0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Meruňkový (nebo broskvový) džem se zázvorem

Meruňkový (nebo broskvový) džem se zázvorem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny

Suroviny

1kg vypeckovaných meruněk nebo vypeckovaných a oloupaných broskví, 350g cukru krupice, 1balíček Gelfixu 3:1, 1 lžička kyseliny citronové (na broskve až 2 lžičky), kousek strouhanéo zázvoru (podle tloušťky kořenu asi 2-3 cm, nastrouhaného by měla být jedna polévková lžíce).
Vypeckované a očištěné meruňky nebo vypeckované a oloupané broskve nakrájíme na menší kousky a přívedeme k varu. Nastrouháme očištěný zázvor, přidáme do ovoce a zamícháme. Do ovoce vsypeme Gelfix smíchaný se dvěmi lžícemi cukru a minutu povaříme. Pak vsypeme zbytek cukru, přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Do hmoty ponoříme ponorný mixer a ovoce částečně rozmixujeme, tak aby v džemu zůstaly jen drobné kousky a nebo necháme kousky tak, jak jsou. Broskve se nerozvaří tak, jako meruňky, takže buď můžeme nechat kousky, a nebo zcela rozmixovat. Vyzkoušíme želírování - kápneme na talířek malou lžičku džemu a pokud netuhne, přidáme lžičku kyseliny citronové. U broskví, které želírují pomaleji, je lepší talířek vložit na chvilku do lednice nebo do mrazáku. Pokud by se nám džem zdál řídký, přidáme ještě druhou lžičku kyseliny citronové. Hrnec odstavíme a horký plníme do skleniček (toto množství je na 3 sklenice 370ml) které po naplnění postavíme na víčko, alespoň na 15 minut. Broskve po otočení necháme 5 dní stát, aniž bychom s nimi hýbali, želírovací proces trvá delší čas.
Autor: katrinka

Obchod Apetit