druhou lžičku kyseliny citronové.
Hrnec odstavíme a horký plníme do skleniček (toto množství je na 3 sklenice 370ml) které po naplnění postavíme na víčko, alespoň na 15 minut.
Broskve po otočení necháme 5 dní stát, aniž bychom s nimi hýbali, želírovací proces trvá delší čas.
Přidat komentář