Příprava:
předehřát troubu na 180°C.
Rozložit mandle v jedné vrstvě na plech a opražit je tak dlouho, až začnou vonět (pozor, ke konci to jde rychle), asi 10 minut. Sem tam plechem zatřepat. Přendat na talíř a dát stranou.
Vymastit 3 formy 20 x 20 cm, nebo podobné a jejich dno vyložit pečícím papírem. Znovu vymastit a vysypat moukou. Dát stranou. Na kus papíru prosít mouku se solí, práškem do pečiva a škrobem.
Našlehat máslo a postupně přidávat cukr. Šlehat tak dlouho, až je směs světlá a lehká. Potom postupně a střídavě přidávat směs mouky a mléka (konečné přidání je mouka). Zamíchat dovnitř vanilkový extrakt.
Vytřít čistou mísu citronem a našlehat v ni bílky do pevných, ale ne suchých kopečků. Lehce je po třech přidáních vložit do těsta.
Těsto rozdělit do připravených forem a péct je tak dlouho, až zapíchnutá špejle do středu je po vylmutí čistá, asi 25 - 30 minut. Formy přendat na mřížku a nechat je 10 munut stát. Potom je vyklopit na mřížku a nechat je úplně vystydnout.
Uschovat 4 nejhezčí poloviny hrušek na ozdobu. Zbytek nakrájet na 1/4. Na prudkém ohni zredukovat tekutinu z hrušek na sirup. Odstavit a nechat úplně vychladnout.
Odříznout ¨kůrku¨z upečeného těsta a zahodit ji, nebo použít na něco jiného. Těsto potom nakrájet na 4 X 7 cm obdélníčky. Do velké skleněné mísy na dno rozložit polovinu obdélníčků tak, aby bílá. ukrojené strana byla na stěně skleněné mísy. Dobře těsto smáčknout na pevnou vrstvu na dně. Potřít tekutinou z hrušek. Na to rozložit polovinu hrušek a na ně polovinu Custard. Posypat polovinou mandlí. Opakovat postup vrstvení.
Nahoru rozložit zbytek upečeného těsta, jemně vše smáčknout dolů, aby se uvolnily bublinky a také, aby se vyrovnal povrch. Povrch potřít 1/3 hrnku tekutiny z hrušek. Na tenké plátky nakrájet poloviny hrušek a rozložit je dokola do tvaru vějířů. Přikrýt pastickým filmem a dát do chladna na 2 - 3 hodiny, nebo do druhého dně.
Před podáváním našlehat šlehačku a ozdobit povrch TRIFLE.
Trifle se podává na individuálních talířcích. Porce se vykrojí velkou lžící a mohou se ozobit až na talířcích.
DOBROU CHUŤ!
TIP: Zbylé žloutky se použijí na Custard. Trifle lze připravit s jiným ovoce, jako jsou jahody, kiwi, jablka, borůvky atd.
Suroviny
Porce
12
Suroviny
Porce
12