Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Bramborový salát dědečka Svobody

Popis receptu: 
Autor: Roxana Zahradníková
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí:
Doba přípravy:

Ingredience

    1 kg salátových brambor, nejlépe tzv. rohlíčků
    2 menší petržele/pastináky
    1/4 celeru
    2–3 větší mrkve
    1 větší cibule
    2–3 sladkokyselé okurky (nejlépe znojemské)
    2 lžičky kaparů
    5 lžic rostlinného oleje
    5 lžic hořčice
    cca 200 g majonézy české receptury
    cukr, ocet, sůl, pepř

Příprava jídla

Každé Vánoce chválí návštěvy bramborový salát, který se mně jeví jako zcela obyčejný, ale mým hostům se zdá jiný a zvláštní. Níže se tedy dělím o recept.
Postup: Brambory vaříme ve slupce asi 15 minut – doba vaření záleží na velikosti brambor, čím menší brambora, tím méně času stačí, proto vybereme brambory pokud možno stejné velikosti. Mezitím nakrájíme na drobné kostičky kořenovou zeleninu, dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme cca 10 minut – pozor, aby se nerozvařila.
Uvařené brambory oloupeme a také nakrájíme na drobné kostičky a vložíme do mísy. Z uvařené zeleniny slijeme přes síto vodu do hrnce, zeleninu přisypeme k bramborám. Část vody odlijeme do hrnku, přidáme 3 lžíce cukru, rozmícháme, přidáme cca 3 lžíce octa a hořčici a smícháme na zálivku. Rozkrájíme cibuli, okurky, kapary a přidáme k surovinám. Přidáme olej a zálivku, vmícháme do hmoty. Nakonec, když je „surový“ salát vychladlý, přidáme majonézu a podle chuti dosolíme, případně připepříme. Necháme do druhého dne odležet v chladu.
P. S. Zbylým zeleninovým vývarem můžeme doplnit polévku.
REKLAMA

Přidat komentář