Meruňky umyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na drobné kousky, vložíme do hrnce a přivedeme zvolna k varu. Přidáme Gelfix rozmíchaný se 2 lžícemi cukru a dobře 1 minutu provaříme. Pak přidáme oba druhy cukru (pokud je muscovado v hrudkách, v mikrotenovém sáčku je rozdrtíme válečkem) a vařime dalších alespoň 5 minut.
Ověříme si, jestli džem želíruje (kápneme kapku na studený talířek - měla by po chvíli ztuhnout). Pokud je džem příliš řídký, přidáme lžičku kyseliny citronové, promícháme, znovu prohřejeme, a plníme do sklenic (toto množství je na 3 sklenice 370ml), které postavíme na alespoň 15 minut dnem vzhůru.
Džem je výrazně tmavší než klasický meruňkový a je úžasně dobrý a voňavý :-)
V tomto případě doporučuji nemixovat ani trochu.