Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Boloňské ragú

Popis receptu: 
Vyborný recept s vyváženou chutí
Autor: Helena Ryklová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    * 500 g mletého hovězího masa * 1 střední cibule * stejné množství celeru * stejné množství mrkve * 100 g anglické slaniny (nejlépe zasyrova uzené) * 100 ml vína (bílé i čevené je v pořádku) * 400 g loupaných rajčat Valfrutta * 500 ml rajčatového pyré Valfrutta * sůl a čerstvě namletý pepř * 5 lžic extra panenského olivového oleje * 4 lžíce rostlinného oleje * 500 g špaget

Příprava jídla

1. Cibuli, mrkev a celer oloupejte a nakrájejte nadrobno (můžete i nastrouhat). Slaninu rovněž pokrájejte na drobné kostičky. V pánvi s nepřilnavým povrchem nechte rozehřát olivový olej a zeleninu se slaninou na něm za občasného míchání osmahněte dozlatova. Asi po 5 minutách vlijte do pánve víno a promíchejte. Přiveďte k varu a nechte tekutinu odpařovat. Jakmile se víno odpaří, restujte ještě asi 3 minuty. Pak zeleninu odložte stranou. 2. Do stejné pánve vlijte rostlinný olej, nechte jej rozpálit a vložte do pánve mleté maso. Maso opékejte na prudkém ohni tak, aby se oddělilo na hrudky.Pustí-li vodu, restujte, dokud se nevypaří. Maso opepřete, přidejte k němu několik lžic rajčatového pyré a nechte 2 minuty karamelizovat. 3. Nakonec přidejte zeleninu, zbylé pyré a loupaná rajčata. Zmírněte plamen, osolte a pomalu vařte nejméně hodinu, ale klidně i dvě. Omáčka nesmí klokotat, ale jen mírně bublat. Pokud se vám zdá, že se trochu přichytává ke dnu, občas ji podlijte, ale jen nezbytným množstvím horké vody, 2 až 3 lžíce by měly stačit. Nezapomeňte, že omáčka se spíše opéká než vaří. Hotové ragú podávejte s čerstvě uvařenými špagetami „al dente“. Náš tip: Máte-li čerstvé oregano nebo tymián, můžete ho do omáčky přidat zároveň s rajčaty.
REKLAMA

Přidat komentář