Kulinářský publicista Eugen Štumpf objasňuje, co je to clotted cream. My přidáváme recept, jak si britskou specialitu snadno připravit doma.
Původně jde o rukodělný produkt devonských a cornwallských farmářů. Když se na povrchu čerstvého plnotučného kravského mléka usadila vrstva smetany, prohřívali vše v horké vodní lázni a smetanový škraloup sebrali sběračkou. Dnes se vyrábí průmyslově přímo z čerstvé smetany. Ta se pak zahřívá a zahušťuje zhruba jednu hodinu v ploché nádobě ve vodní či v parní lázni.
Pak se nechá 12 hodin zvolna chladnout. Minimální obsah tuku je 55 %, většinou však 64 %. Od roku 1998 nese název Cornish clotted cream a získal ochrannou známku původu – PDO (Protected Designation of Origin). Označení zaručuje, že jde o certifikovaný výrobek, který se smí vyrábět pouze ve vymezené oblasti, a to podle přesně stanovených metod a receptur. Š
etrným záhřevem si smetana zachová svěží, libou vůni a mandlovou příchuť. Je nažloutlá, protože tráva na tamních pastvinách má vysoký obsah karotenu. Clotted cream prodávaný u nás na www.robertson.cz má spotřební lhůtu až tři měsíce. Lze ho nahradit mascarpone, případně do něj zamíchat šlehanou smetanu.
Obdobu smetanového krému si můžete podle našeho receptu snadno udělat doma v troubě a připravit z něj neodolatelný pohár s ostružinami (recept) nebo vdolečky plněné krémem (recept).