Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Trifle

Popis receptu: 
Tradiční anglický vánoční dezert...
Autor: Lucie Vránová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Do 30 minut

Ingredience

    110 g (1 hrnek) plátků mandlí, 225 g másla (1 hrnek) pokojové teploty, + víc na vymaštění, 380 g plohrubé mouky (3 1/4 hrnku), + víc na vysypání , 4 lžíce (1/4 hrnku) kukuřičného škrobu, 4 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička soli, 440 g jemného krystalového cukru (2 hrnky), 400 ml mléka (1 2/3 hrnku), 2 1/2 lžičky vanilkového extraktu, nebo 2 vanilkové cukry, 6 velkých bílků, citronová šťáva na vytření mísy, Hrušky v muškátovém víně Custard

Příprava jídla

Příprava: předehřát troubu na 180°C. Rozložit mandle v jedné vrstvě na plech a opražit je tak dlouho, až začnou vonět (pozor, ke konci to jde rychle), asi 10 minut. Sem tam plechem zatřepat. Přendat na talíř a dát stranou. Vymastit 3 formy 20 x 20 cm, nebo podobné a jejich dno vyložit pečícím papírem. Znovu vymastit a vysypat moukou. Dát stranou. Na kus papíru prosít mouku se solí, práškem do pečiva a škrobem. Našlehat máslo a postupně přidávat cukr. Šlehat tak dlouho, až je směs světlá a lehká. Potom postupně a střídavě přidávat směs mouky a mléka (konečné přidání je mouka). Zamíchat dovnitř vanilkový extrakt. Vytřít čistou mísu citronem a našlehat v ni bílky do pevných, ale ne suchých kopečků. Lehce je po třech přidáních vložit do těsta. Těsto rozdělit do připravených forem a péct je tak dlouho, až zapíchnutá špejle do středu je po vylmutí čistá, asi 25 - 30 minut. Formy přendat na mřížku a nechat je 10 munut stát. Potom je vyklopit na mřížku a nechat je úplně vystydnout. Uschovat 4 nejhezčí poloviny hrušek na ozdobu. Zbytek nakrájet na 1/4. Na prudkém ohni zredukovat tekutinu z hrušek na sirup. Odstavit a nechat úplně vychladnout. Odříznout ¨kůrku¨z upečeného těsta a zahodit ji, nebo použít na něco jiného. Těsto potom nakrájet na 4 X 7 cm obdélníčky. Do velké skleněné mísy na dno rozložit polovinu obdélníčků tak, aby bílá. ukrojené strana byla na stěně skleněné mísy. Dobře těsto smáčknout na pevnou vrstvu na dně. Potřít tekutinou z hrušek. Na to rozložit polovinu hrušek a na ně polovinu Custard. Posypat polovinou mandlí. Opakovat postup vrstvení. Nahoru rozložit zbytek upečeného těsta, jemně vše smáčknout dolů, aby se uvolnily bublinky a také, aby se vyrovnal povrch. Povrch potřít 1/3 hrnku tekutiny z hrušek. Na tenké plátky nakrájet poloviny hrušek a rozložit je dokola do tvaru vějířů. Přikrýt pastickým filmem a dát do chladna na 2 - 3 hodiny, nebo do druhého dně. Před podáváním našlehat šlehačku a ozdobit povrch TRIFLE. Trifle se podává na individuálních talířcích. Porce se vykrojí velkou lžící a mohou se ozobit až na talířcích. DOBROU CHUŤ! TIP: Zbylé žloutky se použijí na Custard. Trifle lze připravit s jiným ovoce, jako jsou jahody, kiwi, jablka, borůvky atd.
REKLAMA

Přidat komentář