I bez pytlíku strouhanky z obchodu můžete usmažit skvělé řízky. Udělejte si čerstvou domácí strouhanku, která při smažení nenasákne tolik tuku. Nejlepší je ochucená parmazánem a bylinkami. Skvělá je petrželka a tymián. Čerstvé strouhanky připravte alespoň dvojnásobnou várku a část zamrazte. Skladujte ji ve vzduchotěsné mrazuvzdorné nádobě. Po vyjmutí z mrazáku strouhanka povolí už za dvě hodiny.
Strouhanka z čerstvého bílého chleba má spoustu použití. Můžete ji opražit a posypat s ní těstoviny (na chudém italském venkově dříve nahrazovala parmazán. Vyzkoušejte třeba macaroni s rajčátky.). Udělejte z ní křupavou vrchní vrstvu zapékaných pokrmů, jako jsou těstoviny, ryby, plátky cibule či plněné lilky, cukety a žampiony. A samozřejmě nemůžeme zapomenout na úplnou klasiku: obalované řízky.