1. Do hrnku dejte mléko, lžíci cukru rozdrobte droždí a zaprašte moukou. Nechte v teple vzejít.
2. Do mísy prosijte mouku, vlijte do ní vzešlé droždí, vejce a rozpuštěné máslo. Osolte a vypracujte poměrně tuhé těsto. Poprašte ho moukou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.
3. Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučněnou pracovní plochu a uhněťte z něj silnější váleček. Z toho pak ukrajujte jednotlivé dílky, každý roztlačte v dlani a zabalte do něj asi dvě lžičky borůvek nebo jiného ovoce. Takto připravené knedlíky přikryjte utěrkou a na pomoučněné pracovní ploše nechte asi čtvrt hodiny kynout.
4. Knedlíky vložte do osolené vroucí vody. Přesná doba záleží na jejich velikosti. Cca 5 minut z každé strany.
5. Vyjměte knedlíky a každý ihned několikrát propíchněte vidličkou, aby vyšla pára. Podávejte posypané tvarohem s cukrem, případně přelité rozpuštěným máslem.
Suroviny
Porce
4
Suroviny
Porce
4