Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Kedlubny nasladko s petrželkovými noky

Popis receptu: 
Autor: Patrik Michl
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí:
Doba přípravy:

Ingredience

    Rozpis ingrediencí pro 2 osoby:
    Kedlubny:
    2 středně velké kedlubny (nejlépe samozřejmě ze zahrádky)
    malá špetka soli (nejlépe mořské)
    1 hrnek vody
    snítka libečku (nemusí být)
    Jíška:
    2 lžíce pravého (jihočeského) másla
    2 lžíce polohrubé mouky
    Karamel:
    5 lžic vody
    hrst krupicového cukru
    Noky:
    160 g krupice
    375 ml mléka
    1 vejce
    špetka soli
    lžička másla
    hrst hladkolisté petrželky (nebo kudrnky, ale hladkolistá je aromatičtější)

Příprava jídla

Kedlubny oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky nebo nastrouháme na plátkovači struhadla. Pěkné, mladé lístky nevyhazujeme, ale dáme stranou. Kedlubny vložíme do středně velkého hrnce a podlijeme vodou. Zakryjeme a dusíme se špetkou (ale opravdu jen špetkou) soli asi 20 minut. Poté hrnec stáhneme z ohně a oddělíme asi 1/3 kedluben do vyšší nádoby. Necháme trochu prochladnout, rozmixujeme a směs vlijeme do jiného středně velkého hrnce. Pak uděláme světlejší jíšku, kterou ještě horkou přidáme ke směsi, pořádně promícháme metlou, aby se jíška rozplynula, přidáme pokrájené lístky z kedlubny, případně pokrájenou snítku libečku a na mírném ohni necháme asi 10 minut provařit. Pokud je směs příliš hustá, podléváme vývarem z kedluben. Mezitím si připravíme karamel. Do malého kastrůlku nalijeme vodu, přidáme hrst cukru a opět na mírném plameni za stálého míchání necháme lehce zhnědnout, ale začátečníci pozor, hranice hnědého odstínu se snadno zvrhne v připáleninu! Karamel vmícháme do směsi, za občasného míchání necháme přijít k varu a nakonec vmícháme zbytek plátků kedluben, které už jen necháme prohřát. Stejně lze uvařit i kapustu.
Tip na lepší mytí kastrůlku po karamelu: kastrůlek naplníme buď horkou, ale lépe vařící vodou a provaříme.
Noky:
Mléko přivedeme k varu, vmícháme prosátou krupici, mírně osolíme, přidáme máslo a velmi drobně pokrájenou petrželku. Za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout, pak vmícháme rozšlehané vejce a z těsta vykrajujeme pomocí dvou lžiček namáčených v horké vodě nočky, které zaváříme (všechny naráz) do vařící osolené vody. Vaříme je nezakryté asi 5 minut. Když vyplavou, jsou hotové. Pokud je na nás nočků moc, oddělíme část ještě syrových stranou, poskládáme je tak, aby se nedotýkaly, na pomoučený tácek a dáme zamrazit. Když jsou tuhé, nasypeme je do mikrotenového sáčku, a definitivně dáme k ledu. Důvod je ten, že z nich nevznikne slepená hrouda a především – budou se hodit napříště. Třeba jako zavářka do polévky, k sýrovým omáčkám nebo pro zapečení. Ale to už je zase jiná pohádka :)

Nad tímhle receptem si určitě většina jedlíků řekne, že z kombinace brukvovité zeleniny a cukru může vzniknout jedině pořádný „blevajs“. Ale tak to vůbec není, a kdo nezkusí, ten neuvěří. Má babička jako přílohu dělala houskové knedlíky. Já ale nevařím „blbouny“ ráda, a tak raději připravuji krupicové noky s petrželkou.
REKLAMA

Přidat komentář