Nadívaná jarní kuřátka se švestkovou salsou

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Ejhle, tenhle recept byl tak chutný, že obrázek k němu někdo zbaštil.
Zkuste ho uvařit a budeme moc rádi, když se s námi o novou fotku podělíte.
sdílet:

Nadívaná jarní kuřátka se švestkovou salsou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu

Suroviny

• 2 malá kuřátka
• 1 lžíce posekaného estragonu, nebo 1 lžíčka sušeného
• 1 lžička limetkové nastrouhané kůry
• 4 lžíce másla (60g)
• 1 lžíce medu
• sůl a pepř

Nádivka:
• 1 lžíce oleje
• 4 lžíce pokrájené suché šunky, nebo pancetty (osobně jsem použila pršut krkovici)
• 2 jarní cibulky
• asi 6 hub (můžete přidat několik sušených lesních)
• 4 lžíce šlehačky
• 4 lžíce strouhanky (nebo podle potřeby)
• sůl a pepř podle chuti

Na Salsu:
• 4 lžíce aceto balsamico
• 2 lžíce medu
• 1/4 lžičky kayánského pepře, nebo podle chuti
• 4 blumy, nebo 8 švestek (i zavařené a slité) nakrájené na 2,5 cm kostky
• 250 ml posekané červené cibule
• 4 lžíce posekané máty, nebo meduňky
• 2 lžíce šťávy z limetky, nebo podle chuti
• sůl a pepř podle chuti
Předehřát troubu na 200 °C. Smíchat máslo, estragon, limetkovou kůru, med, sůl a pepř. Potřít tím kůži kuřátek. Připravíme nádivku: Rozehřát olej na pánvi, přidat Pancettu a smažit ji asi 2 minuty, až začíná být křupavá. Zamíchat tam jarní cibulky a smažit další 1 minutu, přidat houby, estragon a smažit, až houby pustí svou šťávu, asi za 5 minut. Zalít vše šlehačkou a přivést do varu. Vařit, až směs zhoustne. Odstavit a zamíchat tam strouhanku, ochutit solí, pepřem a ochutnat. Nechat vychladit. Rozdělit směs mezi kuřátka a nadít je. Pomocí kovové jehly zavřít otvor a založit křidélka za záda. Položit kuřátka na pekáč prsíčky nahoru a péct je asi 45-50 minut, nebo až je kůže křupavá a z masa vytéká po zapíchnutí kovové jehly čirá šťáva. V polovině pečení potřít kuřátka výpekem z pánve. Připravíme salsu: Předehřát troubu na 200°C. Smíchat balsamický ocet, med a kayánský pepř. Přivést do varu a vařit asi 2 minuty nebo až směs trochu zhoustne. Zamíchat ovoce do směsi, rozložit na plech a péct v troubě asi 20 minut do měkka. Sem tam promíchat. Vyjmout z trouby, smíchat s cibulí a limetkou. Ochutit solí, pepřem a posekanou meduňkou. Salsu podávat vedle drůbeže.

Obchod Apetit