Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Nejlepší jablečný koláč

Popis receptu: 
dle Apetit 10/2006, str.81 - snadné - příprava 25min - pečení 15-20min - chlazení aspon 30min - nejlepší je s vanilkovou zmrzlinou - Andrejka říká, že chutná hlavně mužům
Autor: Jana Bouchalová
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do 30 minut

Ingredience

    TĚSTO: - 250g hl.mouky - špetka soli - 125g pokrmového tuku (např.Omega) - 100-150ml světlého 10°piva NÁPLŇ: - 5 velkých jablek - štáva z 1 citronu - 25g másla - 3 KL vanilkového cukru nebo 1 KL vanilkové esence - 3 PL merunkové zavařeniny - 2 PL aromatické pálenky či likéru (merunkovice, třešnovice, ...)

Příprava jídla

1. Mouku prosijte se špetkou soli na vál a navrch nastrouhejte dobře vychlazený tuk. Pak postupně přilévejte pivo a zpracujte hladké, tvárné těsto. Možná nespotřebujete celé množství piva - každá mouka nasává jinak. 2. Těsto vyválejte na plát vysoký asi půl cm a přesunte na plech potažený pečícím papírem. Na těsto položte velký talíř nebo pokličku a rádýlkem nebo špičkou nože ho ořízněte tak, abyste získali pravidelný kulatý koláč o průměru asi 35cm. 3. Předehřejte troubu na 200°, horkovzdušnou na 180°. Jablka oloupejte, rozkrájejte na poloviny, zbavte jadřince a nakrájejte na plátky. Pokapejte je citronovou štávou. Potom plátky stejnoměrně rozdělte na těsto - měly by sahat asi 2cm od okrajů. Okraje trochu zahněte směrem nahoru, aby z koláče neutekla ani kapka štávy. Na jablečnou nápln poházejte kousky másla a poprašte ji vanilkovým cukrem. Páj dejte do předehřáté trouby a pečte ho dozlatova (15-20min). 4. Prohřejte zavaženinu s alkoholem (nejlépe v mikrovlnce) a touto směsí potřete hotový koláč - získá tak krásný lesk. Páj doporučujeme podávat ještě teplý.
REKLAMA

Přidat komentář