Domácí bulky pozvednou burger na úplně novou úroveň. Měly by být nadýchané, kypré a vláčné. Pevné tak, aby udržely všechnu nezbytnou oblohu, ale zároveň měkké jako peřinka. Pokud se pustíte do pečení, připravte jich více a zbylé kusy můžete uchovat v mrazáku. Před podáváním je vyndejte a krátce prohřejte v troubě rozpálené na 180 °C.
Suroviny
Postup
Do mísy vsypte mouku, udělejte do ní důlek a nalijte do něj mléko a nasypte droždí. Nechte v teple, až se na vršku mouky objeví pěnovitý kvásek.
Začněte hníst těsto buď vařečkou, nebo na nízkou rychlost hnětacím hákem v robotu. Přidejte sůl, vejce, strouhané brambory a máslo, postupně podle potřeby přilévejte vodu, až vznikne hladké a elastické těsto.
Přikryjte a nechte vykynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
Vyklopte těsto z mísy a ručně krátce prohněťte. Pak rozdělte na 12 kousků stejné váhy (cca 80 g) a vytvarujte bulky. Lehce je zploštěte, aby nenarostly příliš do výšky.
Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte znovu nakynout do dvojnásobného objemu.
Předehřejte troubu na 200 °C. Bulky potřete vejcem, posypte sezamem či mákem a pečte asi 15–20 minut dozlatova.