Suroviny
170g celozrnné mouky BIO (žitná, špaldová..), 50g třtinového cukru BIO, 1/2 prášku do pečiva, 4 lžíce řepkového oleje, 1 celé vejce, 6 lžic mléka, špetka soli, pomrančová kůra BIO, vlašské ořechy, pekanové ořechy a piniové oříšky, borůvky či borůvkový kompot
Do mísy rozklepneme jedno celé vejce a postupně do něj metličkou všleháme olej s mlékem. V druhé míse smícháme prosátou mouku, cukr a prášek do pečiva, přidáme na kousky pokrájené ořechy a pomerančovou kůru, vmícháme vyšlehanou směs vejce, méka a oleje, vymícháme řidší těsto, které plníme do papírových košíčku, na závěr naplníme borůvkami nebo lze použít i kandované ovoce, zavařeninu... Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C ca 15-20 minut.
Pokud chcete muffinky udělat mírně kaloričtější, ale o to chutnější, polejte je čokoládovou polevou(rozehřátá čokoláda na vaření s máslem nad parou) nebo mléčně-karamelovou polevou (1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka "Salko" ponořte celou do hrnce s vodou a vařte neotevřené 2,5 hodiny na mírném plameni, pak plechovku vyjměte, nechte vychladit, otevřete a polévejte muffinky vynikajícím mléčným karamelem)