Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jakým vínem zapíjet velikonoční lahůdky

Jakým vínem zapíjet velikonoční lahůdky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Ať už se na vašem svátečním stole objeví kůzlečí, jehněčí, kuře, řízky nebo velikonoční nádivka s uzeným, nezapomeňte pečlivě vybrat také víno, které k nim budete podávat.

K Velikonocům patří už tradičně něco ostřejšího. Panáka domácí slivovice nebo hruškovice nabídněte dospělým koledníkům a klidně si ho dejte také jako aperitiv na začátek hodování. Velikonočnímu menu by však nemělo chybět ani kvalitní víno, které bude s podávanými chody dokonale korespondovat.

Pokud chcete sladit nápoje přesně podle jídel, která budete podávat, přinášíme vám jednoduchý přehled:

Trhanec či bramborová placka na Škaredou středu

Ačkoli tradice velí podávat nevzhledné, až škaredé jídlo, jistě to nemusí platit o jeho souhře s podávaným vínem. K bramborovým plackám se hodí suchý Ryzlink, má příjemnou osvěžující chuť. Zemité bramboráky tak pozvedne a rozveselí, jen si dejte pozor na množství česneku, které do bramborové směsi přidáte, přílišné množství by vaše chuťové pohárky mohlo otupit.

Kopřivová nádivka 

Zelený čtvrtek se nese v duchu této barvy. Velikonoční i jarní nádech zaručí mladé kopřivy. Sauvignon Blanc svou lehkou kyselinkou a minerální chutí divokost kopřivy zkrotí. Je vhodný také k rybám či řízkům.

Uzené maso

Tradiční velikonoční nádivku s uzeným masem hravě doplní růžové či lehké červené víno. Pokud doma máte chlazené Chardonnay, i jeho lehká kyselinka doplní chuť nádivky.

Jehněčí maso

Pro výrazné jehněčí maso, které doplňujeme především bylinkami, bychom měli vybrat také vyzrálé červené víno, v jehož chuti převažuje lesní ovoce. Sáhněte po odrůdě Rulandském modré či Merlotu. Chybu však neuděláte ani růžovým vínem, nejlépe Zweigeltrebe rosé, které nechte nachladit v lednici jako bílé víno.

Vejce a vajíčková pomazánka

K Velikonocům neodmyslitelně patří také vajíčka. Především na Velikonoční pondělí si koledníci přinášejí plné košíčky uvařených vajec. K pomazánce si nalijte neutrálního bílého vína. Dejte chladit odrůdy Veltlínu, Rulandské bílé nebo italské Soave. Odrůda pocházející z vinařské oblasti kolem Benátek je plná ovocné chuti a svou vůní vás přenese až na náměstí svatého Marka.

Kůzlečí maso

Nezaměnitelnou chuť kůzlečího masa doplní výrazný Pinot Noir či španělské Tempranillo plné ovocné chuti. Suché Veltlínské zelené, které pochází z Rakouska, se ke kůzlečímu masu hodí stejně dobře jako skaliska ke kamzíkovi. Ani starobylá odrůda Rulandské bílé, známá také jako Pinot Blanc, vám požitek z pečínky nepokazí.

Pečené vepřové

K pečenému vepřovému masu servírujte suchá, bílá vína plné chuti. Znovu vám bude k ruce Veltlínské zelené, zde si však dejte práci a sežeňte pozdní sběr. Stejné jakosti hledejte u Sylvánského zeleného vína, jehož původ sahá až do starobylého Říma. Sylvánské vás překvapí svou kořenitou chutí, která zráním získává na jemnosti i harmonii.

Králičí maso

U králičího masa hraje důležitou roli jeho úprava. Pokud jej pečete se zeleninou, otevřete si Modrého Portugala či výrazný Ryzlink vlašský. Ke králíkovi na smetaně se více hodí Neuburské či suché Veltlínské červené, odrůda s nižšími kyselinkami sytě žluté barvy s bezovou až mandlovou vůní.

Klobásky

Masovým klobáskám vdechnou jiný ráz červená kořeněná vína. Sáhněte po kvalitě a ve vinárně si vyberte Syrah (také Shiraz). Velice stará odrůda červeného vína získala své jméno po íránském Šírázu, starověkém obchodním centru s kvalitním vínem. Tato odrůda vás zaujme svou sytou barvou a fialkovou vůní.

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč