Dýni nakrájíme na kostky (oloupanou a bez semen), dáme do hrnce a zalijeme vodou, do které přidáme ocet. Množství závisí od množství dýně, ale stačí povrch zalít. Necháme přes noc stát. Ráno vylijeme vodu a opět zalijeme novou vodou s octem. Necháme stát do oběda. Potom slijeme. Dýni zalijeme čistou vodou, kterou již odměřujeme a to tak, aby dýně byla těsně zalitá.
Na 1 l vody přidáme 1/2 kg cukru, 1 vanilkový lusk, 1 celou skořici, na kolečka nakrájený citron a hřebíčky. Vše spolu vaříme, dokud dýně není sklovitá. Potom ji děrovanou naběračkou vybereme do sklenic a nálev necháme ještě 10 min povařit. Zalijeme nálevem, uzavřeme a ihned dáme do deky, až do úplného vychladnutí.
Doporučuji dávat do hrnce dýni tak, abyste při odměřování vody zalévali množstvím 0,5 l anebo 1 l. Dobře se potom přepočítává množství cukru.