0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Otázka & odpověď: clotted cream

clotted cream
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Kulinářský publicista Eugen Štumpf objasňuje, co je to clotted cream. My přidáváme recept, jak si britskou specialitu snadno připravit doma.

Původně jde o rukodělný produkt devonských a cornwallských farmářů. Když se na povrchu čerstvého plnotučného kravského mléka usadila vrstva smetany, prohřívali vše v horké vodní lázni a smetanový škraloup sebrali sběračkou. Dnes se vyrábí průmyslově přímo z čerstvé smetany. Ta se pak zahřívá a zahušťuje zhruba jednu hodinu v ploché nádobě ve vodní či v parní lázni.

Pak se nechá 12 hodin zvolna chladnout. Minimální obsah tuku je 55 %, většinou však 64 %. Od roku 1998 nese název Cornish clotted cream a získal ochrannou známku původu – PDO (Protected Designation of Origin). Označení zaručuje, že jde o certifikovaný výrobek, který se smí vyrábět pouze ve vymezené oblasti, a to podle přesně stanovených metod a receptur. Š

etrným záhřevem si smetana zachová svěží, libou vůni a mandlovou příchuť. Je nažloutlá, protože tráva na tamních pastvinách má vysoký obsah karotenu. Clotted cream prodávaný u nás na www.robertson.cz má spotřební lhůtu až tři měsíce. Lze ho nahradit mascarpone, případně do něj zamíchat šlehanou smetanu.

Obdobu smetanového krému si můžete podle našeho receptu snadno udělat doma v troubě a připravit z něj neodolatelný pohár s ostružinami (recept) nebo vdolečky plněné krémem (recept).

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit