Nejlepší jablečný koláč

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Ejhle, tenhle recept byl tak chutný, že obrázek k němu někdo zbaštil.
Zkuste ho uvařit a budeme moc rádi, když se s námi o novou fotku podělíte.
sdílet:

Nejlepší jablečný koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 30 minut

Suroviny

TĚSTO:
- 250g hl.mouky
- špetka soli
- 125g pokrmového tuku (např.Omega)
- 100-150ml světlého 10°piva
NÁPLŇ:
- 5 velkých jablek
- štáva z 1 citronu
- 25g másla
- 3 KL vanilkového cukru nebo 1 KL vanilkové esence
- 3 PL merunkové zavařeniny
- 2 PL aromatické pálenky či likéru (merunkovice, třešnovice, ...)

1. Mouku prosijte se špetkou soli na vál a navrch nastrouhejte dobře vychlazený tuk. Pak postupně přilévejte pivo a zpracujte hladké, tvárné těsto. Možná nespotřebujete celé množství piva - každá mouka nasává jinak. 2. Těsto vyválejte na plát vysoký asi půl cm a přesunte na plech potažený pečícím papírem. Na těsto položte velký talíř nebo pokličku a rádýlkem nebo špičkou nože ho ořízněte tak, abyste získali pravidelný kulatý koláč o průměru asi 35cm. 3. Předehřejte troubu na 200°, horkovzdušnou na 180°. Jablka oloupejte, rozkrájejte na poloviny, zbavte jadřince a nakrájejte na plátky. Pokapejte je citronovou štávou. Potom plátky stejnoměrně rozdělte na těsto - měly by sahat asi 2cm od okrajů. Okraje trochu zahněte směrem nahoru, aby z koláče neutekla ani kapka štávy. Na jablečnou nápln poházejte kousky másla a poprašte ji vanilkovým cukrem. Páj dejte do předehřáté trouby a pečte ho dozlatova (15-20min). 4. Prohřejte zavaženinu s alkoholem (nejlépe v mikrovlnce) a touto směsí potřete hotový koláč - získá tak krásný lesk. Páj doporučujeme podávat ještě teplý.
Autor: bouchbouch

Obchod Apetit