1. Mouku prosijte se špetkou soli na vál a navrch nastrouhejte dobře vychlazený tuk. Pak postupně přilévejte pivo a zpracujte hladké, tvárné těsto. Možná nespotřebujete celé množství piva - každá mouka nasává jinak.
2. Těsto vyválejte na plát vysoký asi půl cm a přesunte na plech potažený pečícím papírem. Na těsto položte velký talíř nebo pokličku a rádýlkem nebo špičkou nože ho ořízněte tak, abyste získali pravidelný kulatý koláč o průměru asi 35cm.
3. Předehřejte troubu na 200°, horkovzdušnou na 180°. Jablka oloupejte, rozkrájejte na poloviny, zbavte jadřince a nakrájejte na plátky. Pokapejte je citronovou štávou. Potom plátky stejnoměrně rozdělte na těsto - měly by sahat asi 2cm od okrajů. Okraje trochu zahněte směrem nahoru, aby z koláče neutekla ani kapka štávy. Na jablečnou nápln poházejte kousky másla a poprašte ji vanilkovým cukrem. Páj dejte do předehřáté trouby a pečte ho dozlatova (15-20min).
4. Prohřejte zavaženinu s alkoholem (nejlépe v mikrovlnce) a touto směsí potřete hotový koláč - získá tak krásný lesk. Páj doporučujeme podávat ještě teplý.