0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší jablečný koláč

Nejlepší jablečný koláč

Hodnocení receptu
5/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut

Suroviny

TĚSTO:
- 250g hl.mouky
- špetka soli
- 125g pokrmového tuku (např.Omega)
- 100-150ml světlého 10°piva
NÁPLŇ:
- 5 velkých jablek
- štáva z 1 citronu
- 25g másla
- 3 KL vanilkového cukru nebo 1 KL vanilkové esence
- 3 PL merunkové zavařeniny
- 2 PL aromatické pálenky či likéru (merunkovice, třešnovice, ...)

1. Mouku prosijte se špetkou soli na vál a navrch nastrouhejte dobře vychlazený tuk. Pak postupně přilévejte pivo a zpracujte hladké, tvárné těsto. Možná nespotřebujete celé množství piva - každá mouka nasává jinak. 2. Těsto vyválejte na plát vysoký asi půl cm a přesunte na plech potažený pečícím papírem. Na těsto položte velký talíř nebo pokličku a rádýlkem nebo špičkou nože ho ořízněte tak, abyste získali pravidelný kulatý koláč o průměru asi 35cm. 3. Předehřejte troubu na 200°, horkovzdušnou na 180°. Jablka oloupejte, rozkrájejte na poloviny, zbavte jadřince a nakrájejte na plátky. Pokapejte je citronovou štávou. Potom plátky stejnoměrně rozdělte na těsto - měly by sahat asi 2cm od okrajů. Okraje trochu zahněte směrem nahoru, aby z koláče neutekla ani kapka štávy. Na jablečnou nápln poházejte kousky másla a poprašte ji vanilkovým cukrem. Páj dejte do předehřáté trouby a pečte ho dozlatova (15-20min). 4. Prohřejte zavaženinu s alkoholem (nejlépe v mikrovlnce) a touto směsí potřete hotový koláč - získá tak krásný lesk. Páj doporučujeme podávat ještě teplý.
Autor: bouchbouch

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč