Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hitem letošního léta jsou růžová vína

AD
Hitem letošního léta jsou růžová vína
sdílet:

Kdo by si dnes dokázal představit ideální letní pohodu bez svěžího růžového vína? Růžovky se staly srdeční záležitostí Čechů, a tak není divu, že jejich spotřeba a produkce rok od roku roste. Loni naši vinaři vyrobili přes 5 milionů litrů a s tím je i jejich nabídka širší a pestřejší. Kromě ideální geografické polohy naší země můžeme poděkovat i šikovnosti našich vinařů, že se můžeme těšit z lahodných růžových vín, které nás zaujmou na první pohled a po ochutnání už nesáhneme po jiném. V letošním rozmarném létě si je zamilujete i vy!

Jak pít růžové víno?

Možná jste nevěděli, že růžová vína nepatří k těm, která byste měli archivovat. Je totiž ideální je pít mladá, což znamená výběr z aktuálního nebo předešlého ročníku. Růžové víno by vás mělo oslnit svou svěžestí a lehkostí, která se právě s delší archivací vytrácí. Tu správnou chuť podtrhne teplota vychlazení, která by měla být mezi 8 - 12 °C. Vyhýbat se nemusíte ani podávání na led nebo koktejlům. Rosé je ideální na party, pikniky a samozřejmě nesmí chybět u tolik oblíbeného letního

Všechny tóny růžové

Typické odrůdy moravských a českých růžových vín jsou Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Odstín vína záleží vždy na odrůdě a vyzrálosti hroznů, tudíž si můžeme vybírat z barev od světle narůžovělé až po intenzivní růžovou. Víno vás oslní svou příjemně ovocnou a květinovou vůní s širokou škálou podtónů. Chuť ladí s vůní, jež bývá doplněna buď o svěží kyselinku nebo příjemný zbytkový cukr.

Výběr správné sklenice podtrhne chuť

Každý typ vína by měl být podáván v odpovídajícím tvaru sklenice. Vždy by to měl být ale takový, jenž optimálně rozvine všechny kvality daného vína. Na rosé skláři vytvořili speciální sklenici ve tvaru otevřeného tulipánu, který zvýrazní vůni a chuť vína. Jestliže doma zrovna tento typ sklenice nemáte, můžete ho podávat v těch, které jsou určené na bílé víno.

A jak vlastně rosé vzniká?

Někteří šprýmaři se domnívají, že růžové víno vzniká slitím červeného a bílého vína. To je ale omyl! Milovníci vína moc dobře vědí, že se růžové víno vyrábí z odrůd modrých hroznů. Ty se stejně jako při výrobě červeného vína namelou a nechají naležet spolu s moštem, do kterého se zatím uvolňuje barvivo ze slupek. Na rozdíl od červeného vína se růžové stočí už po několika hodinách, a tak není výsledek sytě červený, ale růžový. S nadsázkou lze říci, že růžové začíná svůj život jako červené, ale pak jej dále žije jako víno bílé.

A odkud je to nejlepší růžové?

Bez velké nadsázky můžeme říci, že u nás. Například Cabernet Moravia Rosé, pozdní sběr 2015 z vinařství Horák bylo letos na jaře vyhlášeno nejlepším růžovým vínem prestižní pařížské soutěže Vinalies Internationales a řada našich dalších vín bodovala na specializované soutěži růžových Le Mondial du Rosé.

logo moravské vína

Více informací o moravských a českých růžových vínech naleznete na www.vinazmoravy.cz

Autor: kojzarova.m

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč