Bramborové placky oblíbené v kuchyni západního Slovenska a jižní Moravy jsme tentokrát osvěžili jarními ingrediencemi, se kterými se skvěle doplňují. Vychutnejte si jemné lokše potřené májovou brynzou smíchanou se zakysanou smatanou a posypané křupavou slaninou a jarní cibulkou.
Suroviny
Postup
Brambory uvařte ve slupce v hrnci s osolenou vodou doměkka, sceďte a nechte zcela vychladnout (tento krok můžete udělat den předem).
Mezitím anglickou slaninu nakrájejte na drobné kostičky a opečte ji v pánvi, aby se z ní vyškvařil tuk. V misce promíchejte májovou brynzu se zakysanou smetanou dohladka. Jarní cibulku nakrájejte šikmo na tenká kolečka.
Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno do mísy. Přidejte špetku soli a 100 g mouky a rukama vypracujte hladké těsto – podle potřeby přidejte další mouku, těsto by mělo být kompaktní, ale měkké. Rozdělte jej na 8 stejných dílů a na pomoučněné pracovní ploše je rozválejte na tenké placky.
Placky opékejte nasucho na rozehřáté pánvi z obou stran dozlatova, když se začnou vzdouvat, je čas je obrátit. Opečené lokše pomažte mašlovačkou vypečeným tukem z anglické slaniny a skládejte na sebe.
Lokše servírujte potřené brynzovou směsí, s anglickou slaninou, jarní cibulkou a posypané pažitkou a čerstvě mletým pepřem.