Nová registrace Zapomenuté heslo

< 60 min
0,0 (0x)
9. 7. 2014
Meruňkový (nebo broskvový) džem se zázvorem
Meruňkový (nebo broskvový) džem se zázvorem


< 60 min
0,0 (0x)

Vypeckované a očištěné meruňky nebo vypeckované a oloupané broskve nakrájíme na menší kousky a přívedeme k varu. Nastrouháme očištěný zázvor, přidáme do ovoce a zamícháme. Do ovoce vsypeme Gelfix smíchaný se dvěmi lžícemi cukru a minutu povaříme. Pak vsypeme zbytek cukru, přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Do hmoty ponoříme ponorný mixer a ovoce částečně rozmixujeme, tak aby v džemu zůstaly jen drobné kousky a nebo necháme kousky tak, jak jsou. Broskve se nerozvaří tak, jako meruňky, takže buď můžeme nechat kousky, a nebo zcela rozmixovat. Vyzkoušíme želírování - kápneme na talířek malou lžičku džemu a pokud netuhne, přidáme lžičku kyseliny citronové. U broskví, které želírují pomaleji, je lepší talířek vložit na chvilku do lednice nebo do mrazáku. Pokud by se nám džem zdál řídký, přidáme ještě druhou lžičku kyseliny citronové. Hrnec odstavíme a horký plníme do skleniček (toto množství je na 3 sklenice 370ml) které po naplnění postavíme na víčko, alespoň na 15 minut. Broskve po otočení necháme 5 dní stát, aniž bychom s nimi hýbali, želírovací proces trvá delší čas.


Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Porce

3

Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Porce

3

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu