Tento recept vznikl díky naší komunitě a našim čtenářům.
Pokud chcete vyzkoušet raději některý z otestovaných receptů se značkou Garance kvality, ať se líbí – vybíráme pro vás.
Suroviny
Na kynuté těsto: 1 kg hladké mouky, jedna kostka droždí, 2 žloutky, 100g cukru, jedna vanilka, citronová kůra, půlka Hery, 1 lžíce oleje, 1/2 l mléka. Maková nádivka 250g, bílek na potření a sekané lískové oříšky na posypání.
Těsto vypracujeme, rozdělíme na 5 nebo 6 bochánků( z pěti bochánků budou rohlíčky větší, ze šesti menší) a necháme na teplém místě hodinu kynout.Mezitím si připravíme makovou nádivku. Buď si koupíme hotovou, asi 250g a smícháme jen s vodou a necháme 20 minut stát. Nebo si můžeme spařit jemně namletý mák horkým mlékem, přidat 1/2 lžíce másla, trošku skořice a kakaa.Vykynutý bochánek rozválíme na placku 4 mm a rádýlkem nebo i nožem rozkrájíme na osminky. Naplníme nádivkou a od širšího kraje srolujeme do středu ke špičce a trochu stočíme do tvaru rohlíčku. Přendáme na vymaštěný plech, potřeme bílkem, posypeme sekanými ořechy a upečeme v mírně rozpálené troubě. Vychladlé ještě posypeme moučkovým cukrem.